8 Regeling van werkzaamheden

Regeling van werkzaamheden

Devoorzitter:

Ingekomen is een beschikking van de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal inzake aanwijzing van het lid Peters tot plaatsvervangend lid in de NAVO Parlementaire Assemblee.

Ik deel de Kamer mee dat de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken tot haar voorzitter heeft gekozen het lid Pechtold en tot haar ondervoorzitter het lid Eijsink.

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda:

  • - het VAO werkgelegenheidssituatie bij de sociale werkvoorziening Roteb, naar aanleiding van het algemeen overleg van 4 april 2011, met als eerste spreker het lid Ulenbelt;

  • - het VAO spoor, naar aanleiding van het algemeen overleg van 14 april 2011, met als eerste spreker het lid Slob;

  • - het VAO Wadden, naar aanleiding van het algemeen overleg van 14 april 2011, met als eerste spreker het lid Jacobi.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

Devoorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van Toorenburg.

MevrouwVan Toorenburg (CDA):

Voorzitter. Eind afgelopen week zijn wij via RTL geconfronteerd met een rapport dat de Kamer niet heeft gekregen. In dit rapport staat dat er te weinig onderzoek wordt gedaan naar veronderstelde kindermishandeling en dat de politie kinderen niet laat onderzoeken omdat het te duur zou zijn. Wij willen hierover een debat met in elk geval de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

MevrouwVan der Burg (VVD):

Wij vinden dit ook een heel ernstige zaak. Wij willen dat het rapport naar de Kamer wordt gestuurd, want dat is nog niet gebeurd. Ook willen wij een brief en daarna een debat: als het kan een plenair debat, maar als het dan te lang gaat duren een algemeen overleg. Wij hebben namelijk haast.

MevrouwHelder (PVV):

Ik steun het verzoek van het CDA. Ik sluit mij wel aan bij collega Van der Burg om het, gezien de spoed, in een AO te behandelen.

MevrouwArib (PvdA):

Ik had om een debat over de NODO-procedure willen vragen. Omdat het in dit kader ook hierover gaat, zie ik daarvan af. Wel vraag ik om de procedure ten aanzien van het Nader Onderzoek Doodsoorzaak van minderjarigen bij de brief te betrekken. Ik steun het verzoek om een debat.

MevrouwBerndsen (D66):

Ook D66 steunt het verzoek om het debat.

De heerDibi (GroenLinks):

Ik steun het verzoek om het debat. Ik vraag het kabinet in de brief in te gaan op het tekort aan forensische artsen, waardoor al die onderzoeksvragen niet beantwoord kunnen worden. Ik vraag het kabinet aan te geven hoe het die tekorten wil opvullen.

De heerSlob (ChristenUnie):

Onze fractie steunt het debat ook. Het gaat echter om het Nederlands Forensisch Instituut, dat onder de minister van Justitie valt. Het lijkt mij dus dat de minister van Justitie erbij aanwezig moet zijn.

MevrouwKooiman (SP):

Steun voor het debat. Het lijkt mij dat het niet alleen over het NFI gaat, maar bijvoorbeeld ook over de forensische artsen bij de polikliniek in Utrecht. Daarover wil ik ook graag een reactie, als die brief voorafgaand aan het debat aan ons wordt toegestuurd.

Devoorzitter:

Mevrouw Van Toorenburg, u hebt Kamerbreed steun voor het debat. Kunt u nog aangeven wanneer die brief er moet zijn? Anders hebben we weer om die reden heel veel vertraging.

MevrouwVan Toorenburg (CDA):

Het gaat erom dat wij het debat snel kunnen voeren. Daarvoor moeten wij die brief snel hebben. Als die voor het reces komt, wil ik in de week na het reces meteen een debat.

De heerSlob (ChristenUnie):

Heb ik goed begrepen dat de minister van Justitie ook uitgenodigd wordt voor dat debat? Dat lijkt ons namelijk wel cruciaal, gezien de inhoud van hetgeen mevrouw Van Toorenburg hier naar voren heeft gebracht.

MevrouwVan Toorenburg (CDA):

Ik kan mij voorstellen dat de regering in de brief aangeeft welke bewindspersonen hierop de meest adequate reactie kunnen geven en het probleem kunnen oplossen. Om dat laatste is het ons namelijk te doen.

MevrouwVan der Burg (VVD):

Voorzitter. Als de brief er op tijd is, verzoek ik u om het debat meteen de week na het reces te houden. Het heeft namelijk echt haast. Anders overwegen wij om het om te zetten in een AO. Het onderwerp verdient echter plenaire behandeling.

Devoorzitter:

Wat mij betreft, maakt dat niet uit. Ik zal het stenogram doorgeleiden en het debat zo gauw mogelijk plannen. De spreektijd zal vier minuten per fractie bedragen.

Het woord is aan mevrouw Eijsink.

MevrouwEijsink (PvdA):

Voorzitter. Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag met de titel "Weer zelfverrijking bij Defensie" verzoekt onze fractie om een spoeddebat. Weliswaar is dit punt in het vragenuurtje behandeld, maar helaas niet voldoende beantwoord. Voorafgaande aan dat spoeddebat ontvang ik graag een brief waarin in ieder geval de te nemen interne maatregelen en de taken van de commissie-De Veer zijn opgenomen. Volgens ons worden die taken namelijk nogal opgerekt en niet ingevuld zoals afgesproken met de Kamer. Het onderzoek zou al half juni naar de Kamer moeten worden gestuurd, zodat de Kamer nog vóór het zomerreces hierover een debat kan voeren.

Devoorzitter:

Wij knippen uw verzoek in tweeën. U vraagt namelijk ook om een brief. Wij gaan eerst bekijken wat er in de brief staat; daarna zie ik u dan weer terug.

Het woord is aan de heer Monasch.

De heerMonasch (PvdA):

Mevrouw de voorzitter. De Partij van de Arbeid verzoekt om de stemmingen over de taxiwet (32424) met één week uit te stellen. Dit naar aanleiding van het debat dat wij hierover hebben gevoerd.

Devoorzitter:

Kunt u ook een reden aangeven?

De heerMonasch (PvdA):

Gezien het debat willen wij hier nog een keer goed naar kijken en een nadere afweging maken van de pro's en contra's van dit wetsvoorstel.

Devoorzitter:

Ik constateer dat geen van de leden hierover iets wenst te zeggen. Dan voeren wij dit punt af van de stemmingslijst.

Er wordt hier geklaagd dat het te onrustig is. Daardoor kunnen wij niet goed horen wat er wordt gezegd.

Het woord is aan mevrouw Agema.

MevrouwAgema (PVV):

Voorzitter. Duizenden zelfstandigen in de zorg staan aan de kant. Dat is jammer, want we hebben ze keihard nodig. Het afgelopen jaar is er overleg geweest, maar alles is vastgelopen. Dus bij dezen zou ik graag om een debat willen verzoeken met de staatssecretaris van VWS, voorafgegaan door een brief met uitleg.

MevrouwVoortman (GroenLinks):

Voorzitter. Er staat al een spoeddebat over dit onderwerp op de agenda dat door mij is aangevraagd. Dus ik zou willen voorstellen dat dit daarbij gevoegd wordt.

MevrouwLeijten (SP):

Dat vind ik een ontzettend goed idee van mevrouw Voortman.

MevrouwAgema (PVV):

Het is niet hetzelfde. Het spoeddebat gaat over uitspraken van minister Schippers dat het moeilijk is om 12.000 extra verpleegkundigen in de sector in heel brede zin te vinden. Dit gaat over de zelfstandigen in de zorg die op dit moment niet op een volwaardige wijze mee kunnen doen en daardoor aan de kant staan. Dat is wel een ander onderwerp.

Devoorzitter:

Dank u wel. U hebt uw punt gemaakt.

De heerOmtzigt (CDA):

Voorzitter. De Kamer heeft vragen gesteld onder stuk 32642. Dat gaat over zzp'ers in de zorg. Daaronder zit van een aantal fracties, waaronder die van het CDA, ook expliciet de vraag om het effectueren van een wetswijziging per 1 januari 2012 om dit mogelijk te maken. De regering gaf vorige week aan nog drie weken nodig te hebben voor een antwoord. Wellicht is dit een goede aanmoediging om binnen een week deze vragen te beantwoorden, met name de vraag of de gewenste wetswijziging, die mevrouw Agema ook wil, er kan komen. Na ommekomst van dat antwoord kunnen we een goede weging maken van wat de volgende procedure moet zijn.

MevrouwLodders (VVD):

Voorzitter. Daar sluit ik mij graag bij aan. Ik denk wel dat mevrouw Agema een punt heeft dat we nu met spoed mogen vragen om een reactie van de staatssecretaris hierop. Ik deel overigens de opvatting van mevrouw Agema als het gaat om het spoeddebat, want dit is inderdaad een ander onderwerp, waarover wij overigens al vele malen met elkaar hebben gesproken.

MevrouwKuiken (PvdA):

Het gaat om 12.000 extra mensen die we nodig hebben in de zorg. Er staat een spoeddebat over gepland. Mevrouw Agema heeft spoed. Omwille van de agenda kunnen beide mooi samengevoegd worden. Wij hebben haast wat betreft de antwoorden en wat betreft het debat dat nodig is.

MevrouwAgema (PVV):

"I rest my case" voor de dames aan de linkerzijde. Het lijkt mij niet dat de zelfstandigen in de zorg de 12.000 handen in de zorg moeten gaan invullen. Maar het is niet anders. Ik vind het voorstel van de heer Omtzigt goed. We wachten de brief af.

Devoorzitter:

Het stenogram wordt doorgeleid en het spoeddebat dat al op de lijst stond, gaan wij snel plannen.

Het woord is aan de heer Driessen.

De heerDriessen (PVV):

Voorzitter. De Telegraaf bericht vandaag dat de Europese Unie de afgelopen jaren vele miljoenen in de meest bizarre en onzinnige hulpprojecten heeft gestoken. Zo ging er dus ook heel veel belastinggeld vanuit Nederland naar danslessen in Burkina Faso. De president van Uganda kocht nadat hij Europees hulpgeld had ontvangen een privévliegtuig. Gezien de ernst van de situatie vraag ik om een spoeddebat met de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

De heerIrrgang (SP):

Steun voor het verzoek. Wat ons betreft zou het ook een debat in de commissie kunnen zijn, maar er is alle reden voor een debat. Volgens mij is dit overigens niet iets van de laatste dagen en speelt dit probleem van verspilling van EU-hulpgeld al jaren.

MevrouwFerrier (CDA):

Voorzitter. Geen bezwaar tegen een spoeddebat. Ik zou nog wel eerst een reactie van de regering willen ontvangen op datgene wat er in het rapport van Open Europe staat.

MevrouwDikkers (PvdA):

Voorzitter. Wij hebben geen principiële bezwaren tegen het spoeddebat hoewel ik niet denk dat daarmee de problemen sneller zijn opgelost. Wel willen wij vooraf graag nog een brief van de regering over haar appreciatie van deze situatie.

De heerDijkhoff (VVD):

Voorzitter. De VVD steunt dit verzoek om een spoeddebat. Een brief van de regering met een reactie zouden wij ook prettig vinden.

De heerVoordewind (ChristenUnie):

Voorzitter. Nu bijna de gehele Kamer dit verzoek steunt, is het misschien niet zo'n gek idee om er een spoed-AO van te maken zodat wij wat langere spreektijden hebben in plaats van het hier binnen drie minuten per fractie af te moeten doen.

De heerSchouw (D66):

Het voorstel voor een spoed-AO lijkt mij heel goed, want het is een belangrijk onderwerp.

Devoorzitter:

We zullen het stenogram doorgeleiden. Ik zal een spoeddebat met drie minuten spreektijd plannen. Als in de procedurevergadering wordt besloten om het eerder te doen in een AO, vind ik dat ook goed en dan hoor ik het wel.

Het woord is aan de heer De Roon.

De heerDe Roon (PVV):

Voorzitter. Kwaadwillenden willen opnieuw een vloot van Turkije naar Gaza laten varen om Hamasterroristen te steunen. Turkije ziet daar geen probleem in en wil er niet tegen optreden. Dat is onverantwoordelijk, gevaarlijk en een bedreiging voor de stabiliteit in de regio. Ik wil daarom graag een spoeddebat met de minister van Buitenlandse Zaken, die snel Turkije op andere gedachten moet brengen.

De heerVoordewind (ChristenUnie):

Ik steun dat verzoek van harte, ook omdat dat al snel gaat gebeuren, dus ik wil hierover snel duidelijkheid.

De heerVan der Staaij (SGP):

Ook de SGP-fractie steunt dit verzoek.

Devoorzitter:

Dan hebt u voldoende steun, mijnheer De Roon.

De heerDe Roon (PVV):

De berichten zijn dat die vloot al in mei gaat varen, dus ik vraag u, in het belang van de internationale vrede, om dat debat volgende week te plannen.

Devoorzitter:

Ik zal mijn best doen. De spreektijd zal drie minuten per fractie zijn.

Hiermee zijn wij gekomen aan het eind van de regeling van werkzaamheden en gaan wij stemmen.

Naar boven