Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2003 (28600 VI),

- over:

- de motie-Albayrak c.s. over een solidariteitsfonds voor slachtoffers van geweldsmisdrijven (28600 VI, nr. 40);

- de motie-Albayrak c.s. over financiering van stichting Exodus en stichting Ontmoeting (28600 VI, nr. 41);

- de motie-Albayrak c.s. over gratis verstrekking van heroïne op doktersvoorschrift (28600 VI, nr. 42);

- de motie-Albayrak c.s. over strafrechtelijke opvang van verslaafden onder drang (28600 VI, nr. 43);

- de motie-Adelmund c.s. over het inburgeringsbudget (28600 VI, nr. 44);

- de motie-Adelmund c.s. over allochtone vrouwen die slachtoffer zijn van (seksueel) geweld binnen de relatie (28600 VI, nr. 45);

- de motie-Sterk/Varela over een eigen bijdrage voor inburgeringscursussen (28600 VI, nr. 46);

- de motie-Sterk/Varela over schakelklassen en parallelklassen (28600 VI, nr. 47);

- de motie-Sterk c.s. over kennis van de Nederlandse geschiedenis en het Nederlandse staatsrecht (28600 VI, nr. 48);

- de motie-Sterk c.s. over een waardiger invulling van de verwerving van het Nederlanderschap (28600 VI, nr. 49);

- de motie-Halsema c.s. over een landelijke campagne "Meer lef op straat" (28600 VI, nr. 50);

- de motie-Halsema c.s. over een terugleveringsgarantie (28600 VI, nr. 51);

- de motie-Halsema c.s. over een zelfstandige verblijfstitel na één jaar (28600 VI, nr. 52);

- de motie-Halsema c.s. over meisjes- en vrouwenbesnijdenis (28600 VI, nr. 53);

- de motie-Schonewille c.s. over burgers die hun verantwoordelijkheid nemen om in te grijpen (28600 VI, nr. 54);

- de motie-Varela c.s. over uitzetting van criminele illegalen (28600 VI, nr. 55);

- de motie-Luchtenveld c.s. over de grenzen van eigenhandig optreden (28600 VI, nr. 56);

- de motie-Luchtenveld c.s. over de door de rechter opgelegde omgangsregeling (28600 VI, nr. 57);

- de motie-Luchtenveld c.s. over het instrument van de bestuurlijke boete (28600 VI, nr. 58);

- de motie-Blok c.s. over het intrekken van de verblijfsvergunning bij misdrijven (28600 VI, nr. 59);

- de motie-Blok c.s. over Nederlandse waarden, normen en grondrechten (28600 VI, nr. 60);

- de motie-Dittrich c.s. over afhandeling van strafzaken (28600 VI, nr. 61);

- de motie-Dittrich c.s. over risicoprofielen van herhaald slachtofferschap (28600 VI, nr. 62);

- de motie-Dittrich c.s. over omgangsregelingen (28600 VI, nr. 63);

- de motie-Dittrich c.s. over strafbaarstelling van illegaliteit (28600 VI, nr. 64);

- de motie-Dittrich c.s. over liefdesrelaties en overheidsbureaucratie (28600 VI, nr. 65);

- de motie-Van der Staaij c.s. over het stoppen met werk in de prostitutiesector (28600 VI, nr. 66);

- de motie-Teeven c.s. over maatschappelijke onrust en onvoldoende actieve persvoorlichting (28600 VI, nr. 67).

(Zie vergadering van 7 november 2002.)

De artikelen 1 t/m 4 en 1.1 t/m 3.1 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Luchtenveld (stuk nr. 24, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, Leefbaar Nederland, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 24 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Halsema c.s. (stuk nr. 35, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, Leefbaar Nederland, het CDA, de ChristenUnie, de SGP en de LPF voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 35 voorkomende gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van de Camp c.s. (stuk nr. 101, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, Leefbaar Nederland, het CDA, de LPF, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 101 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 3.2, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Halsema c.s. (stuk nr. 35, I) en het amendement-Van de Camp c.s. (stuk nr. 101, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rietkerk (stuk nr. 106, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van Leefbaar Nederland, het CDA, de LPF, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd. Op grond van de omvang van de fracties zouden hiermee de stemmen staken. Het is derhalve nodig, hierover hoofdelijk te stemmen.

Vóór stemmen de leden: Van Bochove, Bonke, Van den Brink, Bruls, Buijs, Van de Camp, Çörüz, Van Dijk, Van Dijke, Eerdmans, Eski, Ferrier, Van Fessem, T. de Graaf, Groenink, De Haan, Van Haersma Buma, Haverkamp, Herben, Hessels, Hoogendijk, Ten Hoopen, Huizinga-Heringa, Jager, Janssen van Raay, Joldersma, Jukema, Koopmans, Kortenhorst, Van Lith, Van Loon-Koomen, Mastwijk, Meijer, Mosterd, De Nerée tot Babberich, Van Oerle-van der Horst, Ormel, Palm, De Pater-van der Meer, Rambocus, Rietkerk, Rouvoet, Van Ruiten, Schonewille, Schreijer-Pierik, Slob, Smilde, Smulders, Spies, Van der Staaij, Sterk, Stuger, Teeven, Varela, Van der Velden, Verburg, Verhagen, Vietsch, Van der Vlies, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Wijnschenk, Van Winsen, Zvonar, Aasted-Madsen-van Stiphout, Alblas, Algra, Van As en Atsma.

Tegen stemmen de leden: Bos, Van den Brand, Bussemaker, Cornielje, Crone, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duyvendak, Van Geen, Geluk, Van Gent, Gerkens, Giskes, Th.C. de Graaf, De Grave, Halsema, Van der Ham, Hamer, Van Heteren, Hofstra, Van Hoof, Jorritsma-Lebbink, Kalsbeek, Kant, Karimi, Klein Molekamp, Lambrechts, Lazrak, Luchtenveld, Marijnissen, Netelenbos, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oplaat, Van Oven, Rijpstra, Rosenmöller, De Ruiter, Terpstra, Timmermans, Tonkens, Te Veldhuis, Van Velzen, Vendrik, Verbeet, Verbugt, Vergeer-Mudde, Vos, B.M. de Vries, Monique de Vries, K.G. de Vries, Weisglas, Wilders, De Wit, Wolfsen, Zalm, Van Aartsen, Adelmund, Albayrak, Arib, Azough, Bakker, Van Beek, Van Blerck-Woerdman en Blok.

De voorzitter:

Ik constateer dat het amendement met 69 tegen 66 stemmen is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 106 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Dittrich c.s. (stuk nr. 78, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA en de LPF voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 78 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 3.3, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Rietkerk (stuk nr. 106, I) en het amendement-Dittrich c.s. (stuk nr. 78, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Dittrich/Halsema (stuk nr. 25, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 25 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 3.4, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Dittrich c.s. (stuk nr. 78, II), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 20, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 20 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Halsema (stuk nr. 21, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de LPF en de Groep Wijnschenk voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 21 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Blok/Luchtenveld (stuk nr. 23, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de LPF, Leefbaar Nederland en de Groep Wijnschenk voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 23 voorkomende gewijzigde amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Dittrich c.s. (stuk nr. 26, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, Leefbaar Nederland, de LPF, de ChristenUnie, de SGP en de Groep Wijnschenk voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 26 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Albayrak (stuk nr. 32, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 32 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 4.1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Dittrich c.s. (stuk nr. 26, I), wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-De Wit (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 16 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 4.2 wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 4.3 en 4.4 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het nader gewijzigde amendement-Van de Camp c.s. (stuk nr. 15, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, Leefbaar Nederland, het CDA, de ChristenUnie en de SGP voor dit nader gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit nader gewijzigde amendement het andere op stuk nr. 15 voorkomende nader gewijzigde amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Albayrak c.s. (stuk 22, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA, de LPF, de ChristenUnie en de SGP voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 22 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Dittrich c.s. ( stuk nr. 27, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Wijnschenk voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement het andere op stuk nr. 27 voorkomende amendement als aangenomen kan worden beschouwd.

Artikel 5.1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Van de Camp c.s. (stuk nr. 15, I), het amendement-Albayrak c.s. (stuk nr. 22, I), het amendement-Dittrich c.s. (stuk nr. 27, I) en het gewijzigde amendement-Rietkerk (stuk nr. 106, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 5.2, 6.1 en 6.2 worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rouvoet (stuk nr. 19, I).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Wijnschenk voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast dat door de verwerping van dit amendement het andere op stuk nr. 19 voorkomende amendement als verworpen kan worden beschouwd.

Artikel 6.3 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 6.4 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 7.1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het nader gewijzigde amendement-Van de Camp c.s. (stuk nr. 15, II), het amendement-Albayrak c.s. (stuk nr. 22, II), het amendement-Dittrich c.s. (stuk nr. 26, II), het amendement-Dittrich c.s. (stuk nr. 27, II), het gewijzigde amendement-Halsema c.s. (stuk nr. 35, II) en het amendement-Van de Camp (stuk nr. 101, II), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 7.2 en 7.3 worden zonder stemming aangenomen.

Het onderdeel baten-lastendiensten, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Dittrich c.s. (stuk nr. 78, III), wordt zonder stemming aangenomen.

De begrotingsstaten en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat het wetsvoorstel met algemene stemmen is aangenomen.

Op verzoek van mevrouw Adelmund stel ik voor, haar motie (28600-VI, nr. 45) van de stemmingslijst af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

Mevrouw Halsema (GroenLinks):

Voorzitter. Ik wil graag mijn motie op stuk nr. 52 een week aanhouden.

De voorzitter:

Op verzoek van mevrouw Halsema stel ik voor, haar motie (28600-VI, nr. 52) van de stemmingslijst af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Albayrak c.s. (28600-VI, nr. 40).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Wijnschenk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Albayrak c.s. (28600-VI, nr. 41).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Albayrak c.s. (28600-VI, nr. 42).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de LPF en de Groep Wijnschenk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Albayrak c.s. (28600-VI, nr. 43).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA, de LPF en de Groep Wijnschenk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Adelmund c.s. (28600-VI, nr. 44).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, Leefbaar Nederland en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Sterk/Varela (28600-VI, nr. 46).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, de VVD, het CDA, Leefbaar Nederland en de LPF voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Sterk/Varela (28600-VI, nr. 47).

De voorzitter:

Ik constateer dat de fractie van de Groep Wijnschenk tegen deze motie heeft gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Sterk c.s. (28600-VI, nr. 48).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Sterk c.s. (28600-VI, nr. 49).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Halsema c.s. (28600-VI, nr. 50).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, Leefbaar Nederland, de LPF en de Groep Wijnschenk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Halsema c.s. (28600-VI, nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Halsema c.s. (28600-VI, nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Schonewille c.s. (28600-VI, nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, Leefbaar Nederland, de LPF en de Groep Wijnschenk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Varela c.s. (28600-VI, nr. 55).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Wijnschenk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Luchtenveld c.s. (28600-VI, nr. 56).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Luchtenveld c.s. (28600-VI, nr. 57).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Wijnschenk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Luchtenveld c.s. (28600-VI, nr. 58).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Blok c.s. (28600-VI, nr. 59).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA, de LPF, de SGP, de ChristenUnie en de Groep Wijnschenk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Blok c.s. (28600-VI, nr. 60).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, Leefbaar Nederland, de VVD, het CDA, de LPF, de Groep Wijnschenk en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Dittrich c.s. (28600-VI, nr. 61).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, D66, de VVD, de LPF, de ChristenUnie, de SGP en de Groep Wijnschenk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Dittrich c.s. (28600-VI, nr. 62).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Dittrich c.s. (28600-VI, nr. 63).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van het CDA tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Dittrich c.s. (28600-VI, nr. 64).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Dittrich c.s. (28600-VI, nr. 65).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van der Staaij c.s. (28600-VI, nr. 66).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de LPF en de Groep Wijnschenk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Teeven c.s. (28600-VI, nr. 67).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, Leefbaar Nederland, de VVD, het CDA, de LPF en de Groep Wijnschenk voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven