Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de begroting van Defensie, te weten:

- de motie-Van Velzen over uitbreiding van het Verdrag van Ottawa (30800 X, nr. 9);

- de motie-Van Velzen over kernontwapening in Europa (30800 X, nr. 10);

- de motie-Eijsink c.s. over de instrumenten en middelen en over een jaarlijkse rapportage en analyse van de nieuwe organisatie voor integriteitszorg (30800 X, nr. 16);

- de motie-Aasted Madsen-van Stiphout over het tot uiting laten komen van de competenties op het gebied van sociaal leiderschap in het bevorderingsbeleid (30800 X, nr. 17);

- de motie-Veenendaal/Aasted Madsen-van Stiphout over maatregelen ter voorkoming van ongewenst gedrag en over het opstellen van een implementatieplan (30800 X, nr. 18);

- de motie-Van Velzen/Eijsink over vrijstelling van uitzending voor ouders in de krijgsmacht met kinderen tot vier jaar (30800 X, nr. 19);

- de motie-Herben/Eijsink over benoeming van de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht door de Tweede Kamer (30800 X, nr. 20);

- de motie-Timmermans c.s. over het afzien van ondertekening van het PSFD MoU (30800 X, nr. 29);

- de motie-Timmermans c.s. over de mogelijke voordelen van verdere deelname aan de ontwikkeling van de JSF (30800 X, nr. 30);

- de motie-Kortenhorst c.s. over spoedige ondertekening van het Memorandum of Understanding (30800 X, nr. 31);

- de motie-Kortenhorst/Herben over integratie van het innovatiebeleid in research & technologie op defensiegebied (30800 X, nr. 32);

- de motie-Szabó over benodigde extra middelen voor uitzendingen en andere taken (30800 X, nr. 33);

- de motie-Szabó over daadwerkelijke uitbreiding van het defensiebudget (30800 X, nr. 34);

- de motie-Karimi over rapporteurs over risicovolle militaire missies (30800 X, nr. 35);

- de motie-Herben/Kortenhorst over het Innovatieplatform (30800 X, nr. 36);

- de motie-Herben/Van der Staaij over een vast percentage van het bbp voor Defensie-uitgaven (30800 X, nr. 37).

(Zie vergadering van 18 oktober 2006.)

De voorzitter:

De motie-Szabó (30800-X, nr. 34) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

spreekt als haar mening uit dat de uitvoering van de in de actualiseringsbrief (30300 X, nr. 107) genoemde investeringen gedurende de komende jaren gepaard moeten gaan met een daadwerkelijke uitbreiding van het defensiebudget om zo het ambitieniveau te waarborgen,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door het lid Szabó. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 39 (30800-X).

Op verzoek van de heer Szabó stel ik voor, zijn motie (30800-X, nr. 33) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Szabó (VVD):

Voorzitter. Wij stemmen vandaag over een tweetal moties waarin eigenlijk wordt gevraagd om meer geld uit te geven voor defensie, namelijk een motie-Szabó en een motie-Herben/Van der Staaij. De motie-Szabó zegt in feite dat er meer geld moet worden vrijgemaakt voor bepaalde activiteiten, terwijl de motie-Herben/Van der Staaij alleen een percentage noemt. Daarom zal de VVD-fractie de motie-Szabó steunen. Van de motie-Herben/Van der Staaij zeggen wij dat het een ongelooflijk sympathieke motie is, maar wij willen het niet begrenzen tot een percentage. Het kan namelijk zijn dat wij de komende jaren nog meer geld moeten vrijmaken voor de krijgsmacht.

De heer Bakker (D66):

Voorzitter. Ik wil een stemverklaring afleggen over de moties op de stukken nrs. 29 en 30 van de heer Timmermans, en over de motie op stuk nr. 31 van de heer Kortenhorst. De D66-fractie heeft in 2002 tegen de deelname aan het JSF-project gestemd, niet omdat wij vonden dat er geen opvolger van de F-16 moest komen, maar omdat wij wilden investeren in de ontwikkeling van een Europees alternatief. Ook het financieren van 800 mln. aan industriële participatie zag de D66-fractie niet zitten. Wij vonden dat dit geld op een betere manier kon worden besteed. Het kabinet-Kok heeft destijds het JSF-voorstel toch aan de Kamer voorgelegd en een meerderheid van de Kamer heeft toen met dit voorstel ingestemd. Inmiddels zijn wij bijna vijf jaar verder en moeten wij vaststellen dat een Europees alternatief niet van de grond is gekomen, en dat de 800 mln. wel zijn uitgegeven of dat daaromtrent verplichtingen zijn aangegaan. De D66-fractie kan zich daarom wel vinden in de overweging van de motie op stuk nr. 31 van de heer Kortenhorst, waarin wordt gezegd dat de ondertekening van een memorandum of understanding nu, geen definitieve keuzes voor de toekomst inhoudt. De D66-fractie kan zich echter ook goed vinden in de overweging van de motie Timmermans, die stelt dat terughoudendheid door een minderheidskabinet in omstreden politieke kwesties vlak voor de verkiezingen geboden is. De D66-fractie kan zich overigens niet vinden in een aantal andere overwegingen in deze motie. Vanuit democratisch opzicht vindt D66 het het meest zuiver om het oordeel over te laten aan een volgend kabinet en een volgende Kamer, en dus nadat de kiezer de standpunten over de JSF in zijn stemgedrag heeft kunnen betrekken. De D66-fractie stemt daarom tegen beide genoemde moties. Mijn fractie stemt wel vóór de motie op stuk nr. 30 van de heer Timmermans, waarin het Centraal Planbureau wordt gevraagd om helderheid te verschaffen over een aantal nog bestaande verschillen van inzicht.

In stemming komt de motie-Van Velzen (30800-X, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Velzen (30800-X, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Eijsink c.s. (30800-X, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de Groep Van Oudenallen tegen deze motie heeft gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Aasted Madsen-van Stiphout (30800-X, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Veenendaal/Aasted Madsen-van Stiphout (30800-X, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de Groep Eerdmans/Van Schijndel tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Velzen/Eijsink (30800-X, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de Groep Wilders, de VVD, de Groep Eerdmans/Van Schijndel, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Herben/Eijsink (30800-X, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66 en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Timmermans c.s. (30800-X, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Wilders voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Timmermans (30800-X, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de Groep Wilders voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Kortenhorst c.s. (30800-X, nr. 31).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de Groep Eerdmans/Van Schijndel, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Van Oudenallen voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Kortenhorst/Herben (30800-X, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de Groep Wilders, de Groep Eerdmans/Van Schijndel, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Van Oudenallen voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Szabó (30800-X, nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de Groep Wilders, de Groep Eerdmans/Van Schijndel, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Van Oudenallen voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Karimi (30800-X, nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Herben/Kortenhorst (30800-X, nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de Groep Eerdmans/Van Schijndel, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, de LPF en de Groep Van Oudenallen voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Herben/Van der Staaij (30800-X, nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Van Oudenallen voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven