Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2000-2001 | nr. 83, pagina 5258-5260 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2000-2001 | nr. 83, pagina 5258-5260 |
Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Tabakswet (26472), en over:
- de motie-Oudkerk over handhaving van de leeftijdsgrens door gebruik van een chipcard (26472, nr. 18);
- de motie-Oudkerk/Kant over vergoeding van ondersteuning bij stoppen met roken (26472, nr. 19);
- de motie-Oudkerk over bescherming van kinderen met chronische luchtwegaandoeningen (26472, nr. 20);
- de motie-Buijs c.s. over een "demarketing"-offensief (26472, nr. 21);
- de motie-Buijs over een nieuw, integraal voorstel (26472, nr. 22);
- de motie-Hermann over de accijnsheffing op tabak (26472, nr. 23).
(Zie vergadering van 31 mei 2001.)
Artikel I, aanhef, en onderdeel A worden zonder stemming aangenomen.
In stemming komt het amendement-Blok/Buijs (stuk nr. 16, I).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.
Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 16 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.
Onderdeel B wordt zonder stemming aangenomen.
De onderdelen C en D worden zonder stemming aangenomen.
In stemming komt het amendement-Blok (stuk nr. 15).
De voorzitter:
De uitslag is onduidelijk. Het betekent dat wij hoofdelijk moeten stemmen.
Vóór stemmen de leden: Cornielje, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Eurlings, Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Van Lente, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, De Pater-van der Meer, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Schreijer-Pierik, Slob, Snijder-Hazelhoff, Van Splunter, Stellingwerf, Stroeken, De Swart, Terpstra, Udo, Verbugt, Verburg, Verhagen, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Buijs, Van de Camp en Cherribi.
Tegen stemmen de leden: Crone, Depla, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Hoekema, Kant, Karimi, Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Molenaar, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Valk, Ter Veer, Vendrik, Van Vliet, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Zijlstra, Albayrak, Apostolou, Arib, Bakker, Barth, Belinfante, Bolhuis, Van Bommel, Bussemaker en De Cloe.
De voorzitter:
Ik stel vast dat 69 leden voor en 68 leden tegen het amendement hebben gestemd, zodat het is aangenomen.
Onderdeel E, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Blok (stuk nr. 15), wordt zonder stemming aangenomen.
Onderdeel F, de aanhef, en artikel 6 worden zonder stemming aangenomen.
In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 4, I).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.
Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 4 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.
In stemming komt het amendement-Hermann (stuk nr. 8, I).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.
Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 8 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.
Artikel 7 wordt zonder stemming aangenomen.
In stemming komt het amendement-Hermann/Van Vliet (stuk nr. 12, I).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD en het CDA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.
Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 12 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.
Artikel 8, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hermann/Van Vliet (stuk nr. 12, I), wordt zonder stemming aangenomen.
Artikel 9 wordt zonder stemming aangenomen.
Het gewijzigde onderdeel F wordt zonder stemming aangenomen.
De onderdelen G t/m I worden zonder stemming aangenomen.
In stemming komt het subamendement-Van der Vlies (stuk nr. 24, I).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit subamendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.
Ik stel vast dat de door de verwerping van dit subamendement de andere op stuk nr. 24 voorkomende subamendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.
In stemming komt het gewijzigde amendement-Hermann (stuk nr. 13, I).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.
Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 13 voorkomende gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.
Tevens constateer ik dat het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 17) is vervallen.
Onderdeel J, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Hermann (stuk nr. 13, I), wordt zonder stemming aangenomen.
De onderdelen K en L worden zonder stemming aangenomen.
In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Vliet (stuk nr. 26).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, het CDA en de SGP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.
Onderdeel M, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van Vliet (stuk nr. 26), wordt zonder stemming aangenomen.
Onderdeel N wordt zonder stemming aangenomen.
Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.
De artikelen II t/m V worden zonder stemming aangenomen.
De Bijlage bij de Tabakswet, aanhef, wordt zonder stemming aangenomen.
Categorie A en categorie B, artikel 5, zevende lid, t/m artikel 7, derde lid, worden zonder stemming aangenomen.
Categorie B, artikel 8, eerste en derde lid, zoals deze zijn gewijzigd door de aanneming van het amendement-Hermann/Van Vliet (stuk nr. 12, II), worden zonder stemming aangenomen.
Categorie B, artikel 9, tweede lid, wordt zonder stemming aangenomen.
De gewijzigde categorie B wordt zonder stemming aangenomen.
Categorie C, artikel 10, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.
Categorie C, artikel 11, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.
Categorie C, artikel 11a, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de gewijzigde amendementen-Hermann (stukken nrs. 13, II t/m V), wordt zonder stemming aangenomen.
Categorie C, artikel 18, wordt zonder stemming aangenomen.
De gewijzigde Bijlage bij de Tabakswet wordt zonder stemming aangenomen.
De beweegreden wordt zonder stemming aangenomen.
De voorzitter:
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.
De heer Blok (VVD):
Voorzitter. De VVD-fractie steunt het doel dat met deze wet wordt nagestreefd: het terugdringen van het roken in het algemeen, het voorkomen dat jongeren gaan roken en het beschermen van niet-rokers tegen de overlast van rokers. Maar de VVD-fractie verschilt met de minister van mening over de gekozen methode.
Met het voorliggende wetsvoorstel wordt naar de mening van de VVD-fractie de verantwoordelijkheid weggehaald waar hij hoort. De verantwoordelijkheid voor het roken op een sportvereniging hoort primair thuis bij de ledenvergadering van de sportvereniging. De verantwoordelijkheid voor het roken op de werkplek hoort primair thuis bij het overleg tussen collega's in het werkoverleg of in de ondernemingsraad tussen werkgever en werknemer. Dat is niet alleen een principieel punt, dat is met name een punt dat van belang is voor de praktische uitvoerbaarheid. Wij zijn het met elkaar eens over het terugdringen van het roken. Daarbij vinden wij het van groot belang dat het beleid ook echt wordt gedragen op de plaats waar het uitgevoerd moet worden, dat het beleid wordt gedragen door de leden van de sportvereniging, dat het beleid wordt gedragen door de collega's op de werkvloer.
Om deze reden zal de VVD-fractie met de grootst mogelijke meerderheid tegen het wetsvoorstel stemmen.
De heer Buijs (CDA):
Voorzitter. De CDA-fractie zal tegen deze wet stemmen. Ook het CDA is van mening dat roken buitengewoon slecht is voor de volksgezondheid en dat een ontmoedigingsbeleid dringend noodzakelijk is. Daarover mag geen enkel misverstand bestaan. Maar deze nu voorliggende wet is dermate detaillistisch en betuttelend, dat er op het punt van uitvoering en handhaving duidelijk tekortgeschoten wordt. Bovendien zal deze wet naar onze mening niet de gewenste gedragsverandering van rokers bewerkstelligen.
Voorzitter. Terwijl de regering met ons van mening is dat er een samenhangend beleid moet zijn tussen preventie, voorlichting en wetgeving, heeft zij toch besloten dat preventie en voorlichting geen enkele prioriteit hebben. De Tabaksnota 2, die het beleid op dit punt zou moeten vormgeven, is vanwege de kostenraming ingetrokken. De kosten waren 30 mln gulden. De regering is daarmee in onze ogen ongeloofwaardig geworden. Dat is mede reden voor de CDA-fractie om tegen deze wet te stemmen.
In stemming komt het wetsvoorstel.
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het lid Terpstra van de fractie van de VVD, de ChristenUnie en de SGP voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige ertegen, zodat het is aangenomen.
Op verzoek van de heer Oudkerk stel ik voor, zijn motie (26472, nr. 18) van de agenda af te voeren.
Daartoe wordt besloten.
De voorzitter:
Op verzoek van mevrouw Hermann stel ik voor, haar motie (26472, nr. 23) van de agenda af te voeren.
Daartoe wordt besloten.
In stemming komt de motie-Oudkerk/Kant (26472, nr. 19).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.
In stemming komt de motie-Oudkerk/Van Vliet (26472, nr. 20).
De voorzitter:
Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.
In stemming komt de motie-Buijs c.s. (26472, nr. 21).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het CDA en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
In stemming komt de motie-Buijs (26472, nr. 22).
De voorzitter:
Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20002001-5258-5260.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.