Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van onder meer de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs en de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, ter waarborging van de bekwaamheid tot het uitoefenen van beroepen in het onderwijs (Wet op de beroepen in het onderwijs) (28088), en over:

- de motie-Jan de Vries over het formuleren van bekwaamheidsvereisten door SBL en NSA (28088, nr. 27);

- de motie-Hamer over bekwaamheden die nodig zijn om een zorgstructuur op school vorm te geven (28088, nr. 28);

- de motie-Hamer over het niet meer hanteren van het inclusiviteitsbeginsel (28088, nr. 29);

- de motie-Hamer over het landelijk platform voor de onderwijsberoepen (28088, nr. 30);

- de motie-Lambrechts/Kraneveldt over de verdeling van zetels in het platform voor de onderwijsberoepen (28088, nr. 33).

(Zie vergadering van 3 februari 2004.)

De voorzitter:

Mevrouw Hamer trekt haar amendement op nummer 14 in en mevrouw Vergeer haar amendement op nummer 23.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Vergeer (SP):

Voorzitter. De Wet op de beroepen in het onderwijs regelt dat er per AMvB bekwaamheidseisen voor beroepen in het onderwijs worden vastgesteld. Daarnaast vervangt deze wet de Interimwet zij-instroom. De SP-fractie kan ermee instemmen dat er landelijke eisen worden vastgesteld ten aanzien van de lerarenopleidingen. Maar de conceptbekwaamheidseisen die ons zijn voorgelegd, leggen onvoldoende nadruk op de kernactiviteit van de leraar, namelijk de didactische en de vakinhoudelijke aspecten van het lesgeven. Daarmee maken ze de toegang tot het beroep van leraar te laagdrempelig. Wij vinden het risico te groot dat het beroep van leraar wordt uitgehold. Mijn fractie heeft ook bezwaar tegen het wettelijk vastleggen van de zij-instroom, waardoor men na een assesment onbevoegd voor de klas mag staan. Deze wet maakt het ook mogelijk dat zij-instromers nog langer onbevoegd voor de klas staan dan nu al het geval is. Dat is schadelijk voor de leerlingen en voor het imago van het beroep van leraar. De SP zal om die reden tegen de Wet op de beroepen in het onderwijs stemmen.

Artikel I, onderdeel A, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, de Groep Lazrak, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel Voorzittervast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 24 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Vergeer (stuk nr. 18, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 18 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de Groep Lazrak, de VVD en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 34 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd en de amendementen-Jan de Vries voorkomend onder stuk nr. 36 zijn komen te vervallen.

Onderdeel A, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, I) en het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Hamer (stuk nr. 31, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 31 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel B, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, II) en het gewijzigde amendement-Hamer (stuk nr. 31, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel C, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel D, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de gewijzigde amendementen-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, III en IV) en het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen E en F worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel G, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

Door de aanneming van het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, V) is ingevoegd een nieuw onderdeel G1.

De onderdelen H en I worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel J, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de gewijzigde amendementen-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, V t/m VII), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen K en L worden zonder stemming aangenomen.

Mevrouw Vergeer (SP):

Voorzitter. Er is zo-even door de SP-fractie een fout gemaakt. De fractie van de SP wil worden geacht te hebben gestemd voor de gewijzigde amendementen-Kraneveldt c.s. op stuk nr. 34.

De voorzitter:

Dat is bij dezen genoteerd.

Het gewijzigde artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Jan de Vries (stuk nr. 25, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 25 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel II, onderdeel A, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, VIII), het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, VI) en het gewijzigde amendement-Jan de Vries (stuk nr. 25, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel B, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, VII) en het gewijzigde amendement-Hamer (stuk nr. 31, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel C, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s.(stuk nr. 24, IX), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel D, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de gewijzigde amendementen-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, VIII en IX) en het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, X), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel F, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, XI), wordt zonder stemming aangenomen.

Door de aanneming van het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, X) is een nieuw onderdeel F1 ingevoegd.

De onderdelen G t/m H1 worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel I, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de amendementen-Jan de Vries c.s.(stuk nr. 24, XII t/m XIV), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen J en K worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel III, onderdeel A, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, XV), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Jan de Vries (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de Groep Lazrak, de VVD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 16 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Onderdeel C, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, XVI), het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, XI), het amendement-Jan de Vries (stuk nr. 16, I), het gewijzigde amendement-Hamer (stuk nr. 31, III) en het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 25, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel D wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel E, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, XII) en het gewijzigde amendement-Hamer (stuk nr. 31, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Hamer (stuk nr. 32, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA en de Groep Lazrak voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit nader gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 32 voorkomende nader gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel F wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel G, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, XVII), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen H en H1 worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, XIII) zijn ingevoegd de nieuwe onderdelen H2 en H3.

De onderdelen J en K worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel L, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de gewijzigde amendementen-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, XVIII t/m XX), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel III wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel IV, de onderdelen A t/m C worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel D, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de gewijzigde amendementen-Hamer (stuk nr. 31, V en VI), het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, XXI) en het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, XV), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel IV wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel V, de onderdelen aA t/m E worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel F, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, XXII), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Fa, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, XXIII), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen Fb t/m Ga worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel H, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Jan de Vries c.s. (stuk nr. 24, XXIV), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel V wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen VI en VII worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het gewijzigde amendement-Kraneveldt c.s. (stuk nr. 34, XVI) is ingevoegd een nieuw artikel VIII.

(De artikelen VIII t/m XIII zijn vervallen.)

De artikelen XIV t/m XX en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de SP tegen dit wetvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Jan de Vries (28088, nr. 27).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Hamer (28088, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Hamer (28088, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Hamer (28088, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, de LPF en de Groep Lazrak voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat is aangenomen.

In stemming komt de motie-Lambrechts/Kraneveldt (28088, nr. 33).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven