Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de algemene financiële beschouwingen, te weten:

- de motie-De Nerée tot Babberich c.s. over de Hanzelijn en de ondertunneling van de A2 (28600, nr. 49);

- de motie-Vendrik/Crone over verhoging van het niveau van uitgaven aan onderwijs, zorg en veiligheid (28600, nr. 50);

- de motie-Van As over een "zoeklichtactie" waarbij alle rijkstaken qua taakstelling, omvang en kosten worden doorgelicht (28600, nr. 51);

- de motie-Van As over het onderbrengen van de uitbetaling van alle uitkeringen en subsidies bij één "centrale subsidiedienst" (28600, nr. 52);

- de motie-Van Beek/Cornielje over aanpak van de harddrugssmokkel door versterking van de justitiële keten (28600, nr. 53);

- de motie-Van Beek over inzet van de ruimte in het budget inburgering nieuwkomers voor het veiligheidsbeleid (28600, nr. 54);

- de motie-Van Beek over aanvulling van het budget t.b.v. vredesoperaties (28600, nr. 55);

- de motie-Van Beek over extra middelen voor het arbeidsmarktbeleid binnen de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (28600, nr. 56);

- de motie-Giskes over aanpassing van de faillissementswetgeving (28600, nr. 57).

(Zie vergadering van 30 oktober 2002.)

De voorzitter:

De motie-Van Beek (28600, nr. 55) is in die zin gewijzigd dat het dictum thans luidt:

"spreekt als haar oordeel uit dat het wenselijk is binnen de HGIS-begroting alvast rekening te houden met de financiering van de vredesmissies in Afghanistan vanuit de ODA-middelen,".

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 60 (28600).

De motie-De Nerée tot Babberich c.s. (28600, nr. 49) is in die zin gewijzigd dat het dictum thans luidt:

"constaterende dat het mogelijk is een structurele korting door te voeren op de begrotingen van VROM (ISV-budgetten), V en W (taakstelling Rijkswaterstaat), en dat het mogelijk is met ingang van 2004 de uitgavenreserve hiervoor in te zetten;".

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 59 (28600).

Ik constateer dat wij over beide gewijzigde moties dadelijk kunnen stemmen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer De Nerée tot Babberich (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie stemt voor de gewijzigde motie op stuk nr. 55, ervan uitgaande dat deze uitgaven passen binnen de ODA-criteria van het Development Assistance Committee.

De heer Vendrik (GroenLinks):

Voorzitter. De fractie van GroenLinks zal tegen de gewijzigde motie op stuk nr. 49 van de heer De Nerée tot Babberich stemmen. De overweging daarvoor is dat de dekking van die motie bij ons op onoverkomelijke bezwaren stuit. Het ISV-budget, dat door dit kabinet toch al is belast met een taakstelling, wordt namelijk nog verder geplunderd. De heer De Nerée tot Babberich heeft de behoefte om de taakstelling ten aanzien van het openbaar vervoer te reduceren. Ik verwijs graag naar ons amendement bij de begroting van Verkeer en Waterstaat, waarin niet 25 mln euro maar 43 mln euro wordt uitgetrokken om die taakstelling te verminderen.

Mevrouw Giskes heeft een motie op stuk nr. 57 ingediend inzake een onderzoek naar een aanpassing van de faillissementswetgeving. Wij hebben onze twijfels over de intentie van mevrouw Giskes. Zij wil namelijk de preferente positie van onder andere de fiscus ter discussie stellen. Daarover hebben wij grote aarzelingen. Maar laat dat dan ook maar goed onderzocht worden! Wij zullen derhalve voor deze motie stemmen.

Mevrouw Kant (SP):

Voorzitter. Mijn stemverklaring gaat ook over de gewijzigde motie op stuk nr. 49. Mijn fractie is evenals de indieners van deze motie voorstander van een zo snel mogelijke ondertunneling van de A2 bij Maastricht en van de aanleg van de Hanzelijn. Wij zijn tegen de bezuinigingen op het streekvervoer. Dat is ook een belangrijke overweging in de motie. Er staan dus drie belangrijke punten in deze motie. Wij hebben echter grote bezwaren tegen de dekking via de gelden van stadsvernieuwing en de korting op Rijkswaterstaat. Inmiddels is gebleken dat ook de regering bezwaren heeft tegen die dekking, dat zij het een slechte dekking vindt. Ik ga er derhalve van uit dat de regering een betere dekking vindt voor deze heel belangrijke doelen. Om die reden zal mijn fractie de motie steunen.

Mevrouw Giskes (D66):

Voorzitter. De fractie van D66 is er eveneens een groot voorstander van dat de aanleg van de Hanzelijn en andere projecten niet in de tijd naar achteren wordt geschoven. Ook wij hebben echter grote moeite met de dekking die in de motie wordt aangegeven. De dekking in de oorspronkelijke motie was helemaal dramatisch, maar er is nog steeds sprake van een dekking die onder andere afkomstig is van de financiering van de woningbouw, die ons niet aanstaat. Wij hebben zelf een beter voorstel dat wij bij de begroting van het Verkeer en Waterstaat indienen. Dat heeft betrekking op het dan maar temporiseren van de Betuwelijn. Wij zullen dus niet voor de gewijzigde motie op stuk nr. 49 stemmen.

Ook het doel van de motie op stuk nr. 53 is ons welkom. Dat doel is het tegengaan van al die vluchten met bolletjesslikkers naar Nederland door dat af te stoppen aan andere kant van de oceaan. Wij vinden echter dat te hard van stapel wordt gelopen met de grote stap die nu wordt gezet door het meteen zo ongeveer door Nederland te laten overnemen. Wij vinden dat er eerst overleg moet zijn met de nieuwe minister van Justitie ter plekke. Dan kan altijd nog bezien worden of nadere stappen nodig zijn.

Voorzitter. Hoewel ik mij realiseer dat ik daarmee misschien de steun van GroenLinks verlies, wil ik mijn motie op stuk nr. 57 nog even aanhouden, waarschijnlijk tot de behandeling van de begroting van Economische Zaken.

De voorzitter:

Op verzoek van mevrouw Giskes stel ik voor, haar motie (28600, nr. 57) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De heer Crone (PvdA):

Voorzitter. Laten wij aan een lange periode van onzekerheid een einde maken. Onze fractie wil al zeer lang dat de A2 wordt aangelegd en heeft op dat punt veel beloftes gedaan. In de oorspronkelijke motie stond dat de dekking voor een deel kon worden gevonden door ICES-KIS 3 middelen daarvoor aan te wenden. Wij zijn blij dat die dekking in de gewijzigde motie is geschrapt. Het was niet aanvaardbaar om de kenniseconomie op te offeren aan tunnels waar dan ook in het land. Ik heb de stemverklaring van mevrouw Kant goed op mij laten inwerken. Dat was precies wat ik ook had willen zeggen. Ik zal het echter niet herhalen. Wij zijn het eens op het punt van de dekking van de Rijkswaterstaatbezuiniging. Wij zullen voor de motie stemmen.

In stemming komt de gewijzigde motie-De Nerée tot Babberich c.s. (28600, nr. 59).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA, de LPF, de Groep De Jong, de SGP en de ChristenUnie voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Vendrik/Crone (28600, nr. 50).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en de PvdA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van As (28600, nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, Leefbaar Nederland, de VVD, het CDA, de LPF, de SGP, de ChristenUnie en de Groep De Jong voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van As (28600, nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA, de LPF, de Groep De Jong en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Beek/Cornielje (28600, nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, de LPF, de ChristenUnie, de SGP, Leefbaar Nederland en de Groep De Jong voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Beek (28600, nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD en Leefbaar Nederland voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Beek (28600, nr. 60).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA en de LPF voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Beek (28600, nr. 56).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, Leefbaar Nederland, het CDA, de LPF, de Groep De Jong en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Naar boven