Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over huursubsidies, te weten:

- de motie-De Ruiter/Van Gent over de afhandeling van bezwaarschriften (28464, nr. 11);

- de motie-De Ruiter c.s. over gevolgschade (28464, nr. 12);

- de motie-De Ruiter c.s. over 300 klantcontactpunten (28464, nr. 13);

- de motie-Duivesteijn over de huursubsidielijn (28464, nr. 15);

- de motie-Lambrechts c.s. over een redelijke indieningstermijn met terugwerkende kracht (28464, nr. 16);

- de motie-Van Gent/Van As over fiscalisering van de huursubsidie (28464, nr. 17).

(Zie vergadering van 10 september 2002.)

De voorzitter:

De PvdA-fractie heeft mij verzocht, de stemmingen over deze moties met een week uit te stellen. Zij heeft haar verzoek overigens niet nader gemotiveerd.

De heer De Ruiter (SP):

Ik wil de motivatie hiervoor wel eens horen, want hier was haast bij. Daarom is hier in het zomerreces zelfs een spoeddebat over gehouden. In dat debat heb ik al aangekondigd dat ik terzake moties wilde indienen. Vervolgens heeft er na het zomerreces op verzoek van de PvdA-fractie nog een debat over het verslag van dat AO plaatsgevonden. Verder heeft de minister de Kamer twee brieven over dit onderwerp gestuurd. Wat behelst de PvdA-fractie om nu geen haast meer te maken?

Mevrouw Dijksma (PvdA):

Voorzitter. Ten eerste moet ik hier optreden namens onze woordvoerder, die voor de Kamer bij de Raad van Europa zit. Ten tweede wil de PvdA-fractie deze week of iets later opnieuw met de minister van VROM over dit onderwerp overleggen. Het zou verstandig zijn om pas daarna over de ingediende moties te stemmen. Om die reden hebben wij om uitstel van de stemmingen gevraagd.

De voorzitter:

Wij lassen een kleine regeling van werkzaamheden in over het verzoek van de PvdA-fractie.

De heer Van As (LPF):

Ik vind het eigenlijk belachelijk dat wij de stemming moeten aanhouden omdat een kamerlid, in dit geval toevallig de heer Duivesteijn, afwezig is. Wij zijn al vier maanden met dit circus van de huursubsidies bezig. Mijn voorstel is de zaak in stemming te brengen. Als er brand is, dan horen wij dat volgende week wel.

De voorzitter:

Voor de goede orde deel ik mee dat ik de woorden van mevrouw Dijksma zo heb begrepen dat de afwezigheid van de heer Duivesteijn niet de reden van het uitstel is. De afwezigheid van de heer Duivesteijn in verband met de Raad van Europa is wel de reden dat mevrouw Dijksma bij deze procedureregeling het woord voert.

De heer Van Bochove (CDA):

Wij zijn nu al maanden bezig om deze zaak zorgvuldig af te wegen. Het lijkt erop dat er iedere keer nieuwe feiten worden aangevoerd om de stemmingen over deze onderwerpen uit te stellen. Dat was half augustus al het geval. De CDA-fractie wenst nu gewoon tot stemming over deze moties over te gaan. Als er nieuwe feiten zijn, heeft de Kamer voldoende mogelijkheden om die te zijner tijd aan de orde te stellen.

De heer Klein Molekamp (VVD):

Ik vond de argumentatie van mevrouw Dijksma niet overtuigend. De Kamer moest hiervoor terugkomen van reces; laten wij nu tot besluitvorming komen.

Mevrouw Lambrechts (D66):

Ook de fractie van D66 heeft geen behoefte aan uitstel van stemming over de moties.

De voorzitter:

Gelet op de reacties zullen wij niet stemmen over het verzoek om uitstel, omdat zich een meerderheid aftekent om nu te stemmen. Wij gaan daar nu toe over.

De motie-De Ruiter c.s. (28464, nr. 13) in die zin is gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

overwegende dat:

  • - door de centralisatie van de uitvoeringsorganisaties van de Huursubsidiewet de laagdrempelige informatievoorziening via woningcorporaties en gemeenten is weggevallen;

  • - per 1 juli 2002 slechts zes van de beoogde driehonderd klantcontactpunten operationeel zijn;

  • - de uitrol van klantcontactpunten volgens de huidige planning pas is voltooid ultimo 2004;

van mening dat de informatievoorziening aan de huurders snel op het oude peil gebracht moet worden;

verzoekt de regering om de beoogde driehonderd klantcontactpunten operationeel te hebben voor de ingang van het volgende huursubsidiejaar (2003/2004) en daarbij de bestaande huurdersloketten bij corporaties en/of gemeenten zoveel mogelijk te benutten,

en gaat over tot de orde van de dag.

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden De Ruiter, Van As, Van Bochove, Van Gent, Lambrechts en Veling.

Zij krijgt nr. 19 (28464).

De motie-Lambrechts c.s. (28464, nr. 16) in die zin is gewijzigd dat de eerste overweging thans luidt:

"overwegende dat het vervallen van een indieningstermijn van drie maanden het in de nieuwe huursubsidiesystematiek onmogelijk maakt om te late of tekortschietende aanvragen voor huursubsidie tijdig te corrigeren of aan te vullen;"

Deze gewijzigde motie is voorgesteld door de leden Lambrechts, Van Gent en De Ruiter. Naar mij blijkt, wordt zij voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 20 (28464).

Ik neem aan dat over de gewijzigde moties meteen kan worden gestemd.

Op verzoek van de heer De Ruiter en mevrouw Van Gent stel ik voor, hun motie (28464, nr. 11) van de agenda af te voeren. Op verzoek van mevrouw Van Gent en de heer Van As stel ik voor, hun motie (28464, nr. 17) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-De Ruiter c.s. (28464, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-De Ruiter c.s. (28464, nr.19).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze gewijzigde motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Duivesteijn (28464, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Lambrechts c.s. (28464, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en Leefbaar Nederland voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven