Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enige bepalingen van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren in verband met de zuivering van stedelijk afvalwater en toekenning bevoegdheid aan waterschapsbesturen tot vergunningverlening (27615).

(Zie vergadering van 19 december 2001.)

In stemming komt het subamendement-Herrebrugh (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en de PvdA voor dit subamendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Herrebrugh (PvdA):

Voorzitter. Nu het subamendement-Herrebrugh niet is aangenomen, moeten wij ons uitspreken over het amendement-Biesheuvel en de wet. Met het subamendement werd beoogd een onevenwichtigheid in het amendement-Biesheuvel weg te nemen, daar waar in het amendement wel aan de waterschappen, maar niet aan de gemeenten de mogelijkheid wordt geboden om de zuivering van stedelijk afvalwater uit te besteden en bij onenigheid tussen beide bestuurslagen gedeputeerde staten van de desbetreffende provincie in staat te stellen, de inhoudelijke afweging te maken. Nu deze equality of arms tussen de bestuurslagen niet in de wet zal worden opgenomen, wordt op een voor de Partij van de Arbeid belangrijk punt niet aan onze bezwaren tegemoetgekomen. Wij zullen daarom tegen het amendement-Biesheuvel en tegen de wet stemmen.

In stemming komt het amendement-Biesheuvel c.s. (stuk nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA tegen het amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van den Berg (stuk nr. 10, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik constateer dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 10 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel I, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de amendementen-Biesheuvel c.s. (stuk nr. 8) en Van den Berg (stuk nr. 10, I en II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen II t/m VII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA tegen dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven