Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 9 oktober 2008 over de NMa besluiten thuiszorg.

Mevrouw Leijten (SP):

De miljoenenboetes van de Nederlandse Mededingingsautoriteit hebben tot een spagaat geleid voor thuiszorgorganisaties. Hun situatie en hun opdracht zijn nu zeer onhelder. De Nederlandse Zorgautoriteit benadert de thuiszorg vanuit een economisch oogpunt en een concurrentieoogpunt. De wil van de Kamer is dat er samengewerkt wordt en dat er een maatschappelijke taak wordt uitgevoerd. De thuiszorgorganisaties vragen zich nu af: wie is onze meester, wat moet leidend zijn? Is dat daadwerkelijke samenwerking of is dat oneerlijke concurrentie? Wat geldt er in de zorg: het resultaat of de wijze waarop?

Inmiddels worden de besluiten van de Nederlandse Mededingingsautoriteit getoetst bij de bestuursrechter. Het CDA sprak in een spoed-AO over mogelijke aanpassingen naar aanleiding van het beroep. De PvdA maakte zich ook grote zorgen. Voor de SP-fractie is het nu vooral van belang dat de NMa de onderzoeken die zij heeft aangekondigd, staakt totdat duidelijk is wat de uitspraak is. Daarom dien ik de volgende motie in.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de NMa onderzoek doet naar vermeende concurrentie in de thuiszorg;

constaterende dat niet duidelijk is of het hier gaat om samenwerking of concurrentie;

constaterende dat momenteel vijf thuiszorgorganisaties die beboet zijn door de NMa, hun zaak door de rechter laten toetsen;

van mening dat verder onderzoek in de thuiszorg naar vermeende concurrentie in de thuiszorg door de NMa ontijdig is;

verzoekt de regering, de NMa dringend te verzoeken haar onderzoek in de thuiszorg op te schorten totdat de uitspraak van de rechter bekend is,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door de leden Leijten en Agema. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 83(23235).

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Laat helder zijn dat wij het proefproces willen afwachten voordat verdere stappen worden gezet.

Staatssecretaris Bussemaker:

Voorzitter. Wij hebben vanmiddag een debat gevoerd over de onderzoeken van de NMa en de boetes die de NMa aan de thuiszorgsector heeft opgelegd. Ik heb aangegeven, wat ik ook al in mijn brief had gedaan, dat ik graag kijk of het werk en de opdrachten van de toezichthouders die wij hebben, de NMa, de NZa en de inspectie, goed op elkaar aansluiten. Ik heb benadrukt, wat ik ook al in brieven heb aangegeven, dat kwaliteit altijd voorop staat. Dat geldt voor zowel de minister als voor mij. Ik heb ook aangegeven dat ik niet doof ben voor de uitlatingen die thuiszorgorganisaties hebben gedaan. Daarnaast heb ik echter aangegeven dat een en ander nu bij de rechter ligt en ik over die individuele gevallen geen uitspraak kan doen. Ik kan wel met de sector, zowel met ActiZ als met cliëntenorganisaties, praten over de toekomst van de thuiszorg, mede naar aanleiding van de commotie waartoe deze uitspraken hebben geleid.

Bij motie wordt mij gevraagd om een stap verder te zetten en dat is echt een aantal stappen te ver. Mij wordt verzocht om de NMa te verzoeken de onderzoeken in de thuiszorg op te schorten totdat de uitspraak van de rechter bekend is. Dat is niet alleen onwenselijk, omdat ik niet over individuele gevallen ga, maar ook onmogelijk. De NMa is onafhankelijk, een zbo, en behandelt dus zelf welke zaken zij al dan niet behandelt. Ik kan de NMa dus simpelweg niet opleggen bepaalde besluiten niet te nemen of bepaalde onderzoeken stil te leggen. Ik kan dat de NMa ook niet verzoeken want dat zou in strijd zijn met de onafhankelijkheid. Wij hebben vanmiddag een goed debat gevoerd waarin de contouren van het toezicht duidelijk voor het voetlicht zijn gebracht. Verder is het een kwestie van afwachten wat de rechter zegt over de uitspraken die de NMa ten aanzien van specifieke thuiszorgorganisaties heeft gedaan.

Mocht het nog niet duidelijk zijn: ik ontraad het aannemen van deze motie.

De beraadslaging wordt gesloten.

Naar boven