Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Goedkeuring van het verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk België inzake arbitrage betreffende de spoorlijn "IJzeren Rijn"; 's-Gravenhage, 22/23 juli 2003 (29579), en over:

- de motie-Hessels over onderhandelingen over het historische tracé, ook na de uitspraak van het internationaal Hof van Arbitrage (29579, nr. 10);

- de motie-Hessels over niet reactiveren van het historische tracé voor realisering van aanpassingen uit het ontwerptracébesluit (29579, nr. 11);

- de motie-Dijksma c.s. over heropening van onderhandelingen met België over alle mogelijke alternatieve routes (29579, nr. 13).

(Zie vergadering van 16 november 2004.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Dijksma (PvdA):

Voorzitter. Er is heel wat voor nodig om ook de fractie van de Partij van de Arbeid tegen een verdrag te laten stemmen. Toch gaat zij dat straks doen. Ik geef graag drie redenen waarom zij dat gaat doen. De eerste reden is dat dankzij het verdrag dat voorligt, het parlement instemt met een keuze voor het historisch tracé, genaamd IJzeren Rijn, zonder dat er een fatsoenlijk debat heeft kunnen plaatsvinden over het ontwerpbesluit ten aanzien van het tracé. Daarmee zet het parlement zichzelf buiten spel. Dat moeten wij in deze tijd niet willen. De tweede reden is dat het tracé waarmee wij nu impliciet instemmen, is gebaseerd op een verdrag uit 1839. In die tijd waren steden als Roermond en Weert nog niet zoals nu. Ook werd er indertijd anders gedacht over het doorkruisen van een natuurgebied. De derde reden om tegen te stemmen is dat het voorstel ongelooflijk slecht ligt in de regio Limburg. Daar vreest men terecht voor de leefbaarheid en de milieukwaliteit. Die vrees delen wij.

Om deze redenen stemmen wij tegen het verdrag. Mocht onverhoopt het verdrag worden aangenomen, dan stemmen wij voor de motie-Hessels/Hofstra. Wij ondersteunen de keuze voor het historisch tracé niet, terwijl zij dat wel doen, maar vinden dat er alles aan moet worden gedaan om het zo netjes mogelijk te regelen indien toch voor het historisch tracé wordt gekozen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de Groep Wilders, het CDA en de LPF voor dit wetvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Dan komen wij bij de moties die zijn ingediend bij de behandeling van dit wetsvoorstel.

De motie-Hessels/Hofstra (29579, nr. 11) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat goederenvervoer per spoor door binnensteden uit het oogpunt van externe veiligheid, leefbaarheid en milieu moet worden teruggedrongen;

overwegende dat het ontwerptracébesluit over de reactivering van het historische tracé van de IJzeren Rijn een omleiding rond Roermond, geluidsvoorzieningen langs het tracé door en nabij Weert, geluidsvoorzieningen en faunapassages bij de Weerter- en Budelerbergen en een tunnel door De Meinweg voorschrijft;

verzoekt de regering, niet over te gaan tot reactivering van het historische tracé van de IJzeren Rijn voordat de in het ontwerptracébesluit omschreven aanpassingen aan het tracé zijn gerealiseerd,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Hessels en Hofstra. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 14 (29579).

Deze nader gewijzigde motie is rondgedeeld. Ik stel de leden voor, daarover meteen te stemmen. Mevrouw Dijksma heeft gevraagd om eerst te stemmen over de motie op stuk nr. 13. Ik stel voor, dat te doen.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

In stemming komt de motie-Dijksma c.s. (29579, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de Groep Lazrak, D66, de ChristenUnie en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Hessels (29579, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de Groep Wilders, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Hessels/Hofstra (29579, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze nader gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven