Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over bonussen bij ABN AMRO, te weten:

- de motie-Tony van Dijck over stopzetten van bonussen bij ondernemingen die met belastinggeld worden ondersteund (31371, nr. 113);

- de motie-Tony van Dijck over limiteren van salarissen bij instellingen die met belastinggeld worden ondersteund (31371, nr. 114);

- de motie-Weekers c.s. over sluiten van een herenakkoord met de financiële sector (31371, nr. 115);

- de motie-Tang c.s. over prudentieel toezicht op het beloningsbeleid van financiële instellingen (31371, nr. 116).

(Zie vergadering van 12 februari 2009.)

De voorzitter:

Ik geef de heer Irrgang gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Irrgang (SP):

Voorzitter. Ik leg graag een stemverklaring af over de motie op stuk nr. 113 van de heer Tony van Dijck. Bonussen in de financiële sector vormen een van de belangrijkste oorzaken van de financiële crisis. Ze leiden tot perverse prikkels om onverantwoorde risico's aan te gaan. Dat geldt niet alleen voor topbestuurders. Dit soort bonussen voor bestuurders, managers en andere duurbetaalde bankiers dienen daarom wat de SP-fractie betreft onmiddellijk te worden afgeschaft. De motie van de heer Van Dijck is echter zo breed geformuleerd dat hier ook vormen van prestatiebeloning voor gewone medewerkers van ABN AMRO met een gewoon salaris onder vallen. De SP-fractie is geen voorstandster van dergelijke prestatiebeloningen, maar slechts het afschaffen hiervan zou op dit moment neerkomen op een forse salarisverlaging. Om die reden zal de SP-fractie tegen de motie stemmen.

In stemming komt de motie-Tony van Dijck (31371, nr. 113).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Tony van Dijck (31371, nr. 114).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Weekers c.s. (31371, nr. 115).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Tang c.s. (31371, nr. 116).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven