Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Regels met betrekking tot ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht (Wet internationale misdrijven) (28337).

(Zie wetgevingsoverleg van 16 december 2002.)

De voorzitter:

Het amendement-De Wit ( stuk nr. 18) is ingetrokken.

Van het gewijzigde amendement-Van Oven (stuk nr. 20) is een herdruk verschenen in verband met medeondertekening.

Artikel 1 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 17, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 17 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van Oven (stuk nr. 11) tot het invoegen van een nieuw lid.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en Leefbaar Nederland voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 2 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het amendement-Van Oven (stuk nr. 12, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep De Jong voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 12 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 3 zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Oven (stuk nr. 12, I) wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Van Oven (stuk nr. 8, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en Leefbaar Nederland voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 8 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 15, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 15 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 4, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Oven (stuk nr. 12, II) wordt zonder stemming aangenomen.

Het tweede en derde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 4 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 16, IA).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 16 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van Oven (stuk nr. 10, IA).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 10 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 5, eerste lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Oven (stuk nr. 12, IIIA) wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 5, tweede lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Oven (stuk nr. 12, IIIB) wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 5, derde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Oven (stuk nr. 12, IIIC) wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde en het vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 5, zesde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Oven (stuk nr. 12, IIID) wordt zonder stemming aangenomen.

Het zevende lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 5 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 6 zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Oven (stuk nr. 12, IVA en VoorzitterIVB) wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 7 t/m 12 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66 en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 13 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 14 en 15 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Karimi (stuk nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Oven c.s. (stuk nr. 20, A, herdruk).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, Leefbaar Nederland en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 20 voorkomende gewijzigde amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 16 wordt zonder stemming aangenomen.

De heer Van Oven (PvdA):

Ik zag de uitslag van de stemming over het amendement op stuk nr. 20 anders.

De voorzitter:

U zag de uitkomst anders? Mevrouw Dijksma ook? Dan stemmen wij nog een keer met zijn allen over het amendement op stuk nr. 20.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Oven (stuk nr. 20, A, herdruk).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, Leefbaar Nederland, de Groep De Jong en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik weet waarom u bezwaar maakt, maar het amendement is aangenomen. Er is inderdaad niet helemaal gelijk gestemd, want de Groep De Jong heeft nu wel meegestemd en zojuist niet. Dit levert twee stemmen verschil op.

De heer Cornielje (VVD):

Nu de uitslag zo onduidelijk is, vragen wij om een hoofdelijke stemming.

De voorzitter:

Als een van de leden daarom vraagt, volgt er een hoofdelijke stemming.

Mevrouw Dijksma (PvdA):

Ik meen dat het reglementair is vastgesteld dat er vooraf moet worden gevraagd om een hoofdelijke stemming.

De voorzitter:

Als er onduidelijkheid bestaat over een stemming, kan er hoofdelijke stemming worden gevraagd.

De heer Dittrich (D66):

Wij moesten met zijn allen stemmen van u en wij tellen met z'n allen. U heeft vastgesteld dat er een meerderheid is. Ik meen dat u dan niet om een nieuwe stemming kunt vragen.

Mevrouw Vos (GroenLinks):

Voorzitter. Misschien kunt u alle fracties nog een keer opnoemen met het aantal stemmen erachter. Wij kunnen dan met zijn allen optellen wat de uitkomst is.

De voorzitter:

Nee, wij gaan niet met zijn allen tellen, daar houd ik niet van.

De heer Van der Staaij (SGP):

Voorzitter. Dit is wel een bijzonder situatie. Het was de bedoeling van deze stemming om na te gaan hoe de uitslag was van de voorgaande stemming. Het was dus de bedoeling die uitslag te verifiëren en niet om alsnog een ander stemgedrag te bepalen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Cornielje zal conform artikel 70, tweede lid van het Reglement van orde hoofdelijk worden gestemd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Van Oven (stuk nr. 20, A, herdruk).

Vóór stemmen de leden: Van Bommel, Bonke, Bos, Van den Brink, Bussemaker, Crone, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duivesteijn, Duyvendak, Eberhard, Eerdmans, Van Geen, Van Gent, Gerkens, Giskes, Th.C. de Graaf, T. de Graaf, Groenink, Van der Ham, Hamer, Van Heemst, Herben, Van Heteren, Jense, De Jong, Jukema, Kalsbeek, Kant, Karimi, Koenders, Lambrechts, Lazrak, Marijnissen, Netelenbos, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Van Oven, Palm, De Ruiter, Schonewille, Smulders, Stuger, Tichelaar, Timmermans, Tonkens, Varela, Van der Velden, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Vergeer-Mudde, Vos, K.G. de Vries, De Wit, Wolfsen, Zvonar, Adelmund, Albayrak, Alblas, Arib, Van As, Azough en Bakker,

Tegen stemmen de leden: Van Bochove, Bruls, Buijs, Van de Camp, Cornielje, Çörüz, Van Dijk, Van Dijke, Van den Doel, Eski, Eurlings, Ferrier, Van Fessem, Geluk, De Grave, De Haan, Van Haersma Buma, Haverkamp, Hessels, Hofstra, Van Hoof, Ten Hoopen, Huizinga-Heringa, Jager, Joldersma, Jorritsma-Lebbink, Koopmans, Kortenhorst, Van Lith, Van Loon-Koomen, Luchtenveld, Mastwijk, Meijer, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Van Oerle-van der Horst, Oplaat, Ormel, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rietkerk, Rijpstra, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Slob, Smilde, Spies, Van der Staaij, Sterk, Terpstra, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Vietsch, Van der Vlies, B.M. de Vries, Jan de Vries, Monique de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weisglas, Wilders, Van Winsen, Zalm, Van Aartsen, Aasted-Madsen-van Stiphout, Algra, Atsma, Van Beek, Blaauw, Van Blerck-Woerdman en Blok.

De voorzitter:

Ik constateer dat 65 leden voor het gewijzigde amendement-Van Oven (stuk nr. 20, A) hebben gestemd en 72 ertegen, zodat het is verworpen.

De artikelen 17 t/m 23 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Naar boven