Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Wilders.

De heer Wilders (PVV):

Voorzitter. Wij hebben ongeveer een halfuur geleden de brief over de beveiliging van onze collega mevrouw Verdonk ontvangen van de minister van Justitie. Ik moet u zeggen dat de brief op belangrijke punten teleurstelt. Wij hebben bijvoorbeeld de dreigingsanalyse niet ontvangen waar de heer Rutte en ikzelf expliciet om hadden gevraagd. Deze analyse is ook niet op vertrouwelijke basis naar de Kamer gestuurd. Ook een aantal andere vragen die ik had gesteld, is niet beantwoord. Maar goed, de brief ligt er nu en hoewel deze teleurstellend is, moeten wij dan maar proberen via de interruptiemicrofoon onze inbreng te geven. Mede namens de heer Rutte stel ik daarom voor om vanavond nog een spoeddebat te voeren over dit onderwerp, waarin wij het kabinet kunnen bevragen. Nogmaals, er is en blijft grote teleurstelling dat de Kamer zelfs niet vertrouwelijk de dreigingsanalyse heeft mogen krijgen. Dat is essentieel.

Mevrouw Verdonk (Verdonk):

Voorzitter. Ik heb zojuist de openbare brief van 5 juni gezien. Ik heb deze vergeleken met de departementaal vertrouwelijke brief die ik 3 juni heb ontvangen. De brief van vandaag bevat veertien tekstblokjes. Daarvan zijn er, op een paar kleine conclusies na, tien exact hetzelfde als in de brief van eergisteren, behalve dat in mijn brief "u" staat, en in de openbare brief "mevrouw Verdonk". Ik heb ook een brief van 9 mei van de NCTb, waarin de heer Joustra schrijft: "Zoals door mij is toegezegd, zal ik op korte termijn in overleg met de inlichtingendiensten nadere onderliggende informatie aan u beschikbaar stellen." Bij dezen wil ik graag de brief die ik heb ontvangen op 3 juni en de brief van 9 mei openbaar maken.

De voorzitter:

De brieven maken eventueel straks onderdeel uit van de beraadslaging.

Ik begrijp dat het verzoek van de heer Wilders mede namens de heer Rutte is gedaan. Dat betekent dat er een meerderheid is voor een spoeddebat. Ik stel voor, dit spoeddebat vanavond te houden, met een aanvangstijd van 20.15 uur en een spreektijd van vijf minuten per fractie.

De heer Wilders (PVV):

Voorzitter. Dat lijkt mij prima. Het is dan wel zaak dat de stukken van mevrouw Verdonk zo snel mogelijk worden verspreid.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Ik heb geen behoefte aan een spreektijd van vijf minuten. Als het goed is, is de kwestie niet heel ingewikkeld. Twee tot drie minuten spreektijd zou genoeg moeten zijn. Wellicht kunnen wij iets later beginnen, omdat ik in de gelegenheid wil zijn, de post van mevrouw Verdonk te lezen.

De heer Cramer (ChristenUnie):

Voorzitter. Er is al een meerderheid voor een spoeddebat, dus daartegen zal ik mij niet verzetten. Er staat echter een ander debat gepland over de wijziging van de Natuurbeschermingswet. Wat gaat daarmee gebeuren?

De voorzitter:

Ik kan niets zeggen over het verloop van dat debat.

De heer Cramer (ChristenUnie):

Ik doelde op de planning!

De voorzitter:

Dat debat zal naar volgende week worden verschoven. Ik zie niet in hoe wij daar vanavond nog aan toe kunnen komen.

De heer Jager (CDA):

Voorzitter. Ik verzoek om ervoor te zorgen dat dat debat dan in ieder geval dinsdag of woensdag op de plenaire agenda komt. Het is namelijk van belang dat wij deze wijziging uiterlijk volgende week behandelen.

De voorzitter:

Wij zullen met alles wat in ons is proberen, aan dit verzoek te voldoen. Ik zie echter niet in dat er vanavond nog een goed debat gevoerd kan worden na afloop van het spoeddebat, die wellicht pas om 23.00 uur is.

De heer Wilders (PVV):

Voorzitter. In reactie op mevrouw Halsema, ben ik er ook voor om het debat rond 20.30 uur te laten beginnen. Twee tot drie minuten spreektijd is inderdaad meer dan voldoende.

De heer Van Haersma Buma (CDA):

Moet er vanavond nog rekening worden gehouden met stemmingen?

De heer Wilders (PVV):

De plannen van het kabinet gaan snel in, voor zover zij niet al zijn ingegaan. Mocht het kabinet ons niet overtuigen, dan sluit ik zeker niet uit dat wij een motie indienen en dat daar inderdaad vandaag over moet worden gestemd.

De voorzitter:

Het spoeddebat begint om 20.30 uur. Er zal een spreektijd gelden van maximaal drie minuten per fractie.

De vergadering wordt van 19.55 uur tot 20.30 uur geschorst.

Naar boven