Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van enkele belastingwetten (Belastingplan 2005) (29767).

(Zie vergadering van heden.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Van As (LPF):

Voorzitter. Namens mijn fractie wil ik een stemverklaring afleggen met betrekking tot het amendement-Dezentjé Hamming op stuk nr. 58. Dat amendement betreft met name het punt van de successierechten. Het systeem van successierechten bemoeilijkt de voortzetting van bedrijven, het is slecht voor gezinnen, slecht voor de economie en ook slecht voor Nederland. De LPF-fractie pleit voor volledige afschaffing hiervan en heeft derhalve gemengde gevoelens bij het voor ons liggende voorstel. Dat beoogt een vrijstelling van 75%. Wat ons betreft mag die vrijstelling verdergaan. Echter, ervan uitgaande dat drie kwart beter is dan niets, zullen wij voor aanneming van dit amendement stemmen. Volgend jaar zullen wij bij de behandeling van het belastingplan voor 2006 met nadere voorstellen op dit punt te komen.

De aanhef van artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Vendrik (stuk nr. 33, I).

De voorzitter:

Ik constateer Voorzitterdat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 33 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Rouvoet (stuk nr. 27, I) tot het invoegen van een nieuw onderdeel 0A.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 27 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Vendrik (stuk nr. 35, IA).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 35 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel A wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Dezentjé Hamming (stuk nr. 58, Ia) tot het invoegen van een nieuw onderdeel Aa.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de Groep Wilders, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement de overige op stuk nr. 58 voorkomende nader gewijzigde amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Crone (stuk nr. 32, I) tot het invoegen van een nieuw onderdeel Aa.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 32 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De onderdelen B t/m F worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Crone (stuk nr. 22, I) tot het laten vervallen van onderdeel Fa.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 22 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel Fa, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Dezentjé Hamming (stuk nr. 58, Ib), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen Fb en G worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Crone (stuk nr. 26, Ia).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 26 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Vendrik (stuk nr. 30, IA) tot het laten vervallen van onderdeel Ga.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 30 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 42, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat dit gewijzigde amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Onderdeel H, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 42, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel I wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen J en Ka worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

De fractie van de ChristenUnie heeft verzocht, eerst te stemmen over amendement 15 en vervolgens te stemmen over de amendementen 21, 34, 38 en 16. Ik stel voor om aan dat verzoek te voldoen.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt het amendement-Rouvoet (stuk nr. 15, I).

De voorzitter:

De heer Rouvoet heeft verzocht om hoofdelijke stemming over dit amendement.

Vóór stemmen de leden Azough, Boelhouwer, Van Bommel, Bos, Bussemaker, Crone, Van Dam, Depla, Van Dijken, Dijksma, Douma, Duyvendak, Eerdmans, Eijsink, Fierens, Gerkens, Hamer, Heemskerk, Van Heemst, Herben, Van Heteren, Huizinga-Heringa, Kant, Koenders, Kraneveldt, Kruijsen, Noorman-den Uyl, Roefs, Rouvoet, Samsom, Slob, Smeets, Smits, Van der Staaij, Straub, Tichelaar, Timmer, Timmermans, Tjon-A-Ten, Varela, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Verdaas, Vergeer, Van der Vlies, Vos, Klaas de Vries, Waalkens, Wilders, De Wit, Wolfsen, Adelmund, Albayrak, Arib en Van As.

Tegen stemmen de leden Atsma, Van Baalen, Bakker, Balemans, Van Beek, Blok, Van Bochove, Brinkel, Bruls, Buijs, Van de Camp, Cornielje, Dezentjé Hamming, Van Dijk, Van Egerschot, Van Fessem, Ferrier, Geluk, Griffith, De Haan, Van der Ham, Haverkamp, Hessels, Hofstra, Ten Hoopen, Van Hijum, Jager, Joldersma, Koopmans, Kortenhorst, Koser-Kaya, De Krom, Van der Laan, Van Lith, Luchtenveld, Mastwijk, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Omtzigt, Oplaat, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rijpstra, Schippers, Schreijer-Pierik, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spies, Sterk, Szabó, Veenendaal, Verburg, Verhagen, Vietsch, Visser, Bibi de Vries, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weekers, Weisglas, Van Winsen, Van Aartsen en Aptroot.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit amendement met 64 tegen 56 stemmen is verworpen.

De heer Rouvoet (ChristenUnie):

Voorzitter. Na verwerping van mijn amendement op stuk nr. 15, kan het amendement op stuk nr. 21, wat de dekking ervan bevat, worden ingetrokken.

De voorzitter:

Het amendement op stuk nr. 21 is ingetrokken.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 34, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 34 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Crone (stuk nr. 38, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 38 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de Groep Wilders, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 16 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Crone c.s. (stuk nr. 41, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 41 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel L wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van der Vlies (stuk nr. 10, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel M wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen Ma t/m P worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen

De aanhef van artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Vendrik (stuk nr. 29, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de ChristenUnie voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het overige op stuk nr. 29 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Als gevolg van de aanneming van het nader gewijzigde amendement Dezentjé Hamming (stuk nr. 58, IIa) is onderdeel A vervallen.

De onderdelen Aa en B worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Crone (stuk nr. 24, I) tot het doen vervallen van onderdeel C.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 24 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel C wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen D en Da worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

De aanhef van artikel III wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel A van artikel III, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Dezentjé Hamming (stuk nr. 58, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel III wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 45, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de Groep Wilders, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de overige op stuk nr. 45 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel A van artikel IV, zoals het is gewijzigd door de aanneming van de amendementen Van Vroonhoven-Kok (stukken nrs. 45, I en II), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen B t/m H van artikel IV worden zonder stemming aangenomen.

Onderdeel I, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 45, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel IV wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen A en B van artikel IVA worden zonder stemming aangenomen.

De aanhef en onderdeel A van artikel V worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Crone (stuk nr. 28, A) tot invoeging van een nieuw onderdeel 0B).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de overige op stuk nr. 28 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

De onderdelen B t/m D worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Kant (stuk nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Onderdeel E wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen F en G worden zonder stemming aangenomen.

Artikel V wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen VI t/m IX worden zonder stemming aangenomen.

Artikel X, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement Dezentjé Hamming (stuk nr. 58, IV) wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen XI t/m XVIII worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Crone (stuk nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel XIX, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement Dezentjé Hamming (stuk nr. 58, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel XIXA, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement Dezentjé Hamming (stuk nr. 58, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

De aanhef van artikel XIXB wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel A van artikel XIXB, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 42, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Onderdeel B van artikel XIXB, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Van Vroonhoven-Kok (stuk nr. 42, III) tot het invoegen van een nieuw onderdeel Aa en het nader gewijzigde amendement-Dezentjé Hamming (stuk nr. 58, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel XIXB wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel XIXC, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement Dezentjé Hamming (stuk nr. 58, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen XIXD t/m XXXIII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA, de LPF en de Groep Wilders voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven