Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van één van de weken na het herfstreces:

  • - het wetsvoorstel Goedkeuring van de op 15 oktober 2007 te Luxemburg tot stand gekomen Stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds en de Republiek Montenegro anderzijds, met bijlagen en protocollen (Trb. 2007, 224) (31423).

Verder stel ik voor, het spoeddebat over de effecten van de buitengewone uitgavenregeling op de algemene koopkracht en het debat over het najaarsoverleg samen te voegen, met spreektijden van zeven minuten per fractie, en het debat vanmiddag te houden.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Ik deel mee dat ingevolge artikel 69, tweede lid, van het Reglement van Orde de aangehouden moties 31482, nr. 3, 31472, nr. 4, 31384 (R1850), nr. 19, 31316, nr. 14, 31255, nr. 9, 31200-XVI, nr. 145, 31143, nr. 16, 31122, nr. 18, 31036, nr. 4, 29323, nr. 42, 29282, nr. 62, 28684, nrs. 142 en 136, 25074, nr. 153, en 20487, nr. 27, zijn vervallen.

Het woord is aan mevrouw Kuiken.

Mevrouw Kuiken (PvdA):

Voorzitter. Ik rappelleer graag de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie als het gaat om het strafrechtelijk vervolgen van geweld tegen hulpverleners.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer De Roon.

De heer De Roon (PVV):

Voorzitter. Ik wil u vragen, het verslag van het algemeen overleg over het onderzoek naar taakstraffen op de agenda te plaatsen. Ik heb er geen bezwaar tegen als dat na het reces zal gebeuren.

De voorzitter:

Wij zullen het VAO toevoegen aan de agenda van na het reces.

Het woord is aan mevrouw Diks.

Mevrouw Diks (GroenLinks):

Voorzitter. Ik wil graag dat het verslag van het algemeen overleg over de NAVO Defensieministeriële die vandaag en morgen plaatsvindt, op de agenda wordt geplaatst.

De voorzitter:

Kan dat na het reces of wilt u dat debat vandaag houden?

Mevrouw Diks (GroenLinks):

Dat wil ik vandaag houden.

De voorzitter:

Ik denk: ik probeer het nog eens. Wij zullen dat VAO meteen na deze regeling van werkzaamheden houden.

Het woord is aan de heer Aptroot.

De heer Aptroot (VVD):

Voorzitter. Ik spreek mede namens de heer Teeven. Wij zouden graag een brief ontvangen van de minister van Justitie en de staatssecretaris van Economische Zaken over de berichten van vandaag over het ongestraft winkels beroven en het handhavingstekort. Ik wil daarbij ook vernemen wat de ontwikkeling van de winkelcriminaliteit is. Is er inderdaad een handhavingstekort? Wat is het oplossingspercentage en hoe zit het met de aangiftebereidheid? Op welke manier gaat het kabinet invulling geven aan de motie-Van der Vlies, waarin wordt gevraagd om met name de kleine bedrijven te helpen bij investeringen om de veiligheid te verbeteren?

De heer De Roon (PVV):

Ik heb vanochtend al schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Justitie over deze zaak. De heer Aptroot wenst ook de staatssecretaris van Economische Zaken erbij te betrekken. Dat wil ik wel steunen. Ik stel voor dat ook gevraagd wordt om mijn schriftelijke vragen in die brief te beantwoorden.

Mevrouw Smeets (PvdA):

Ik steun het verzoek om een brief en wil vragen om extra aandacht voor de aanpak van Oost-Europese bendes.

De heer Van der Vlies (SGP):

Ook mijn fractie steunt het verzoek van de heer Aptroot.

Mevrouw Blanksma-van den Heuvel (CDA):

Mijn fractie steunt het verzoek ook.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

De SP-fractie steunt het verzoek ook.

De voorzitter:

Ik vind het heel prettig dat u dat doet, maar het hoeft eigenlijk niet. Als u een verzoek steunt, mag u dat ook zonder woorden doen. Het is echter heel aardig voor de heer Aptroot dat zijn verzoek zo wordt gesteund. Ik hoop voor hem dat dat altijd het geval is. Ik maak daar echter wel een voorbehoud bij. Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Gesthuizen.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Voorzitter. Ik verzoek u, het verslag van het algemeen overleg over de Industriebrief, dat gisteren is gehouden, op de agenda te plaatsen, bij voorkeur op die van de eerste week na het reces.

De voorzitter:

Wij zullen dit VAO, als het lukt, toevoegen aan de agenda van de eerste week na het reces.

Het woord is aan de heer Brinkman.

De heer Brinkman (PVV):

Voorzitter. Ik wil graag een brief ontvangen van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van de minister van Justitie over de vermeende wantoestanden in de Bon Futuro-gevangenis. Dit naar aanleiding van de uitlatingen van de vicevoorzitter van een vakbond voor gevangenispersoneel. De situatie daar schijnt nu echt op ontploffen te staan. Ik wil graag horen hoe men denkt, die problemen op te lossen.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Ik heb schriftelijke vragen gesteld over een schietincident, waarbij iemand is overleden. Die kunnen daar dan ook bij worden betrokken.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan de heer De Wit.

De heer De Wit (SP):

Voorzitter. Ik verzoek u mede namens mevrouw Azough van de GroenLinks-fractie om het verslag van het algemeen overleg van vanmorgen over het vreemdelingen- en asielbeleid op de plenaire agenda van vandaag te plaatsen.

De voorzitter:

Mag ik zo vrij zijn om daar ook een argument bij te vragen?

De heer De Wit (SP):

Het gaat om de situatie van de uitgeprocedeerde asielzoekers uit Irak en de nog lopende procedures rond Irak. De staatssecretaris heeft gezegd dat zij in afwachting van het debat met de Kamer niet zal overgaan tot uitzetting. De regering heeft aangedrongen op spoed en duidelijkheid van de Kamer.

De voorzitter:

Ik probeer de agenda vandaag een beetje conform de planning te houden, maar nu snap ik het. Wij zullen het VAO toevoegen aan de agenda van vandaag.

Het woord is aan de heer De Rouwe.

De heer De Rouwe (CDA):

Voorzitter. Ik verzoek u om het VAO over het bedienen op afstand van sluizen en bruggen toe te voegen aan de agenda. U zou mij een groot plezier doen als u het na het reces agendeert.

De voorzitter:

Wij zullen het toevoegen aan de agenda van na het reces.

Het woord is aan de heer Omtzigt.

De heer Omtzigt (CDA):

Voorzitter. Mede namens de heer Tichelaar van de PvdA-fractie verzoek ik de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Financiën om een brief over het artikel in Het Financieele Dagblad van vanmorgen over de pensioenfondsen. Wij vernemen graag van de ministers hoe zij omgaan met de momentopname van 30 september van de vermogens van de pensioenfondsen, aangezien markten dicht zijn en dingen niet gewaardeerd kunnen worden, en of zij overwegen om het artikel over de langere termijn bij uitzonderlijke situaties hierop van toepassing te verklaren.

De voorzitter:

Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan de heer Van Gerven.

De heer Van Gerven (SP):

Voorzitter. Ik verzoek namens mevrouw Leijten de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Verkeer en Waterstaat om een brief over het feit dat slechts 10% van de chauffeurs van het gehandicapten- en ziekenvervoer de vereiste papieren heeft. Zouden zij daarin ook kunnen ingaan op de vraag of in het aanbestedingsbestek voldaan wordt aan de kwaliteitseisen? Mevrouw Leijten vraagt dit alles met het oog op een mogelijk, toekomstig spoeddebat.

Mevrouw Van Miltenburg (VVD):

Ik zou graag willen dat in die brief ook wordt ingegaan op de bevoegdheden van de Tweede Kamer en het kabinet om in dit soort situaties in te grijpen.

Mevrouw Uitslag (CDA):

De CDA-fractie steunt het verzoek, ook van de VVD-fractie.

Mevrouw Agema (PVV):

Ik steun het verzoek om een brief met nadere informatie.

De heer Van der Vlies (SGP):

Dat was ik ook voornemens te zeggen.

De voorzitter:

U hebt vandaag allemaal zin om te steunen. Ik vind het geweldig. Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Langkamp.

Mevrouw Langkamp (SP):

Voorzitter. Op 16 september jongstleden heb ik vragen gesteld over de problemen bij het tegemoetkomen in de kosten van gezinshuiskinderen. Ik wil daar graag snel een antwoord op.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Naar boven