Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat naar aanleiding van een algemeen overleg over de Algemene kinderbijslagwet, te weten:

- de motie-Noorman-den Uyl c.s. over verhoging van de kinderbijslag (29287, nr. 7);

- de motie-Smilde c.s. over verhoging van de kinderbijslag vanaf 2007 (29287, nr. 8).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

De motie-Noorman-den Uyl c.s. (29287, nr. 7) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de bevriezing van de kinderbijslag per 1 januari 2006 is opgeheven;

overwegende dat het wenselijk is om de bevriezing van de kinderbijslag in de jaren 2004-2005 te herstellen;

verzoekt de regering, een bedrag van tweemaal 30 mln. beschikbaar te stellen bij de Voorjaarsnota en daarmee de kinderbijslag te verhogen,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie wordt voorgesteld door de leden Noorman-den Uyl, Van Gent en Jungbluth. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund en kunnen wij direct over deze gewijzigde motie stemmen.

Zij krijgt nr. 9 (29287).

In stemming komt de gewijzigde motie-Noorman-den Uyl c.s. (29287, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

Mevrouw Noorman-den Uyl (PvdA):

Mijnheer de voorzitter. Met enige verbazing heb ik geconstateerd dat mijn motie over het verhogen van de kinderbijslag met 60 mln. om de bevriezing tegen te gaan mede door de grootste fractie in dit huis is verworpen. Over de motie-Smilde over het verhogen van de kinderbijslag merk ik het volgende op.

De fractie van de Partij van de Arbeid vindt het belangrijk om te investeren in de kosten van kinderen, omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen betere kansen krijgen. Wij hebben daarbij prioriteiten.

De eerste prioriteit is dat de kosten van kinderopvang worden verlaagd; zie ook het initiatiefwetsvoorstel van collega Hamer. De tweede prioriteit is dat de bijdrage in de kosten van kinderen voor middeninkomens en lagere inkomens wordt verhoogd. Onze derde prioriteit is een generieke maatregel, een kinderbijslag die als reparatie dient voor de bevriezing van de afgelopen twee jaar.

Dit alles overwegend kunnen wij de prioriteit van het CDA in zijn motie niet volgen. De fractie van de Partij van de Arbeid zal daarom tegen stemmen.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Wij hebben begrepen dat 300 mln. wordt uitgetrokken voor de motie-Smilde tot verhoging van de kinderbijslag. De fractie van GroenLinks is op zichzelf blij dat die 300 mln. wordt uitgetrokken voor kinderen. Wij willen dit echter zo interpreteren dat deze 300 mln. gaat naar de 400.000 armste kinderen in Nederland. Dat zou betekenen dat er per kind € 700 bij kwam. Dat is hard nodig, want deze kinderen hebben het het allermoeilijkst.

Wij zijn tegen een generieke maatregel, maar wij willen nu die 300 mln. binnenhalen. Over de precieze invulling hebben wij het later dan nog wel. De intentie van GroenLinks is in ieder geval duidelijk. Wij zullen, met enige aarzeling, voor de motie stemmen.

In stemming komt de motie-Smilde c.s. (29287, nr. 8).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Alvorens de vergadering te sluiten, wil ik nog een opmerking maken. De leden hebben de hele week op het schema zien staan, dat het Presidium heeft besloten in de week van de gemeenteraadsverkiezingen in principe niet te stemmen. Zij moeten dat voor één keer – de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing is weg – opvatten als een Haagse opmerking. Het gaat over het niet stemmen in de Tweede Kamer. Ik roep over de hoofden van de leden heen iedereen op, in de week van de gemeenteraadsverkiezingen wel te gaan stemmen.

Ik wens de leden alle succes bij het bescheiden ondersteunen van de plaatselijke kandidaten van hun partij.

Sluiting 19.30 uur

Naar boven