Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2003-2004 | nr. 52, pagina 3424-3426 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2003-2004 | nr. 52, pagina 3424-3426 |
Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend in de debatten over het terugkeerbeleid, te weten:
- de motie-Van Fessem over het in beginsel niet gescheiden uitzetten van gezinnen met kinderen (29344, nr. 3);
- de motie-Klaas de Vries c.s. over een ruimere pardonregeling voor reeds lang in ons land verblijvende (uitgeprocedeerde) asielzoekers (29344, nr. 4);
- de motie-De Wit over wijziging van het buiten-schuldcriterium in de Vreemdelingencirculaire in een meewerkcriterium (29344, nr. 5);
- de motie-De Wit over gewetensbezwaarde overheidsfunctionarissen (29344, nr. 6);
- de motie-Vos c.s. over het achterwege laten van vreemdelingenbewaring en andere vrijheidsbeperkende maatregelen ten aanzien van gezinnen met minderjarige kinderen (29344, nr. 7);
- de motie-Vos/Huizinga-Heringa over het verstrekken van een verblijfsvergunning aan gezinnen met minderjarige kinderen die vijf jaar of langer in Nederland verblijven (29344, nr. 8);
- de motie-Vos/Klaas de Vries over objectivering van het buiten-schuldcriterium (29344, nr. 9);
- de motie-Huizinga-Heringa c.s. over het in geen geval gescheiden uitzetten van gezinnen met minderjarige kinderen (29344, nr. 10);
- de motie-Huizinga-Heringa c.s. over monitoring van teruggekeerde asielzoekers (29344, nr. 11);
- de motie-Lambrechts over het nog tijdens het terugkeertraject ruimte bieden voor een finaal advies aan de minister in het kader van haar discretionaire bevoegdheid (29344, nr. 12);
- de motie-Van der Vlies c.s. over het verlenen van een verblijfsvergunning op medische gronden aan uitgeprocedeerde asielzoekers die ernstig ziek zijn (29344, nr. 13);
- de motie-Van der Vlies/Vos over begeleide terugkeer naar het land van herkomst (29344, nr. 14);
- de motie-Vos over periodieke rapportage over de toetsing van schrijnende gevallen (29344, nr. 15);
- de motie-Vos/Huizinga-Heringa over instandhouding van opvangvoorzieningen voor kinderen (29344, nr. 16);
- de motie-Vos over rapportage over de toepassing van contra-indicaties (29344, nr. 17);
- de motie-De Wit over aanwezigheid van een onafhankelijke tolk (29344, nr. 18).
(Zie notaoverleg van 9 februari 2004 en de vergadering van 12 februari 2004.)
De voorzitter:
Op verzoek van de heer Van der Vlies stel ik voor, zijn motie (29344, nr. 13) van de agenda af te voeren.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.
De heer Klaas de Vries (PvdA):
Voorzitter. Ik wil over twee moties een stemverklaring afleggen.
De eerste motie is die van de heer De Wit op stuk nr. 6. Die motie gaat over gewetensbezwaren van ambtenaren en refereert aan een rapport uit 1983. Ik heb dat namens mijn fractie nagekeken. Ik concludeer dat er door de regering, in overeenstemming met de ambtenarenbonden, een regeling is getroffen die geldt voor alle ambtenaren die onder omstandigheden gewetensbezwaren kunnen hebben. Het lijkt mij een adequate regeling. Ik denk niet dat wij thans een aparte uitspraak over dit onderwerp moeten doen.
De tweede motie is die van de heer Van Fessem op stuk nr. 3, in relatie tot de motie op stuk nr. 10 van het lid Huizinga. De motie van het lid Van Fessem spreekt uit dat bij terugkeer van gezinnen met kinderen in beginsel geen gescheiden uitzetting plaatsvindt, terwijl de motie van het lid Huizinga zegt in dat men in geen geval gescheiden mag worden uitgezet. Aangezien de Partij van de Arbeid vindt dat gezinnen niet uit elkaar gehaald mogen worden en niet van mening is dat dit "in beginsel" zo is, zullen wij niet voor de motie van de heer Van Fessem stemmen.
De heer De Wit (SP):
Voorzitter. Mijn fractie is voor een ruim generaal pardon voor de asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Dat betekent dat wij van harte de motie van de heer Klaas de Vries zullen steunen en dus voor die motie zullen stemmen. Dat geldt niet voor de motie op stuk nr. 3 van de heer Van Fessem. De minister heeft tijdens het debat al toegezegd dat zij in beginsel gezinnen niet gescheiden zal uitzetten. In dat opzicht is de motie overbodig, maar de motie gaat de SP-fractie niet ver genoeg. Wij zullen de motie-Huizinga-Heringa op stuk nr. 10 steunen, omdat dat wat ons betreft de juiste motie is.
De heer Herben (LPF):
Voorzitter. Mijn fractie zal de motie van de heer Van Fessem, over het in beginsel niet gescheiden uitzetten van gezinnen met kinderen, steunen. De motie-Huizinga-Heringa, daarentegen, zullen wij niet steunen. Wij willen in geen geval dat gezinnen waarvan de vader een oorlogsmisdadiger of een crimineel is, hier worden gehouden.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Vos, voor een verzoek over de orde bij de stemmingen.
Mevrouw Vos (GroenLinks):
Voorzitter. Mijn fractie vraagt, mede namens de fractie van de ChristenUnie, een hoofdelijke stemming aan over de motie-Vos/Huizinga-Heringa op stuk nr. 8, over het verstrekken van verblijfsvergunningen aan gezinnen met minderjarige kinderen die vijf jaar of langer in Nederland verblijven. Dit is een motie waarvoor in de samenleving brede steun bestaat, onder andere bij de Raad van Kerken en bij prominenten, zoals Tineke Lodders, Marnix van Rij en Doekle Terpstra. Wij vinden het van belang dat iedereen in de Kamer zelf zijn of haar afweging maakt, omdat het voor ons echt om een gewetenskwestie gaat.
De voorzitter:
Ik heb begrepen dat mevrouw Huizinga-Heringa graag wil dat haar motie op stuk nr. 10 eerder in stemming wordt gebracht dan de motie-Van Fessem op stuk nr. 3, omdat Voorzitterhaar motie qua strekking en betekenis verder gaat. Ik neem aan dat hiertegen geen bezwaar bestaat.
In stemming komt de motie-Huizinga-Heringa c.s. (29344, nr. 10).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Van Fessem (29344, nr. 3).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de VVD, het CDA, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Klaas de Vries c.s., (29344, nr.4).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-De Wit (29344, nr. 5).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-De Wit (29344, nr. 6).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Vos c.s. (29344, nr. 7).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Vos/Huizinga-Heringa (29344, nr.8).
De voorzitter:
Mevrouw Vos heeft verzocht om hoofdelijke stemming over deze motie.
Vóór stemmen de leden: Van Dijken, Dijksma, Dijsselbloem, Douma, Dubbelboer, Duivesteijn, Duyvendak, Eijsink, Fierens, Van Gent, Gerkens, Halsema, Hamer, Heemskerk, Van Heemst, Van Heteren, Huizinga-Heringa, Kalsbeek, Kant, Karimi, Kruijsen, Lazrak, Leerdam, Marijnissen, Noorman-den Uyl, Rouvoet, Samsom, Slob, Smeets, Smits, Straub, Stuurman, Tichelaar, Timmer, Timmermans, Tjon-A-Ten, Tonkens, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Verdaas, Vergeer, Vos, Klaas de Vries, Waalkens, De Wit, Wolfsen, Adelmund, Albayrak, Arib, Blom, Boelhouwer, Bos, Bussemaker, Crone, Van Dam en Depla.
Tegen stemmen de leden: Dezentjé Hamming, Van Dijk, Dittrich, Eerdmans, Eski, Eurlings, Van Fessem, Ferrier, Geluk, Giskes, De Grave, Griffith, De Haan, Van Haersma Buma, Van der Ham, Haverkamp, Herben, Hermans, Hessels, Hirsi Ali, Hofstra, Ten Hoopen, Van Hijum, Jager, Joldersma, Koomen, Koopmans, Kortenhorst, Kraneveldt, De Krom, Van der Laan, Lambrechts, Van Lith, Luchtenveld, Mastwijk, Van Miltenburg, Mosterd, Nawijn, De Nerée tot Babberich, Van Oerle-van der Horst, Omtzigt, Oplaat, Örgü, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rijpstra, Schippers, Schreijer-Pierik, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spies, Sterk, Szabó, Varela, Veenendaal, Verburg, Verhagen, Visser, Van der Vlies, Bibi de Vries, Jan de Vries, Weekers, Weisglas, Wilders, Van Winsen, Van Aartsen, Aasted Madsen-van Stiphout, Algra, Van As, Atsma, Van Baalen, Bakker, Balemans, Van Beek, Blok, Van Bochove, Brinkel, Bruls, Buijs, Van de Camp, Cornielje en Çörüz.
De voorzitter:
Ik constateer dat deze motie met 83 tegen 57 stemmen is verworpen.
In stemming komt de motie-Vos/Klaas de Vries (29344, nr. 9).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Huizinga-Heringa c.s. (29344, nr. 11).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie, de SGP en de Groep Lazrak voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Lambrechts (29344, nr. 12).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de LPF tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Van der Vlies/Vos (29344, nr. 14).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Vos (29344, nr. 15).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Vos/Huizinga-Heringa (29344, nr. 16).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Vos (29344, nr. 17).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-De Wit (29344, nr. 18).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20032004-3424-3426.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.