Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor om hedenmiddag te stemmen over de aangehouden motie-Rutte (31200, nr. 19).

Ook stel ik voor, bij het debat over het verslag van de Europese Top de volgende spreektijden te hanteren:

  • CDA, PvdA, SP en VVD 10 minuten;

  • PVV, GroenLinks en ChristenUnie 7 minuten;

  • D66, PvdD en SGP 5 minuten;

  • Verdonk 2 minuten.

Tevens stel ik voor, toestemming te verlenen tot het houden van wetgevings- c.q. notaoverleg met stenografisch verslag op:

maandag 19 november 2007:

  • - van 10.00 uur tot 12.00 uur van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de begrotingen 2008 van het Gemeentefonds en het Provinciefonds (31200-B en -C);

maandag 19 november 2007:

  • - van 17.00 uur tot 23.00 uur van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het onderdeel Politie van de begroting voor 2008;

maandag 5 november 2007:

  • - van 16.30 uur tot 21.30 uur van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken over de beleidsbrief Ontwikkelingssamenwerking (31250).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de VVD-fractie benoem ik:

  • - in de vaste commissie voor Justitie het lid Kamp tot lid in plaats van het lid Van Beek en het lid Van Beek tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Kamp;

  • - in de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport het lid Snijder-Hazelhoff tot lid in plaats van het lid Blok en het lid Dezentjé Hamming tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Griffith;

  • - in de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat het lid Ten Broeke tot lid in plaats van het lid Dezentjé Hamming;

  • - in de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het lid Remkes tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Ten Broeke;

  • - in de vaste commissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken het lid Ten Broeke tot plaatsvervangend lid in de bestaande vacature;

  • - in de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid het lid Dezentjé Hamming tot lid in de bestaande vacature.

Voordat ik verder ga met de regeling van werkzaamheden, heet ik in het bijzonder ons lid de heer Kamp welkom. Beste Henk, welkom weer in ons midden na een lange tijd van revalidatie. Ik heb je persoonlijk al de hand mogen drukken; ik hoop dat ook de andere leden dat deze dag nog even doen.

Het woord is aan de heer Fritsma.

De heer Fritsma (PVV):

Voorzitter. Ik verzoek u om het verslag van het op 18 oktober gehouden AO over het Deltaplan inburgering op de agenda te zetten.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit verslag op de agenda te zetten. Waarschijnlijk wordt het volgende week.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Roemer.

De heer Roemer (SP):

Voorzitter. Donderdag moeten de nieuwe taxitarieven worden ingevoerd. Onder andere de Taxi Centrale Amsterdam heeft al haar chauffeurs geadviseerd om de oude meters te blijven hanteren en de nieuwe tarieven donderdag niet in te voeren vanwege grote problemen met de nieuwe taxameters. De staatssecretaris wil koste wat kost de nieuwe tarieven toch op 1 november laten ingaan. Ziehier de gevolgen. Graag wil ik dan ook vandaag of uiterlijk morgen een spoeddebat hierover met de staatssecretaris.

De heer De Krom (VVD):

De VVD-fractie steunt dit verzoek.

De heer Madlener (PVV):

Ook de PVV-fractie steunt het verzoek.

De heer Mastwijk (CDA):

Er is een meerderheid, maar ik wijs er toch op dat er woensdag een kort geding dient dat is aangespannen door KNV Taxi tegen de Staat der Nederlanden. Ik zou mij kunnen voorstellen dat wij dat even afwachten. KNV Taxi vraagt namelijk uitstel van de invoering van de nieuwe tarieven tot 1 maart.

De heer Roemer (SP):

Dat is overeenkomstig de eerste motie die ik heb ingediend en waarvoor ik steun van de CDA-fractie had verwacht. Maar helaas... Ik denk dat het spoeddebat morgen maar gewoon moet doorgaan.

De voorzitter:

Ik stel voor, dit spoeddebat vanavond of morgen te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Verwacht de heer Roemer dat dit debat kan leiden tot een motie waarover gestemd moet worden?

De heer Roemer (SP):

Die kans zit er dik in.

De voorzitter:

Dan maak ik de leden erop attent dat er na het debat mogelijk stemmingen zullen plaatsvinden.

Het woord is aan de heer Bosma.

De heer Bosma (PVV):

Voorzitter. Er is veel alarmerend nieuws over de veiligheid op onze scholen. Inmiddels hebben zich in twee weken al vier steekpartijen voorgedaan gerelateerd aan scholen. Vanochtend kwam daar nog eens het nieuws bij dat het wapenbezit onder scholieren met 20% is gestegen. Daarom vraag ik hierover een spoeddebat aan.

De heer Jan Jacob van Dijk (CDA):

Wij hebben tussen de middag een procedurevergadering gehad. In die procedurevergadering hebben wij een zorgvuldige procedure afgesproken voor de manier waarop wij met dit probleem omgaan. Wij wachten eerst de brief af; wij hebben gevraagd om daar spoed mee te betrachten. Wij hebben ook aangegeven dat wij graag een hoorzitting willen houden. Ik vind eerlijk gezegd dat het echt te vroeg is voor een spoeddebat en dat het veel beter is om een en ander af te wachten.

Mevrouw Dezentjé Hamming (VVD):

De VVD wil niets liever dan over dit onderwerp een debat voeren, maar graag grondig en goed. Volgende week komt er een brief van het kabinet en die wachten wij af. Naar aanleiding daarvan gaan wij het debat mede aan.

De heer Depla (PvdA):

Wij willen ook graag dat onze kinderen veilig naar school kunnen en er ook weer veilig vandaan komen. Wij steunen het voorstel dat tussen de middag is gedaan. Eerst gaan wij hoorzittingen houden en verdiepen wij onszelf inhoudelijk in het onderwerp. Aan de andere kant verwachten wij de brief van de regering, waarop wij al heel lang wachten, met spoed. Naar aanleiding van de analyse en de voorstellen kunnen wij dan een goed debat voeren om ervoor te zorgen dat onze kinderen weer veilig naar school kunnen.

De heer Bosma (PVV):

Twee weken geleden stond ik hier ook al. Toen hadden wij twee steekpartijen in twee dagen gehad. Toen was de teneur in de Kamer ook: er komt een brief, gaat u allen rustig slapen. Nu gaan wij weer wachten op een brief en ondertussen blijft de onveiligheid op onze scholen voortduren. Dat lijkt mij nog steeds reden voor een spoeddebat. Ik kom echter niet tot 30 mensen die het met mij eens zijn.

De voorzitter:

De conclusie is dat de procedure wordt gevolgd die in de procedurevergadering is afgesproken, waarna het debat volgt.

De heer Depla (PvdA):

Ik maak bezwaar tegen de opmerking dat wij zeggen: gaat u maar rustig slapen. Dat is geenszins het geval. Wij willen juist dat er echt iets op die scholen gebeurt. Dat lukt niet als wij hier meteen gaan debatteren. Dat moet op basis van goede analyses en goede voorstellen gebeuren, zodat die scholen echt veiliger kunnen worden.

De heer Van Haersma Buma (CDA):

Ik heb een punt van orde ten aanzien van het vorige onderwerp, de taxitarieven. De voorzitter heeft ten aanzien daarvan geconcludeerd dat er wellicht morgenavond stemmingen plaatsvinden. Ik zou het buitengewoon ernstig vinden als er op woensdagavond wordt gestemd. Mijn fractie is een fractie die 's avonds overal verplichtingen heeft. Andere fracties hebben dat niet. Wij kunnen dan iedereen weer in de kou laten staan, maar daar heb ik gewoon geen zin in.

De voorzitter:

Ik heb de heer Roemer gevraagd of dit debat mogelijk zou kunnen leiden tot een motie waarover gestemd moet worden. Ik heb het woord "avond" nog niet in de mond genomen.

De heer Van Haersma Buma (CDA):

Ik zou dan graag willen vaststellen wanneer die stemmingen plaatsvinden. De planning van het debat maakt dat dit morgenavond zou kunnen zijn. Ik snap het belang van stemmingen, maar ik hecht er ook aan dat parlementariërs zich in het land kunnen verantwoorden.

De voorzitter:

Uw punt is helder. Ik stel voor, ernaar te streven, de agenda zo in te richten dat er direct na de middagpauze wordt gestemd.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer De Krom.

De heer De Krom (VVD):

Voorzitter. Tweeënhalve week geleden was er een debat met de minister van Verkeer en Waterstaat over de A73. In dat debat heeft de minister nadere informatie aan de Kamer toegezegd, maar tot op de dag van vandaag is die informatie niet ontvangen. Ik verzoek de regering, vóór donderdag 12.00 uur een brief met de aanvullende informatie naar de Kamer te sturen. Het zou handig zijn als het kabinet hierin gelijk de antwoorden meeneemt op de schriftelijke vragen die ik dit weekeinde over deze zaak heb gesteld.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik kom nog even terug op het debat over de taxitarieven. Ik stel voor, de spreektijd vast te stellen op drie minuten per fractie.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven