Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2007-2008 | nr. 109, pagina 7959-7961 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2007-2008 | nr. 109, pagina 7959-7961 |
Vragen van het lid Ulenbelt aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het verwerpen van de kritiek van de ouderenbonden op het heffen van extra belasting op pensioenen.
De heer Ulenbelt (SP):
Voorzitter. "Met Bos ben je de klos". Dat riep de voorman van het CDA tijdens de verkiezingen in 2006. Tomeloos trok het CDA ten strijde tegen de Bosbelasting, een belasting op aanvullende pensioenen vanaf € 15.000, een belasting die gaat oplopen tot bijna 18%. "Handen af van de AOW", was het juiste antwoord van het CDA.
Die Bosbelasting was onuitvoerbaar, zeiden velen. Maar minister Donner maakte vorige week bekend dat hij die belasting niet gaat tegenhouden maar gaat uitvoeren. Die belasting van Donner ziet er wat anders uit dan die van Bos. Het is de Donnervariant, de Piet Hein Bosbelasting. En ja, daar zijn de gezamenlijke ouderenorganisaties natuurlijk terecht heel boos over, en zij niet alleen. Twee van de drie Nederlanders steunen de kritiek van de ouderenbonden. Zelfs drie van de vier CDA-stemmers steunt die kritiek.
Mijn vraag aan de minister is: begrijpt u nu echt die kritiek niet? Begrijpt u nu echt niet dat het pakken van ouderen massaal wordt afgewezen? Ontkent u nu nog steeds dat de hogere pensioenen in de toekomst, en de belasting die daarover betaald wordt, voldoende is om het stijgend beroep op de AOW te betalen? Ook het CPB heeft aangetoond dat de Piet Hein Bosbelasting niet nodig is. Bovendien is er geen steun voor te vinden.
Ik heb ook een vraag aan de CDA-fractie. Laat die fractie toe dat minister Donner zijn belasting op de pensioenen van ouderen doorvoert? Steunt zij dit kiezersbedrog? Neemt zij afstand van haar verkiezingsprogramma? Draait de CDA-fractie en is zij niet eerlijk, of draait zij minister Donner terug?
De voorzitter:
Dank u. Het woord is aan de minister.
Minister Donner:
Voorzitter. Ik weet niet waarover de heer Ulenbelt het heeft. Dat is mijn antwoord.
De voorzitter:
Voorlopig krijgt u voor dit antwoord alleen applaus van mevrouw Van Gent.
Minister Donner:
De heer Ulenbelt heeft het over een belasting die ik zou willen invoeren. Ik ben mij van geen kwaad bewust. Het spijt mij. Ik heb kennis genomen van de vraag van de heer Ulenbelt. Hij spreekt over een P.H. Bosbelasting. Ik ken die belasting niet.
De voorzitter:
Mijnheer Ulenbelt, misschien kunt u de minister helpen door uw vraag nog wat toe te lichten.
De heer Ulenbelt (SP):
Ik zal mijn vraag helder formuleren. Is de minister van plan om een heffing op aanvullende pensioenen in te voeren?
Minister Donner:
Deze vraag betreft de begroting. Bovendien moet u voor vragen over de belastingen niet bij de minister van Sociale Zaken zijn. Over het beeld dat u schetst over het invoeren van een heffing kan ik mijns inziens zeggen dat dit beeld niet juist is.
De heer Ulenbelt (SP):
Mijn vraag aan de CDA-fractie blijft overeind. Steunt de fractie de minister als hij de Bosbelasting, of iets wat daarop lijkt, niet wil invoeren? Als dit zo is, zou dit groot nieuws zijn voor Nederland.
De heer Van Hijum (CDA):
Ik weet niet meer zo goed waarop ik nu moet reageren. Mijns inziens komt de heer Ulenbelt met zijn vraag zowel te laat als te vroeg. Hij komt te laat, omdat er in het coalitieakkoord uiteraard een aantal duidelijke afspraken is gemaakt die voor hem op dit moment geen verrassing meer kunnen zijn. Hij is echter ook te vroeg, omdat het kabinet met Prinsjesdag een aantal plannen presenteert. Naar aanleiding daarvan zal de CDA-fractie hierover met iedereen die dat wil een discussie voeren.
De heer Blok (VVD):
Ik wil ook graag een vraag stellen aan de CDA-fractie. De minister en de CDA-fractie zijn vandaag zeer mistig. Tijdens de verkiezingscampagne waren zij echter erg helder. Tijdens die campagne heeft het CDA zaken beloofd rond de Bosbelasting. De fractie was bovendien heel trots op de woordspeling "met Bos ben je de klos". Het CDA heeft tijdens de verkiezingen overigens wel meer beloofd. Men had het over het generaal pardon dat er niet zou komen.
De voorzitter:
Mijnheer Blok, wat is uw vraag?
De heer Blok (VVD):
Dat is er echter wel gekomen, met alle gevolgen van dien. De hypotheekrenteaftrek zou niet ter discussie worden gesteld. Vorig jaar om deze tijd lagen de eerste voorstellen op tafel, die nu gelukkig in de ijskast zijn geplaatst.
De voorzitter:
Mijnheer Blok, stelt u nu uw vraag.
De heer Blok (VVD):
Hoe betrouwbaar zijn de verkiezingsbeloften van het CDA?
De heer Van Hijum (CDA):
Ik ga niet bij de interruptiemicrofoon tijdens het vragenuurtje de algemene politieke beschouwingen houden. Het CDA heeft in het coalitieakkoord een aantal duidelijke afspraken gemaakt. Wij zijn bij de algemene politieke beschouwingen altijd aanspreekbaar op de uitwerking daarvan.
Mevrouw Koşer Kaya (D66):
Ik heb ook een vraag aan de CDA-fractie. Tijdens de verkiezingen was die fractie heel helder. Ik zal niet zeggen dat de CDA-fractie draait, maar zij heeft wel een elastische rug. Om deze woorden terug te kunnen nemen, wil ik op eenzelfde heldere manier horen of voor het CDA weer geldt: handen af van de AOW. Immers, de ouderen zullen straks meer betalen, wat neerkomt op een belastingverhoging voor ouderen.
De voorzitter:
De heer Van Hijum is niet verplicht om te antwoorden; het is slechts zijn goed recht. Er is geen recht op inlichtingen van Kamerleden onderling.
Mevrouw Koşer Kaya (D66):
Voorzitter, ik vraag om helderheid, dezelfde helderheid waarmee het CDA de verkiezingen is ingegaan.
De voorzitter:
Het woord is aan mevrouw Kant.
Mevrouw Kant (SP):
Minister Donner speelt nu in de Tweede Kamer stommetje, maar het kabinet laat bijna iedere dag informatie uitlekken over de plannen. Als nu de politieke vraag wordt gesteld of de Bosbelasting op de AOW er komt, speelt de minister van Sociale Zaken stommetje. Als hij uit de ministerraad komt, zegt hij rustig tegen de media dat hij de kritiek van de ouderenbonden hierop verwerpt. Als de minister dat doet in de media, moet hij ook aan de Kamer vandaag duidelijkheid geven. Komen de plannen van dit kabinet er, ja of nee? En waarom verwerpt hij de kritiek van de ouderenbonden op deze manier? Is het omdat het niet doorgaat, of omdat het wel doorgaat en de minister de ouderen in dit land wel degelijk gaat pakken?
Minister Donner:
Mevrouw Kant, misschien doelt u op de discussie die ik had na de ministerraad. Daarbij ging het over berichten dat er uitwerking gegeven was aan wat in het coalitieakkoord stond met betrekking tot een verzwaring, althans een belasting, boven een bepaald niveau. Daartegenover zou "uitgemendeld" worden door mensen die doorwerken, waarvoor ze een tegenprestatie zouden ontvangen. In dit geval worden mij vragen gesteld over heffingen en dan zeg ik: ik weet niet waarover u het hebt. Als u daarop doelt, heb ik in wezen gezegd wat ook de heer van Hijum hier heeft gezegd. Er zijn verkiezingen geweest en wij hebben in dit land een systeem waarbij wij bij coalitie regeren. Iedere partij die alleen maar kijkt naar haar verkiezingsbelofte en haar verkiezingsprogramma, en niet bereid is in het belang van een coalitie te kijken hoe je tot een compromis kunt komen, hoort niet in de regering thuis.
Mevrouw Kant (SP):
Misschien een punt van orde. De minister deed net alsof hij niet begreep waarover de vragen gingen. Nu blijkt hij dondersgoed te weten waarover de vragen gingen. Misschien kan de minister de vragen die de heer Ulenbelt net heeft gesteld alsnog netjes beantwoorden.
Minister Donner:
Ik kan die vragen niet beantwoorden. U wijst op kritiek op het CDA, dat meewerkte aan het uitwerken van het compromis dat in het coalitieakkoord staat. Daarover heb ik het gehad. Ik heb het niet gehad over Bosbelastingen, heffingen of Piet Hein Donnerbelastingen. Dan moet u wachten tot u de begrotingsstukken krijgt. Dan zult u zien dat daarvan geen sprake is.
De heer Tony van Dijck (PVV):
Kan de minister in ieder geval toezeggen dat in deze kabinetsperiode geen onomkeerbare stappen worden genomen om iets te doen met de fiscalisering van de AOW? Dat vraag ik met name omdat al gelekt is dat, anticiperend op de fiscalisering van de AOW in 2011, al dingen in de Miljoenennota 2009 staan. Kan de minister dat toezeggen?
Minister Donner:
Ik heb aangegeven dat het kabinet uiteraard bezig is met het uitvoering geven aan het coalitieakkoord. Ik kan een toezegging die daarop betrekking heeft niet geven.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20072008-7959-7961.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.