Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het waddenzeebeleid, te weten:

- de motie-Samsom c.s. over het niet verlenen van vergunningen voor gaswinningen of nieuwe proefboringen (29684, nr. 7);

- de motie-Samsom c.s. over het niet koppelen van de voeding van het Waddenfonds aan de winning van Waddengas (29684, nr. 8);

- de motie-Samsom over een onderzoek naar de haalbaarheid van CO2-injectie (29684, nr. 9);

- de motie-Duyvendak c.s. over de verdeling van de gelden in het Waddenfonds (29684, nr. 10);

- de motie-Van Velzen c.s. over de storting van 1,3 mld euro in het Waddenfonds (29684, nr. 11);

- de motie-Van Velzen/Duyvendak over het niet toestaan van militaire oefeningen op de Vliehors (29684, nr. 12);

- de motie-Van der Ham c.s. over storting van 800 mln euro in het Waddenfonds (29684, nr. 13);

- de motie-Slob c.s. over volstorting van het Waddenfonds binnen tien jaar na instelling ervan (29684, nr. 14);

- de motie-Van der Staaij c.s. over een nieuwe structuur op hoofdlijnen (29684, nr. 15);

- de motie-Snijder-Hazelhoff/Atsma over het herstel van het kwelderareaal en de bestrijding van exoten en van binnendijkse verzilting (29684, nr. 16);

- de motie-Snijder-Hazelhoff c.s. over besteding van middelen uit het Waddenfonds voor projecten van gemeenten in Noord-Friesland en Zeeland (29684, nr. 17);

- de motie-Atsma over gerichte economische ontwikkeling (29684, nr. 18);

- de motie-Atsma over hoge prioriteit voor het project Energy Valley (29684, nr. 19).

(Zie vergadering van 16 november 2004.)

De voorzitter:

De motie-Snijder-Hazelhoff c.s. (29684, nr.17) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat na het beëindigen van de kokkelvisserij in de Waddenzee de werkgelegenheid in de schelpdiersector, met name in Zeeland en in het noorden van Friesland, zwaar onder druk komt te staan;

overwegende dat gemeenten maximale ruimte moeten krijgen om randvoorwaarden te scheppen voor vervangende werkgelegenheid, zoals kennisontwikkeling en herstructurering van bedrijventerreinen;

van mening dat door de opgelegde uitkoop van de kokkelsector de rijksoverheid hierin een verantwoordelijkheid heeft;

van mening dat getracht dient te worden dat werkgelegenheid tot een maximum dient te worden behouden;

verzoekt de regering, middelen vanuit het Waddenzeefonds beschikbaar te stellen voor nader te ontwikkelen projecten van de gemeenten in het noorden van Friesland en Zeeland, die geconfronteerd worden met een grote aanslag op de werkgelegenheid,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Snijder-Hazelhoff, Atsma en Van der Staaij. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 23 (29684).

De motie is rondgedeeld. Ik zie dat iedereen ermee akkoord gaat dat wij daar nu over stemmen.

De heer Samsom trekt zijn motie op stuk nr. 9 in en houdt zijn motie op stuk nr. 8 aan. De heer Duyvendak houdt zijn motie op stuk nr. 10 aan.

In stemming komt de motie-Samsom c.s. (29684, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Lazrak voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Velzen c.s. (29684, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Lazrak voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Velzen/Duyvendak (29684, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de Groep Lazrak voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Ham c.s. (29684, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, de Groep Wilders, D66, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Slob c.s. (29684, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Staaij c.s. (29684, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de LPF tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Snijder-Hazelhoff/Atsma (29684, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de Groep Wilders, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Snijder-Hazelhoff c.s. (29684, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de Groep Wilders, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Atsma (29684, nr. 18).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de Groep Wilders, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Atsma (29684, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de ChristenUnie, de Groep Lazrak, de Groep Wilders, de VVD, D66, het CDA en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven