De voorzitter:

Geachte medeleden. Vorige week is ons land verblijd met de geboorte van een nieuw prinsesje. Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima zijn op 10 april de gelukkige ouders geworden van een dochter. Zij heeft de namen Ariane Wilhelmina Máxima Ines gekregen. De Kamer is op woensdag 11 april 2007 van deze blijde gebeurtenis in kennis gesteld bij Koninklijke Boodschap. Deze luidt als volgt:

"Met vreugde kondig ik u hierbij aan dat mijn zoon Willem-Alexander en mijn schoondochter Máxima gisteren de ouders zijn geworden van een dochter. Ik deel in hun grote geluk en dankbaarheid.

  • (w.g.) Beatrix".

Op vrijdag 13 april jongstleden heeft de Prins van Oranje aangifte gedaan van de geboorte van zijn derde dochter. Bij de aangifte bleek dat Prinses Ariane is vernoemd naar drie heel bijzondere vrouwen uit drie verschillende generaties vóór haar, te weten haar betovergrootmoeder, Koningin Wilhelmina, de grootmoeder van Prinses Máxima, Máxima, en het jongste zusje van Prinses Máxima, Ines.

De naam Ariane is wellicht afgeleid van Ariadne, een Griekse naam. Ariadne was de vindingrijke dochter van Minos, de koning van Kreta. Ze werd verliefd op Theseus, die de Minotaurus, een monster, half mens, half stier, moest verslaan. Ariadne gaf Theseus een kluwen garen opdat hij in de verward door elkaar lopende, duistere gangen van het Labyrint de uitgang zou kunnen vinden. Theseus doodde de Minotaurus en redde zo de Atheense meisjes en jongens van een gruwelijke dood.

De geboorte van Prinses Ariane is voor ons allen een blijde gebeurtenis! Namens u wil ik Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima van harte feliciteren met de voorspoedige geboorte van hun derde dochter, en de prinsesjes Amalia en Alexia met hun nieuwe zusje. Wij zijn verheugd dat moeder en kind het goed maken. Hare Majesteit de Koningin, de ouders van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima, en de overige leden van de Koninklijke familie wensen wij ook van harte geluk met de geboorte van Prinses Ariane. Wij zijn ervan overtuigd dat ook deze kleine prinses onze koningin, die zo zichtbaar geniet van al haar kleinkinderen, veel levensvreugde zal schenken.

In lijn met de traditie die is ingezet bij de geboorte van Prinses Amalia, is de kleine prinses de ochtend na haar geboorte door haar trotse en gelukkige vader aan de Nederlandse bevolking getoond. "Een voorbeeldbaby", volgens haar vader. De kleine prinses lag, net als haar zusjes Amalia en Alexia indertijd, tevreden te slapen in de armen van haar vader. De nieuwe prinses is de vierde in de lijn van de troonopvolging, maar gelukkig is zij zich nog niet bewust van deze bijzondere positie en de verbondenheid tussen het Huis van Oranje en de Staten-Generaal.

Graag spreek ik namens u allen de wens uit dat Prinses Ariane liefdevol en in goede gezondheid mag opgroeien in de warme geborgenheid van het gezin van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima en hun familie, en dat zij een onbezorgde jeugd mag hebben.

(applaus, geroffel op de bankjes)

Minister Balkenende:

Mevrouw de voorzitter. Graag zeg ik u dank voor uw uitnodiging om dit feestelijke moment met uw Kamer te delen. Wij hebben de afgelopen week allemaal meegeleefd met het prinselijk paar. Dinsdagavond kwam het bericht van de voorspoedige geboorte van hun derde dochter. Woensdagochtend mochten wij haar bewonderen in de armen van haar vader. Vrijdagmorgen deed de prins aangifte van haar geboorte hier in Den Haag en vanaf dat moment weten wij ook haar naam: Prinses Ariane. Beide ouders feliciteer ik nogmaals van harte met hun derde dochter, het achtste kleinkind van Hare Majesteit de Koningin, drie gezonde en mooie meisjes. Het begint bijna te lijken op een Oranjetraditie: eerst alleen dochters in het gezin van Koningin Juliana, toen alleen zonen in het gezin van Koningin Beatrix en nu weer een gezin met dochters.

Heel veel mensen in Nederland voelen zich nauw betrokken bij Prins Willem-Alexander, Prinses Máxima en hun kinderen. Er is oprechte blijdschap over hun geluk. Dat valt op in de bijdragen aan het felicitatieregister op de website koninklijkhuis.nl. Tot nu toe zijn vele honderden gelukwensen binnengekomen, de ene nog hartelijker dan de andere. Zo schreef een ervaringsdeskundige aan de Prins van Oranje: Nog tips nodig van een vader van vier dochters? Mailt u mij gerust.

Mooi vond ik een e-mailbericht van een moeder die met een vleugje weemoed schrijft: "Veel gezondheid en liefde toegewenst. Het is echt een plaatje, geniet ervan, ze worden zo snel groot."

Prinses Ariane zal opgroeien in de nabijheid van de Troon. Ze is na haar vader en haar twee zussen de vierde in de lijn van erfopvolging. Dat gegeven zal mede haar leven bepalen. Er is een Indiase wijsheid die zegt: "Als kinderen klein zijn, moet je ze diepe wortels geven. Als ze groter worden, moet je ze vleugels geven." Met die diepe wortels zit het wel goed. De kleine prinses mag zich geborgen weten in een warm en liefdevol gezin dat een bijzondere plaats inneemt in onze monarchie en in onze samenleving. Straks als zij wat ouder wordt, verdient zij ook de vleugels die bij haar passen: de vrijheid om de dingen te doen die stroken met haar talenten en interesses.

Wij wensen dit prachtige prinsesje niet alleen een heden, maar ook een toekomst vol liefde en geluk. In het felicitatieregister heeft iemand het heel mooi gezegd, en daar sluit ik mij graag bij aan: "Mijn wens voor haar is dat zij mag opgroeien tot een gezond en evenwichtig mens."

(applaus, geroffel op de bankjes)

Naar boven