Aan de orde is de behandeling van:

het wetsvoorstel Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2006 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (30560 VIII).

De algemene beraadslaging wordt geopend.

De heer Slob (ChristenUnie):

Voorzitter. Ik heb een amendement ingediend op stuk nr. 6 dat ik graag kort wil toelichten, gezien het uur van de dag. Mijn fractie wil 100 mln. extra vrijmaken voor restauratieachterstanden bij monumentale kerken. Daarvoor moet het budget voor artikel 14 Cultuur worden verhoogd.

Op 1 januari jongstleden is het nieuwe Besluit rijkssubsidiëring instandhouding rijksmonumenten (BRIM) van kracht geworden. Het invoeren van een nieuwe subsidieregeling is natuurlijk alleen acceptabel, wanneer intussen snel het oude huiswerk wordt afgemaakt. Dat betekent dat er keihard moet worden gewerkt aan het wegwerken van achterstanden. De staatssecretaris heeft in een eerder stadium al 100 mln. beschikbaar gesteld, maar wij weten allemaal dat er nog steeds een gat gaapt van minimaal 134 mln. Zeer waarschijnlijk gaat het zelfs om nog veel grotere bedragen om alle achterstallige restauratiewerkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Daarom dien ik een amendement in om het budget te verhogen. Wij geven de staatssecretaris in overweging om bij het verdelen van het budget extra aandacht te schenken aan monumentale orgels met een restauratieachterstand, die in de nieuwe BRIM-regeling niet apart worden gecategoriseerd, zoals wij allemaal weten.

Uiteraard is er nog een ander amendement ingediend om de dekking van dit amendement te regelen. Dat heeft met het FES te maken. Dat wordt deze week op een later tijdstip besproken met de minister die daarvoor verantwoordelijk is.

Staatssecretaris Van der Laan:

Voorzitter. De antwoorden op de vragen over de orgels zijn bijna op pad naar de Kamer. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de instandhoudingsregeling BRIM en de restauratieachterstand. Met BRIM wordt instandhouding beoogd, zodra de restauratieachterstanden zijn afgehandeld. Een inperking is dat het moet gaan om een orgel in een kerk in een dorps- of stadsgezicht. Zo'n orgel valt onder de restauratieaanvraag voor de kerk. De categorie die niet onder een dorps- of stadsgezicht valt, is daarvan uitgesloten.

Ik heb al een aantal keren in AO's en op diverse andere plekken gezegd dat het kabinet voor zichzelf een inspanningsverplichting ziet om nog gedurende deze kabinetsperiode de restauratieachterstand goeddeels weg te werken. Reeds in 1994 is beloofd dat de achterstand in 2010 moet zijn weggewerkt tot ongeveer 10%. Het kabinet heeft ervoor gekozen om geen middelen vrij te maken in de FES-ronde, maar het neemt deze inspanningsverplichting nog steeds zeer serieus. Tot aan de verkiezingen zullen er verschillende momenten zijn waarop het kabinet die keuze kan maken.

Kortom, wij vergeten het niet. Het staat volop in de aandacht bij het kabinet. Ik ontraad dit amendement, omdat het kabinet een andere bestemming voor ogen heeft voor het FES. Dat neemt niet weg dat er in de debatten in de afgelopen jaren wel een inspanningsuitspraak is gedaan door het kabinet waarvan de eerste 100 mln. reeds een feit is.

De algemene beraadslaging wordt gesloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, aanstaande donderdag te stemmen over deze suppletoire begroting en over de amendementen.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven