Noot 1 (zie blz. 960)

Interpellatievragen Leijten (SP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de hypothecaire lening voor de bestuurder van de gehandicapteninstelling Aveleijn. (Ingezonden 13 oktober 2009)

1

Met welk beleid onderstreept u uw uitspraak dat u de hypothecaire lening voor de zorgbestuurder «onbegrijpelijk» vindt?1

2

Erkent u dat boos zijn over een hypothecaire lening door een zorginstelling geen enkele waarde heeft, omdat instellingen wettelijk gezien dit soort constructies kunnen toepassen? Zo ja, wat gaat u doen om bankje spelen door zorginstellingen onmogelijk te maken? Zo nee, heeft de instelling de wettelijke regels overtreden?

3

Hoe oordeelt u over de vervanging van de hypothecaire lening – naar aanleiding van de kritiek – in een «bindingsbonus»?

4

Erkent u dat de oplossing om de Raad van Toezicht meer macht te geven, geen enkel verschil had gemaakt in deze kwestie?2

5

Op welke wijze kan een ondernemingsraad een bestuurder en/of een Raad van Toezicht de wacht aanzeggen?

6

Erkent u dat het enkel de Raad van Toezicht is die een bestuurder uit de laan kan sturen? Vindt u dit voldoende?

7

Erkent u dat de Raden van Toezicht vaak gekenmerkt worden door elkaar benoemende commissarissen uit (vaak) een politieke elite? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat hierin verandering aanbrengen?

8

Wat zegt het over de macht van het personeel om in te grijpen bij zaken die zij onwenselijk vindt?

9

Bent u bereid te onderzoeken welke wetten gewijzigd moeten worden om de ondernemingsraad (OR) meer macht te geven om in te grijpen bij de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur?

10

Erkent u dat er een groot gat in het toezicht zit als, zoals in deze casus, blijkt dat de landelijke toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), niets doet tegen het verstrekken van leningen door zorginstellingen? Zo nee, wie moet hier dan een stokje voor steken?

11

Kunt u de eerdere schriftelijke vragen3 vóór deze interpellatievragen beantwoorden? 1 Elsevier, 24 september 2009: «Bussemaker boos om dure lening directeur zorginstelling» http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/246710/Bussemaker-boos-om-dure-lening-directeur-zorginstelling.htm

2 Aangekondigde maatregel in de Wet Cliëntenrechten Zorg.

3 Vraagnummer 2009Z17167.

Naar boven