Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2007-2008 | nr. 109, pagina 7964-7967 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2007-2008 | nr. 109, pagina 7964-7967 |
Regeling van werkzaamheden
De voorzitter:
Op verzoek van de fractie van het CDA benoem ik:
- in de vaste commissie voor Justitie het lid Aasted-Madsen-van Stiphout tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Schinkelshoek;
- in de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken het lid Haverkamp tot lid in de bestaande vacature en het lid Aasted Madsen-van Stiphout tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature;
- in de vaste commissie voor Defensie het lid Bilder tot lid in plaats van het lid Haverkamp, de leden Çörüz en Aasted Madsen-van Stiphout tot lid in de bestaande vacatures en het lid Haverkamp tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature;
- in de vaste commissie voor Europese Zaken het lid Aasted Madsen-van Stiphout tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature;
- in de vaste commissie voor Economische Zaken het lid De Rouwe tot lid in de bestaande vacature, het lid Aasted Madsen-van Stiphout tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid De Rouwe en het lid Uitslag tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature;
- in de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport het lid Uitslag tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Sterk;
- in de algemene commissie voor Wonen, Wijken en Integratie het lid Sterk tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Haverkamp;
- in de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat het lid Jager tot lid in de bestaande vacature, het lid Atsma tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Jager en het lid Sterk tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature;
- in de algemene commissie voor Jeugd en Gezin de leden Aasted Madsen-van Stiphout en Uitslag tot lid in plaats van de leden Omtzigt en Blanksma-van den Heuvel en de leden Omtzigt en Blanksma-van den Heuvel tot plaatsvervangend lid in plaats van de leden De Rouwe en Van Vroonhoven-Kok.
Het woord is aan mevrouw Agema.
Mevrouw Agema (PVV):
Voorzitter. Afgelopen week kregen wij een reactie van het kabinet op het voornemen van en het gebruik in verpleeghuizen om 70-plussers niet meer te reanimeren. Ik vind de brief onbevredigend en verzoek de Kamer, hierover een debat te agenderen.
Mevrouw Van Miltenburg (VVD):
Voorzitter. Reeds deze zomer heeft onze collega van de SP verzocht om dit onderwerp zo snel mogelijk te agenderen in een algemeen overleg. Komende donderdag heeft de commissie een procedurevergadering. Ik stel voor, daarna heel snel een debat te agenderen. Wij moeten iets langer over dit belangrijke onderwerp kunnen praten dan bij een spoeddebat gebruikelijk is.
De heer Jan de Vries (CDA):
De CDA-fractie sluit zich aan bij de woorden van mevrouw Van Miltenburg.
Mevrouw Wolbert (PvdA):
Ook de PvdA-fractie sluit zich hierbij aan.
De heer Van Gerven (SP):
Ik sluit mij aan bij mijzelf en mevrouw Van Miltenburg.
De voorzitter:
Dat is een doordenkertje.
Mevrouw Agema (PVV):
Ik vind het jammer dat er geen steun is voor een spoeddebat. Ik vind dat het debat hier plaats hoort te vinden, maar ik kan niet anders dan mij erbij neerleggen.
De voorzitter:
Het woord is aan de heer Roemer.
De heer Roemer (SP):
Voorzitter. Ik zou graag het verslag van het algemeen overleg over de toegankelijkheid van openbaar vervoer op de plenaire agenda geplaatst zien.
De voorzitter:
Wij zullen het VAO toevoegen aan de agenda van deze of volgende week.
Het woord is aan de heer Dibi.
De heer Dibi (GroenLinks):
Voorzitter. Ik wil graag met spoed een debat met minister Rouvoet voeren over de opnieuw gestegen wachtlijsten in de jeugdzorg.
Mevrouw Sterk (CDA):
Ik kan mij erin vinden dat wij hier op korte termijn over spreken, maar ik zou het voorstel willen doen aan de heer Dibi om een spoed-AO te houden, misschien deze week donderdag.
De voorzitter:
Misschien ben ik onjuist geïnformeerd, maar mij is gezegd dat al een AO hierover in voorbereiding is.
De heer Dibi (GroenLinks):
Dat klopt.
Mevrouw Bouchibti (PvdA):
Een spoed-AO steun ik.
Mevrouw Langkamp (SP):
Dat heeft ook mijn steun en dan graag nog deze week.
Mevrouw Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD):
Ja, een spoed-AO met de minister van wachtlijsten steun ik altijd.
Mevrouw Agema (PVV):
Ik ben er voorstander van om deze week en niet pas over twee weken weer eens te praten met de minister.
De heer Voordewind (ChristenUnie):
Een spoed-AO steunt mijn fractie ook.
De heer Dibi (GroenLinks):
Daar kan ik mij ook in vinden, voorzitter.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Van Velzen.
Mevrouw Van Velzen (SP):
Voorzitter. Ik wil graag een debat aanvragen met de staatssecretaris van Defensie en de minister van Economische Zaken. Afgelopen zondag werd in het programma Reporter een aantal brieven onthuld van ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken aan de regering, waarin informatie staat over de deelname aan de ontwikkeling van de JSF. Eigenlijk wordt daarmee de informatie van de regering een beetje in twijfel getrokken. Het kabinet wist al vanaf het begin dat de meer dan 800 mln. dollar die werd betaald aan de VS voor deelname, nooit terug zou komen in de vorm van tegenorders. Daarover zou ik graag een debat willen voeren.
De voorzitter:
Ik lees in uw voorstel op papier dat u een brief wenst.
Mevrouw Van Velzen (SP):
Ik vrees dat dit de uitkomst gaat worden.
De voorzitter:
Dat is ook een vorm van onderhandelen.
Mevrouw Eijsink (PvdA):
Bij dit debat zijn vier commissies betrokken: de commissies voor Defensie, voor Economische Zaken, voor Financiën en voor de Rijksuitgaven. Het voorstel van mijn fractie en mogelijk enkele andere fracties is om een feitelijke vragenronde te houden naar aanleiding van de uitzending van KRO's Reporter, dan een brief te vragen van de staatssecretaris en de betrokken ministers en vervolgens daar een debat over te voeren.
De voorzitter:
Dus u stelt voor een brief en antwoorden op de vragen.
Mevrouw Eijsink (PvdA):
Eerst wil ik de feitelijke vragen stellen via de betreffende commissies, dan een brief van de bewindslieden en vervolgens een debat.
De heer Pechtold (D66):
In deze periode waarin wij heel veel tijd aan Prinsjesdag besteden, zit ik wel te wachten op een evenwichtig debat. Ik spreek mij uit voor een brief van het kabinet, want het gaat over een periode van tien jaar. Verder wil ik dat de Kamer de ruimte heeft om voorafgaand aan het debat een hoorzitting met betrokkenen te houden.
De voorzitter:
Daar gaat u zelf over.
De heer Boekestijn (VVD):
Ik wil ook graag een brief ontvangen. Naar aanleiding van de antwoorden kunnen wij bekijken of wij een algemeen overleg willen houden of niet.
De heer Voordewind (ChristenUnie):
Ik spreek mijn steun uit voor een brief. Na de brief kunnen wij bekijken of er aanleiding is voor een debat.
De heer Knops (CDA):
Ik ontvang graag een brief van de bewindslieden van Economische Zaken en van Defensie.
De heer Vendrik (GroenLinks):
Laat die brief van beide bewindslieden maar komen, maar laten wij dan wel nu vast ruimte reserveren voor een debat, want dat gaat er natuurlijk komen. Dan kunt u er vast rekening mee houden voor de week na de algemene politieke beschouwingen.
De heer Brinkman (PVV):
Van de fractie van de PVV mogen alle beslissingen over de JSF sowieso wel een paar maanden later worden genomen. Ik ga daarom voor de optie van mevrouw Eijsink: een schriftelijke vragenronde, daarna een brief en dan een deugdelijk inhoudelijk debat.
De voorzitter:
Mijnheer Poppe, u loopt naar de interruptiemicrofoon, maar er staat al iemand van uw fractie op het spreekgestoelte.
De heer Poppe (SP):
Voorzitter. Ik ben woordvoerder voor defensie en ik steun mijn collega hierin. Het kan niet zo zijn dat de regering de Kamer open en duidelijk onjuist heeft voorgelicht en dat wij daar niet boos over zijn.
De voorzitter:
Mijnheer Poppe, het zou opvallen als u uw collega niet zou steunen.
Mevrouw Van Velzen, u wist haast wat er ging gebeuren. U had inzicht in de toekomst.
Mevrouw Van Velzen (SP):
Voorzitter. Ik had hierover graag gedebatteerd, maar ik vermoedde al dat niet iedereen even snel de waarheid boven tafel wil hebben als ik. Maar goed, ik leg mij neer bij meerderheden, zoals het hoort. Ik wacht de brief af en kom hoogstwaarschijnlijk op basis daarvan bij u terug om alsnog om een debat te vragen.
De voorzitter:
Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.
Het woord is aan de heer Brinkman.
De heer Brinkman (PVV):
Voorzitter. De Telegraaf had zondag een belangwekkend bericht over de organisatie Milli Görü, die internationale banden schijnt te hebben die uiteindelijk leiden tot organisaties als Hamas en Al Qaida. Het net sluit zich rond Milli Görü. Dat is voor ons een reden om hierover een spoeddebat aan te vragen met de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie.
Mevrouw Van Toorenburg (CDA):
De CDA-fractie heeft gevraagd om een onderzoek naar Milli Görü. Wij willen graag zo spoedig mogelijk een brief van het kabinet om erachter te komen of de bevindingen van De Telegraaf juist zijn.
De heer Dijsselbloem (PvdA):
Idem. Eerst een brief, daarna bekijken of een debat nodig is.
Mevrouw Griffith (VVD):
Ook de VVD-fractie maakt zich zorgen over de aanhoudende geruchten over de radicalisering van Milli Görü. Wij willen graag eerst een brief van het kabinet hebben.
Mevrouw Karabulut (SP):
Ik ken de "gelekte" stukken ook niet, dus ik wil graag een brief ontvangen en vervolgens eventueel een debat voeren.
Mevrouw Azough (GroenLinks):
Dat geldt ook voor GroenLinks.
De heer Anker (ChristenUnie):
Ik sluit mij aan bij alle vorige sprekers.
De heer Van der Staaij (SGP):
Ook de SGP-fractie wil graag een brief ontvangen naar aanleiding van deze zorgwekkende berichten.
De heer Brinkman (PVV):
Voorzitter. Een brief en daarna verdergaan met een debat, dat lijkt mij een goed plan. Ik wil nog twee dingen benadrukken. Het gaat niet alleen om de vraag of de inhoud klopt, maar ook om de vraag waarom die inhoud, als die klopt, niet in het jaarverslag van de AIVD is opgenomen. Dat wil ik ook graag van het kabinet weten. Ik wil die brief voor volgende week donderdag 10.00 uur ontvangen.
De voorzitter:
Het stenogram van dit gedeelte van de vergadering zal worden doorgeleid naar het kabinet.
Het woord is aan de heer Ulenbelt.
De heer Ulenbelt (SP):
Voorzitter. Ik zou graag een brief ontvangen van het kabinet over het bericht dat vanochtend in vele media te lezen was, namelijk dat er een akkoord zou zijn tussen werkgevers, werknemers en het kabinet over het ontslagrecht en loonmatiging. Daarin zie ik graag een antwoord op de vragen hoe het zit met het ontslagrecht, of er een nieuw idee is rond € 75.000 en of er een akkoord is over loonmatiging. Die brief zou ik graag morgen voor 12.00 uur ontvangen. Ik doe dit verzoek mede namens de heer Nicolaï van de VVD-fractie.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.
Het woord is aan de heer Madlener.
De heer Madlener (PVV):
Voorzitter. Gisteren is bekend geworden dat het kabinet voornemens is, de prijzen van het openbaar vervoer, zoals de strippenkaart, met maar liefst 4,5% te verhogen. Mede namens de SP-fractie vraag ik hierover een spoeddebat aan.
Mevrouw Roefs (PvdA):
Ik zou het heel erg op prijs stellen om in plaats van een spoeddebat een gewoon AO te houden, waardoor wij wat meer tijd hebben om op de zaak in te gaan.
De heer Mastwijk (CDA):
Daar sluit ik mij bij aan.
De voorzitter:
Is dat voor u een reden om op korte termijn een AO te willen houden?
De heer Madlener (PVV):
Nee, wij vinden het een belangrijke kwestie die wij graag in deze zaal willen bespreken. Het raakt heel veel mensen en heeft ook een spoedeisend karakter, dus een spoeddebat lijkt mij op zijn plaats.
De heer Van der Ham (D66):
Voorzitter. Volgens mij heeft de heer Madlener genoeg zetels om zo'n debat aan te vragen. Ik vind het wel van belang om eerst op schrift een uitleg te krijgen over hoe het kabinet dit ziet en hoe deze prijsverhoging zich verhoudt tot andere prijsontwikkelingen. Als wij deze informatie hebben, kunnen wij daarna, wellicht nog deze week, een spoeddebat voeren.
De heer De Krom (VVD):
Voorzitter. Ik sluit mij hier graag bij aan. Ik meen ook dat de heer Madlener voldoende stemmen heeft voor een spoeddebat. Was dat niet het geval dan had ik mij aangesloten bij de opmerking van mevrouw Roefs.
Mevrouw Halsema (GroenLinks):
Voorzitter. De prijsstijging is verontrustend. Het lijkt mij goed dat er deze week een brief komt. Wij kunnen dit punt dan ook behandelen bij de algemene politieke beschouwingen.
De voorzitter:
Er is terecht vastgesteld dat u een meerderheid hebt voor een spoeddebat, mijnheer Madlener, maar wel is het dringende verzoek om eerst wat feiten op een rij te krijgen.
De heer Madlener (PVV):
De feiten zijn bekend, maar ik heb geen bezwaar tegen een brief als die deze week komt. Het spoeddebat moet ook deze week worden gehouden.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet. Ik zal een spoeddebat plannen met een spreektijd van drie minuten.
Ik dacht dat ik net een schijnbeweging zag van de heer Van Bommel, maar zie nu dat het geen schijnbeweging was. Het woord is aan de heer Van Bommel.
De heer Van Bommel (SP):
Die maakt geen schijnbewegingen, voorzitter.
Op 3 september heeft de commissie voor Europese Zaken gesproken over de voortgang die Roemenië en Bulgarije maken bij de bestrijding van corruptie, of eigenlijk over het ontbreken van voortgang. Ik zou graag een VAO hierover aanvragen, ware het niet dat dit al is aangevraagd. Echter, het VAO staat gepland voor een moment nadat er al in Brussel over die voortgang is gesproken en er besluiten zijn genomen.
De voorzitter:
Volgens mij staat het VAO gepland voor morgen 12.30 uur.
De heer Van Bommel (SP):
Dan hebt u dat in de tussentijd knap geregeld.
De voorzitter:
Dank u, ook voor het compliment. Ik hoor altijd graag complimenten.
Het woord is aan de heer Vendrik. Ook voor een compliment?
De heer Vendrik (GroenLinks):
Mevrouw de voorzitter. Afgelopen donderdag heeft de fractie van GroenLinks de minister van Economische Zaken verzocht om uitleg per brief, vanochtend te verschijnen, over de kwestie van 1 mld. die is blijven plakken bij de energiebedrijven. Wij willen die brief uiterlijk morgenochtend hebben, zodat wij desgewenst bij de regeling van werkzaamheden morgen een debat kunnen aanvragen.
De voorzitter:
Wij zullen het stenogram van dit gedeelte van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20072008-7964-7967.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.