Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op de expertisecentra, de Wet op het primair onderwijs en de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de invoering van een leerlinggebonden financiering en de vorming van regionale expertisecentra (regeling leerlinggebonden financiering) (27728),

- over:

- de motie-Smits c.s. over aanstelling van onderwijsconsulenten (27728, nr. 40);

- de motie-Smits c.s. over belemmeringen voor toelating van gehandicapte leerlingen (27728, nr. 41);

- de motie-Slob c.s. over financiering van de activiteiten van het REC (27728, nr. 42);

- de motie-Rijpstra c.s. over een voortgangsrapportage invoering leerlinggebonden financiering (27728, nr. 43);

- de motie-Rijpstra c.s. over één loket voor indicering (27728, nr. 44);

- de motie-Rijpstra c.s. over een systeem van verstrekkingen (27728, nr. 45);

- de motie-Lambrechts/Ross-van Dorp over het nevenvestigingenbeleid (27728, nr. 46);

- de motie-Rabbae c.s. over plaatsing van gehandicapte leerlingen (27728, nr. 47);

- de motie-Rabbae c.s. over nood- en tussenvoorzieningen (27728, nr. 48).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Lambrechts (D66):

Mevrouw de voorzitter. De fractie van D66 wil graag een stemverklaring afleggen in verband met de stemming over het amendement op stuk nr. 52, een wijziging van het amendement op stuk nr. 38. De fractie van D66 betreurt het zeer dat de fracties van de VVD en de PvdA hun handtekening onder het amendement op stuk nr. 38 hebben laten vervallen. In dat amendement wordt uitgesproken dat leerlingen die geïndiceerd zijn, toelaatbaar zijn verklaard voor speciaal onderwijs, niet geweigerd kunnen worden tenzij ouders weigeren te verklaren de grondslag van de school te respecteren, een formulering identiek aan die in de WPO, artikel 40, lid 4, betreffende Weer samen naar school. Tot vanmiddag genoot het amendement de steun van een grote meerderheid van deze Kamer. Beide partijen hebben er, na uitvoerig overleg, bewust voor getekend. Het amendement op stuk nr. 52 van de collega's Rijpstra en Smits zullen wij dan ook zeker niet steunen. Dit amendement geeft scholen wederom het recht leerlingen die niet de grondslag van de school onderschrijven te weigeren. Deze toevoeging is dan ook een forse stap terug in plaats van vooruit als het gaat om een meer bijdetijdse interpretatie van artikel 23 van de Grondwet. Hoe dit te rijmen is met het verkiezingsprogramma van de PvdA, begrijp ik niet. Het lijkt erop dat de PvdA en de VVD zich met weinig...

De voorzitter:

Mevrouw Lambrechts, terwijl er veel beweging in de zaal was, liet ik u toch doorgaan. Ik dacht namelijk: het is uw stemverklaring. Ik wijs er u echter op dat als u tegenspraak wilt uitlokken, u om heropening van de beraadslaging moet vragen en niet om het afleggen van een stemverklaring. Wat u nu doet, kan echt niet. U kunt alleen maar zeggen wat de fractie van D66 vindt en niet wat u van anderen vindt.

Mevrouw Lambrechts (D66):

Voorzitter. Wij zullen ons niet laten gijzelen door het dreigement van de SGP, de ChristenUnie en het CDA om tegen die wet te stemmen...

De voorzitter:

Mevrouw Lambrechts, wat zeg ik nu net! U kunt in uw stemverklaring alleen maar aangeven wat de mening van uw fractie is en daarbij is het niet de bedoeling dat u een mening geeft over wat anderen vinden.

Mevrouw Lambrechts (D66):

Voorzitter. De fractie van D66 is van mening dat het amendement op stuk nr. 52 er niet had mogen zijn en betreurt dan ook de huidige gang van zaken. Wij zullen derhalve tegen het amendement stemmen.

Artikel I, onderdeel A, wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Ross-van Dorp/Van der Vlies (stuk nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 31, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 31 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel B, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 31, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen C t/m F worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel G, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 31, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel H, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 31, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen I t/m N en artikel 28a worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies c.s. (stuk nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Slob (stuk nr. 26, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 26 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Rabbae (stuk nr. 49).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de VVD voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 28b wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 28c t/m 28e worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Als gevolg van de aanneming van het amendement Ross-van Dorp (stuk nr. 31, IV) is een nieuw artikel 28f ingevoegd.

Het gewijzigde onderdeel N wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement Ross-van Dorp c.s. (stuk nr. 33, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de overige op stuk nr. 33 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel O, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp c.s. (stuk nr. 33, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Lambrechts (stuk nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Rijpstra/Smits (stuk nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de VVD voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Onderdeel P, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp c.s. (stuk nr. 33, II) en het amendement-Rijpstra/Smits (stuk nr. 52), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Q, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp c.s. (stuk nr. 33, III) en het amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 31, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel R wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel S, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp c.s. (stuk nr. 33, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen T t/m X worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel Y, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp c.s. (stuk nr. 33, V), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Ross-van Dorp/Van der Vlies (stuk nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel Z wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel AA wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel BB, zoals het is gewijzigd Voorzitterdoor de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp c.s. (stuk nr. 33, VI) en het amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 31, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen CC en DD worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel EE, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp c.s. (stuk nr. 33, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel EE1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp c.s. (stuk nr. 33, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen FF t/m LL worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen A t/m I van artikel II worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Lambrechts c.s. (stuk nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit nader gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Onderdeel J, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Lambrechts c.s. (stuk nr. 35) en het amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 31, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel K wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel III, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Ross-van Dorp (stuk nr. 31, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen IV t/m VI worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Lambrechts c.s. (stuk nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Artikel VII, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Lambrechts c.s. (stuk nr. 39), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel VIII wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Ross-van Dorp c.s. (stuk nr. 19) tot invoeging van een nieuw artikel VIIIa.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

De artikelen IX en X worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Smits c.s. (stuk nr. 12) tot invoeging van een nieuw artikel Xa.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement Smits c.s. (stuk nr. 50) tot invoeging van twee nieuwe artikelen Xa en Xb.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit nader gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

De artikelen XI en XII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Smits c.s. (27728, nr. 40).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Smits c.s. (27728, nr. 41).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Slob c.s. (27728, nr. 42).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66 en de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Rijpstra c.s. (27728, nr. 43).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Rijpstra c.s. (27728, nr. 44).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Rijpstra c.s. (27728, nr. 45).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Lambrechts/Ross-van Dorp (27728, nr. 46).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Rabbae c.s. (27728, nr. 47).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Rabbae c.s. (27728, nr. 48).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de VVD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven