Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Woningwet en enkele andere wetten (verbetering naleving, handhaafbaarheid en handhaving bouwregelgeving) (29392).

(Zie vergadering van 16 maart 2006.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Vietsch (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie is tegen huisjesmelkers. De huidige instrumenten worden binnenkort uitgebreid met bestraffing via de Wet op de economische delicten omdat huisjesmelkers het bestemmingsplan overtreden. De CDA-fractie is voorstander van extra mogelijkheden voor het bestraffen van huisjesmelkers, maar is ertegen om alles een economisch delict te maken. De fractie vindt dat het wapen van economisch delict en vervolging door het Openbaar Ministerie scherp moet worden gehouden en dat er niet mag worden gedoogd. Dat betekent dat wij niet alles strafbaar moeten maken, maar dat wij een gericht beleid moeten voeren. Vandaar dat de fractie amendementen heeft ingediend om huisjesmelkers wel, maar anderen niet strafrechtelijk te laten vervolgen. Omdat huisjesmelkers door overtreding van het bestemmingsplan al een economisch delict plegen en dus zijn aan te pakken, zal de CDA-fractie tegen het wetsvoorstel stemmen indien geen van de amendementen wordt aangenomen.

De artikelen I en II worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Vietsch (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Vietsch (stuk nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel III wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen IIIa tot en met VIII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat aanwezige leden van de fractie van het CDA tegen dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven