Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regelen ter beheersing en versnelling van de procedures inzake de aanleg van de vijfde baan van de Luchthaven Schiphol (Wet procedures vijfde baan Schiphol) (25863), en over:

- de motie-Stellingwerf over administratieve onteigeningsprocedures (25863, nr. 12).

(Zie vergadering van 10 november 1998.)

De voorzitter:

De heer Van den Berg trekt zijn amendement op stuk nr. 7 in.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Van den Berg (SGP):

Mevrouw de voorzitter! De SGP-fractie heeft het wetsvoorstel inzake procedures vijfde baan Schiphol met kracht bestreden. Wij hadden grote inhoudelijke bezwaren in verband met de aantasting van de bescherming van het eigendomsrecht. Met name het ingrijpende instrument van de zogenaamde onverwijlde inbezitneming stuit bij ons op grote problemen, daar dit naar ons oordeel wel op zijn plaats is in typische noodwetgeving, zoals in de waterstaatssector, maar niet in deze wet. Daarnaast hebben wij ons steeds verzet tegen dit type ad-hocwetgeving als zodanig.

Onze fractie constateert dat de regering aan een aantal bezwaren van onze zijde duidelijk tegemoet is gekomen. Zo is in het gewijzigde voorstel van wet de onverwijlde inbezitneming geschrapt. Daarmee is het door onze fractie op dit punt eerder ingediende amendement materieel overgenomen en kon dit worden ingetrokken, zoals zojuist is medegedeeld.

Daarnaast heeft de regering in tweede termijn de bezwaren van onze en andere fracties op het punt van het niet horen van de Raad van State bij het onteigeningsbesluit bij nadere nota van wijziging gehonoreerd. Wij blijven grote bedenkingen houden tegen ad-hocwetgeving, zoals in het onderhavige geval. Daarbij is voor ons van betekenis dat de minister dit type wetgeving als structureel verschijnsel heeft afgewezen en inmiddels integrale wetgeving ten behoeve van stroomlijning van procedures wordt voorbereid. Tegen deze achtergrond en in het licht van het feit dat ook de SGP-fractie spoedige aanleg van de vijfde baan steeds wenselijk heeft geacht, heeft onze fractie na ampel beraad besloten haar stem aan dit voorstel niet te onthouden.

De artikelen 1 t/m 24 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf (25863, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven