Aan de orde is het debat over taxitarieven.

De voorzitter:

Wij zouden nu beginnen met het debat over de taxitarieven. Bij de Kamer is echter zonet een brief van de staatssecretaris binnengekomen over de invoering van transparante tarieven voor de straattaxi. Ik heb van de staatssecretaris begrepen dat de brief om technische redenen pas heel kort geleden is binnengekomen. Dat laat ik even buiten beschouwing. Gelet op die korte tijd kan de Kamer er nu niet over discussiëren.

De Kamer heeft de volgende procedure afgesproken. De staatssecretaris zal de brief kort toelichten. Vanavond zal verder geen discussie plaatsvinden. De heer Roemer zal straks een voorstel doen over de verdere procedure.

Staatssecretaris Huizinga-Heringa:

Voorzitter. Allereerst bied ik mijn excuses aan. Ik was in de veronderstelling dat de brief hier al meer dan een uur zou zijn. Onderweg in de auto begrepen wij dat door technische problemen de brief niet was aangekomen. Hij is op heel korte termijn voor de geplande aanvang van het debat in de Kamer aangekomen.

De brief spreekt wel voor zichzelf. Ik heb in elk geval getracht hem zo duidelijk mogelijk te maken, met argumenten omkleed. Net zoals de Kamer heb ook ik pas geleden gehoord over de problemen met het aanpassen van de taxameters. Sommige taxameters blijken niet goed te zijn aangepast. Zij zijn niet zodanig aangepast dat zij voldoen aan de wettelijke regeling. In dit geval zou dat kunnen leiden tot nadeel voor de consumenten. Sommige taxameters geven een te hoge ritprijs aan. De tarievenstructuur waarmee de Kamer het vorig jaar unaniem heeft ingestemd was erop gericht, de situatie juist voor de consument helderder te maken. Ik wil niet dat de consument nu geconfronteerd wordt met een te hoge ritprijs.

Als ik het probleem niet generiek aanpak maar incidenteel, is er de kans dat sommige taxi's heel lang rond blijven rijden terwijl zij een te hoge ritprijs rekenen. Daarom heb ik in overleg met de fabrikanten besloten hun de gelegenheid te geven alle taxameters waarbij dat nodig is aan te passen. Dat kan op een termijn van drie maanden. Mij is verzekerd dat alles op 1 februari in orde is, in overeenstemming met de wettelijke regeling. Daarna zal ik gaan handhaven.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Roemer.

De heer Roemer (SP):

Voorzitter. Het is opmerkelijk dat ik zonder debat de motie die ik had willen indienen, al ongeveer heb binnengehaald, maar dat ter zijde.

Het voortraject, de brief en de consequenties daarvan geven wel degelijk aanleiding voor de Kamer om nog heel uitvoerig met de staatssecretaris te spreken. Het spoedeisende karakter is er af. Ik zal morgen tijdens de procedurevergadering voorstellen, een debat met de staatssecretaris op korte termijn te organiseren. Ik neem aan dat de commissie daarmee morgen zal instemmen.

De voorzitter:

Het onderwerp komt morgen dus terug in de procedurevergadering van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat. Dan zal besloten worden over een verdere procedure voor de brief en het onderwerp dat daarmee samenhangt.

De vergadering wordt van 21.45 uur tot 22.00 uur geschorst.

Naar boven