Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat naar aanleiding van een algemeen overleg over de voortgangsrapportage Industriebrief, te weten:

- de motie-Kortenhorst/Van Egerschot over voorlopig afzien van verhoging van energieheffingen voor de energie-intensieve industrie (29826, nr. 20);

- de motie-Van Egerschot/Kortenhorst over het nader motiveren van een stringenter nieuw beleid (29826, nr. 21);

- de motie-Blom c.s. over het introduceren van een handelsplatform waar ook kleinere ondernemingen toegang toe hebben (29826, nr. 22);

- de motie-Blom/Crone over het inzetten van een deel van de hogere gasbaten voor maatregelen met als doel de energie-intensieve industrie te ondersteunen (29826, nr. 23).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

De motie-Blom/Crone (29826, nr. 23) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de energie-intensieve industrie grote problemen ondervindt van de hoge energieprijzen;

constaterende dat aan de andere kant de overheid door de hoge gasprijs aanzienlijk meer gasinkomsten, onder andere in het Fonds Economische Structuurverwerking, ontvangt;

overwegende dat het kabinet tot op heden geen oplossing voor de problemen van de energie-intensieve industrie heeft;

verzoekt de regering, zo nodig een deel van de hogere gasbaten in te zetten voor maatregelen met als doel de energie-intensieve industrie te ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe, minder energie-intensieve technologieën en het overbruggen van de periode tot het moment dat die technologie beschikbaar is,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund en kunnen wij er direct over stemmen.

Zij krijgt nr. 24 (29826).

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Irrgang (SP):

Voorzitter. Mijn stemverklaring heeft betrekking op de gewijzigde motie op stuk nr. 23 over steun aan de energie-intensieve industrie. De SP-fractie is op zichzelf geen voorstander van subsidies aan het bedrijfsleven, maar zal voor deze motie stemmen omdat het hier gaat om een industrie die moet opereren in een sector waar steun aan het bedrijfsleven schering en inslag is in Europa, omdat grote lidstaten hun eigen energie-intensieve industrie volop steunen en er dus geen sprake is van eerlijke concurrentie in Europa, omdat het doel van de voorgestelde subsidie energiebesparing is, een doel dat wij van harte ondersteunen, en omdat wij het belang benadrukken van de werkgelegenheid in het noorden en in Zeeland.

In stemming komt de motie-Kortenhorst/Van Egerschot (29826, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Egerschot/Kortenhorst (29826, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de VVD, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Blom c.s. (29826, nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Blom/Crone (29826, nr. 24).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven