Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het voorstel van wet van de leden Wolfsen en Luchtenveld tot aanvulling van de Algemene wet bestuursrecht met de mogelijkheid van een dwangsom bij niet tijdig beslissen door een bestuursorgaan (Wet dwangsom bij niet tijdig beslissen) (29934), en over:

- de motie-Dittrich over publiek inzichtelijk maken van aan overheidsorganen opgelegde dwangsommen (29934, nr. 17);

- de motie-Dittrich over het op zichzelf van toepassing verklaren van de dwangsomregeling door overheidsorganisaties (29934, nr. 18).

(Zie vergadering van 18 mei 2006.)

De aanhef van artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen A en B worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Fierens/Van Schijndel (stuk nr. 16, II) tot het invoegen van de onderdelen Ba tot en met Bc.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks tegen dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 16 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

De aanhef van onderdeel C wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 4:16 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Staaij (stuk nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de Groep Wilders, de VVD, de SGP, de ChristenUnie, de LPF en de Groep Nawijn voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Nu de amendementen op de stukken nrs. 10 en 16 beide zijn aangenomen, wordt het amendement op stuk nr. 10 verwerkt in artikel 4:15, tweede lid, onder a, zoals dit artikelonderdeel door het aannemen van het gewijzigde amendement op stuk nr. 16, II is komen te luiden.

Artikel 4:17, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Fierens/Van Schijndel (stuk nr. 16, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 4:18 tot en met 4:20 worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel C wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het gewijzigde amendement-Fierens/Van Schijndel (stuk nr. 16, IV) worden de onderdelen Ca tot en met Cc ingevoegd.

Onderdeel D, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Fierens/Van Schijndel (stuk nr. 16, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het gewijzigde amendement-Fierens/Van Schijndel (stuk nr. 16, VI) worden de onderdelen F en G ingevoegd.

Artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het gewijzigde amendement-Fierens/Van Schijndel (stuk nr. 16, VII) worden de artikelen IA en IB ingevoegd.

In stemming komt het amendement-Fierens (stuk nr. 14, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Wilders, D66, de VVD, het CDA, de LPF en de Groep Nawijn voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 14 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel II, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Fierens/Van Schijndel (stuk nr. 16, VIII) en het amendement-Fierens (stuk nr. 14, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Door de aanneming van het gewijzigde amendement-Fierens/Van Schijndel (stuk nr. 16, IX) is een nieuw artikel IIA ingevoegd.

Door de aanneming van het amendement-Fierens (stuk nr. 14, II) is het nieuw ingevoegde artikel IIa vervallen.

Artikel IIA wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Van Schijndel (stuk nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD (met uitzondering van het lid Luchtenveld), de Groep Wilders, de LPF en de Groep Nawijn voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel IIB wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel III, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Fierens/Van Schijndel (stuk nr. 16, X), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel IV wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel V, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Fierens/Van Schijndel (stuk nr. 16, XI), wordt zonder stemming aangenomen.

De beweegreden, zoals die is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Fierens/Van Schijndel (stuk nr. 16, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Over het wetsvoorstel wordt aanstaande donderdag gestemd.

De motie-Dittrich (29934, nr. 18) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat blijkens de rapportage van de Nationale ombudsman overheidsorganisaties als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) regelmatig te laat op aanvragen van burgers reageren;

overwegende dat de Nationale ombudsman bij herhaling klachten van burgers ten aanzien van het te late reageren door IND en UWV honoreert;

constaterende dat de hoofddoelstelling van het initiatiefwetsvoorstel Wet dwangsom bij niet tijdig beslissen (29934) is om onbehoorlijk gedrag van overheidsorganen tegen te gaan en te stimuleren dat er tijdig op aanvragen van burgers wordt beslist;

spreekt als haar mening uit dat het gewenst is dat overheidsorganisaties en zeker ook IND en UWV de dwangsomregeling uit het initiatiefwetsvoorstel, nadat dit kracht van wet heeft gekregen, zo snel als mogelijk is op de eigen organisatie van toepassing verklaren en alles op alles zetten om niet de volle wettelijke overgangsperiode daarvoor te benutten;

verzoekt de regering, actief te stimuleren dat de betreffende overheidsorganisaties conform het bovenstaande zullen handelen en de Kamer daarover te berichten,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 23 (29934).

In stemming komt de motie-Dittrich (29934, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Dittrich (29934, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de SGP voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven