Aan de orde zijn de stemmingen over het wetsvoorstel Wijziging van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in verband met de wijziging van de staatkundige hoedanigheid van de eilandgebieden van de Nederlandse Antillen (Rijkswet wijziging Statuut in verband met de opheffing van de Nederlandse Antillen) (32213, R1903).

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Linthorst (PvdA):

Voorzitter. Mijn fractie heeft behoefte aan het afleggen van een stemverklaring. Wij zijn dit debat behoorlijk kritisch ingegaan. Wij zullen wel voor de wijziging van het Statuut stemmen, niet alleen omdat er eigenlijk nauwelijks een alternatief is, maar ook omdat de staatssecretaris met name in de tweede termijn heeft toegezegd dat zij bereid is om de bestaande middelen om de landen binnen het Koninkrijk op koers te helpen en te houden ook daadwerkelijk in te zetten en zelfs nieuwe te ontwikkelen. De nieuwe staatkundige verhoudingen kunnen zo een startpunt zijn om op een andere manier met elkaar om te gaan, om niet meer te kijken vanuit de positie dat we nu eenmaal tot elkaar veroordeeld zijn maar vanuit de positie dat we ook daadwerkelijk iets nieuws met elkaar willen. Zo heeft mijn fractie er vertrouwen in dat wij samen inhoud kunnen geven aan het Koninkrijk.

De heer Van Kappen (VVD):

Voorzitter. Het zal duidelijk zijn dat de VVD zeer kritisch was over het wetsontwerp tot wijziging van het Statuut. Wij hebben goed nagedacht en het debat op ons in laten werken, met name de woorden van de beide ministers-presidenten. In ons uiteindelijke oordeel is doorslaggevend geweest dat de dubbele bestuurslaag van de Nederlandse Antillen verdwijnt. Daardoor ontstaat er beter zicht op elkaar. Daardoor wordt het mogelijk dat we in direct contact met de eilanden samen problemen beter kunnen oplossen. Dat is een verbetering ten opzichte van de situatie die tot nu toe bestond.

Wij hebben natuurlijk ook nagedacht over het alternatief. Het alternatief is een bestuurlijk vacuüm. Daar is niemand bij gebaat en zeker niet de volkeren van het Koninkrijk. Daarom zullen wij het wetsvoorstel tot wijziging van het Statuut steunen. Wij wensen onze Caribische partners heel veel geluk in de toekomst en ook heel veel geluk met hun nieuwe status binnen het Koninkrijk.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

(applaus)

De voorzitter:

Voordat ik de vergadering sluit, wil ik eerst mijn gelukwensen uitspreken na deze historische bijeenkomst in de Eerste Kamer. Ik zou de woordvoerders van alle partijen buitengewoon willen complimenteren met de inhoudelijke discussie die plaatsgevonden heeft. Het was even de vraag of dit de laatste bijeenkomst is waarbij de minister van Justitie en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het woord zouden voeren als bewindslieden. Daar gaan wij niet over. Dat wordt misschien wel in dit gebouw bepaald, maar het moment waarop is nog in de schoot der goden verborgen. Een ding is zeker, het is de laatste bijeenkomst van dit parlementaire jaar. Ik wil beide bewindslieden dankzeggen voor de wijze waarop zij gisteravond en vandaag niet alleen hun uithoudingsvermogen hebben getoond, maar vooral ook voor de wijze waarop zij hun inbreng en bijdragen vorm hebben gegeven. Er zijn drie gemeentelijke herindelingen gepasseerd en het Koninkrijksstatuut is gepasseerd. Ik vind dat een compliment waard.

Voordat ik mededelingen doe over de verdere orde wil ik iedereen een heel fijne avond toewensen; hopelijk met succes voor het Nederlands elftal. Dat is ook nationaal belang.

Ik deel nog mee dat de leden van de Antilliaanse en Arubaanse delegaties zoals afgesproken het diner zullen gebruiken in restaurant Corona. Dit kan fysiek niet gezamenlijk, maar ik wijs de leden erop dat wij gisteravond een zeer geanimeerd diner hebben gehad in gemengde samenstelling. Ik vraag de leden, om 17.30 uur voor het diner in de Noenzaal te zijn. Voordat wij dit allemaal doen, biedt de Kamer u een drankje aan in de hal opdat wij ook nog een toost kunnen uitbrengen op het succes.

De vergadering is gesloten!

(applaus)

Sluiting 17.16 uur

Naar boven