Aan de orde zijn de stemmingen over de Planologische Kernbeslissing Schiphol en Omgeving (23552).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik stel voor, de PKB op stuk nr. 52, zoals gewijzigd bij nota van wijziging op stuk nr. 54, goed te keuren.

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de SGP, het GPV, de VVD, het CDA, het AOV, de Unie 55+, de CD en de leden Van Wingerden en Verkerk voor dit voorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen achteraf over de onderwerpen, waarover zojuist is gestemd.

Orgaandonatie

De heer Janmaat (CD):

Mijnheer de voorzitter! De fractie van de CD heeft als enige tegen de Wet op de orgaandonatie gestemd, omdat zij niet kan begrijpen dat de Tweede Kamer opnieuw wetgeving aanneemt die deels in strijd is met de Grondwet. Zoals eerder is gebeurd, achten wij het wederom mogelijk dat de Eerste Kamer de CD-fractie hierin gelijk zal geven.

De voorzitter:

Waarde collega's! "Het spijt me" en "sorry" zijn woorden die, zo viel mij op, in de afgelopen weken nogal eens klonken in deze vergaderzaal, alsof wij het met elkaar zo af en toe ook niet hartgrondig oneens mogen zijn over allerlei zaken. Desalniettemin, het spijt me. Ik heb drie punten die ik zo sober mogelijk onder uw aandacht wil brengen.

Het eerste punt betreft de conferentie van leden van de Kamer en de Bundestag. Hierover bent u enige tijd geleden geïnformeerd, althans over het initiatief, dat overigens met brede instemming werd begroet. Inmiddels is een begin gemaakt met de voorbereidingen. Aan deze conferentie zullen, naar wordt verwacht, van beide zijden veel parlementariërs deelnemen. Zij zullen aan de hand van een viertal thema's: werkgelegenheid, criminaliteit, buitenlands en veiligheidsbeleid en ten slotte milieubeleid, met elkaar van gedachten wisselen in groepsverband en plenair. Enkelen van u hebben reeds laten weten, bereid te zijn een bijdrage te leveren aan de voorbereiding van de inhoudelijke gedachtenwisseling. Ook van Duitse zijde is een begin gemaakt met de voorbereiding. Naast de inhoudelijke gedachtenwisseling over actueel politiek beladen thema's gaat het mevrouw Süszmuth, de voorzitter van de Bundestag, en mij toch vooral om de sfeer, de ambiance van de conferentie. Die zal, hopen wij, leiden tot meer kennis over elkaars werk, tot meer informele contacten, tot uitbreiding van elkaars – om dat modewoord te gebruiken – netwerken en wellicht ook tot het sluiten van vriendschappen.

De conferentie zal beginnen op woensdag 13 september om 15.00 uur en eindigen op donderdag 14 september rond lunchtijd. Momenteel – wat ruim opgevat – wordt door onze collega Piet Blauw, met hulp van enige ambtenaren, hard gewerkt aan de invulling van het programma en aan een perfecte logistieke verzorging in zijn eigen provincie Groningen. Hij zet voort wat onze collega Henk Vos tegen zijn zin moet laten rusten. Ofschoon, zo is mij gebleken, hij ons met toenemende belangstelling in het oog houdt.

Tegen het einde van het reces ontvangt u uiteraard nadere informatie, zowel over het programma als over de locaties. Van deze gelegenheid maak ik gebruik om uw belangstelling op te wekken voor de conferentie tussen beide parlementen en u op te roepen daaraan deel te nemen. U ontvangt allen van mij, al met de komende weekendpost, een brief over de conferentie, met daarbij een formulier waarmee u zich als deelnemer kunt aanmelden. Wij rekenen op uw aanwezigheid en op u allen om van de conferentie een succes te maken.

Het tweede punt betreft de bouwactiviteiten van de Kamer. Ik heb al eerder vlak voor een reces met u een korte gedachtenwisseling mogen hebben over de ruimte van Speakers Corner. Wel, beletselen van enigerlei aard hebben zich nadien niet voorgedaan, zodat nu tijdens het zomerreces het ledenrestaurant verplaatst zal worden naar de koffiekamer aan de Lange Poten. Daarvoor is, afhankelijk van hoe men het wil benaderen, een ingrijpende verbouwing nodig, waarbij – zo is mij verteld – in de 32 centimeter dikke betonnen vloer een trapgat gezaagd wordt. Vrijwilligers kunnen zich melden. Uiterlijk rond Prinsjesdag zullen wij dit hopelijk nieuwe gezellige restaurant in gebruik kunnen nemen.

Dit is niet de enige bouwactiviteit die ons werken en leven in de Kamer beïnvloedt. U heeft aan de zijkant door de kijkgaten kunnen constateren dat de restauratie van de panden Binnenhof 1a en 3 snel vordert. Ik kan u melden dat op donderdag 29 februari volgend jaar de officiële overdracht zal plaatsvinden aan de Kamer. Rond deze gebeurtenis zullen enkele activiteiten georganiseerd worden, waaronder op 1 maart een symposium over de facetten van het kamerlidmaatschap door de jaren heen, dat wil zeggen: in de afgelopen 200 jaar en de komende 100 jaar. U begrijpt het al: wij zullen er tevens bij stilstaan dat het volgend jaar 200 geleden is dat de Nationale Vergadering, de voorgangster van de Kamer, voor het eerst bijeenkwam.

Het derde en laatste punt, collega's, betreft het Reglement van orde. Wij hebben nu meer dan een vol jaar ervaring met het nieuwe Reglement van orde, onvoldoende voor een goede evaluatie, maar voldoende om te concluderen dat enkele bepalingen niet al te strikt behoeven te worden uitgelegd. Dat is nu eenmaal de vrijheid die wij hebben bij de regels die wij voor onszelf maken. Zo heeft de commissie voor de Werkwijze uitvoerig nagedacht over het verloop van het mondelinge vragenuur. Naar de mening van de commissie voor de Werkwijze dient een afwijking van het reglement niet uitzondering, maar regel te worden en dat betreft de plaats in de zaal van waaruit vervolgvragen, de vragen dus van de tweede en volgende vragenstellers, worden gesteld. Enkele leden zijn hier al heel dapper op vooruitgelopen en hebben daarvoor de interruptiemicrofoon gebruikt. De meesten onder u wachten echter eerbiedig af totdat ik hun naam noem en schrijden dan waardig naar het spreekgestoelte, omdat artikel 52 van het reglement dat voorschrijft, zoals u natuurlijk allemaal weet. Bij deze deel ik u mee dat u allemaal verlof hebt om u op te stellen achter het muurtje en van daaruit deel te nemen aan het vragenuurtje. Dat heeft ook nog het andere voordeel dat op dat muurtje geen papier kan worden neergelegd met een voorbereide tekst. Voorzichtigheid is uitstekend, maar bij het vragenuurtje mag u best improviseren.

De commissie voor de Werkwijze acht nog meer afwijkingen van het reglement acceptabel. Zo mag het lid dat vragen tevoren heeft aangemeld, al direct in allereerste instantie ook vragen aan medeleden stellen als het lid ten minste ook een vraag heeft aan de bewindspersoon die daarvoor speciaal is gekomen. Zo mogen ook de vervolgvraagstellers een betoogje houden als ze daar in een minuut in slagen, mits zij tenminste aan iemand ook een vraag stellen, al is het maar een retorische.

Dit alles is onmogelijk volgens de artikelen 136 en 138 van ons reglement. Maar er is leven, parlementair leven buiten het reglement. Dat wordt hier dagelijks bewezen en dat betekent ook dat wij het reglement niet direct hoeven te wijzigen als wij ervan afwijken, als wij het er maar samen over eens zijn.

Dit is evenwel niet het moment om u systematisch te informeren over nog andere procedurele onderwerpen en nog enkele punten in verband met het vragenuur. Dat zal gebeuren in de vorm van brieven aan commissievoorzitters, mededelingen in de griffiersvergadering en brieven aan u allen, waarvan u de eerste dit weekend tegemoet kunt zien bij wijze van vakantiewens.

Ik hoop dat wij elkaar op 29 augustus hier weer in gezondheid zullen ontmoeten.

Sluiting 2.04 uur

Naar boven