Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over het Huurbeleid, te weten:

- de motie-Van 't Riet/Van Gent over de gebrekenregeling (27926, nr. 2);

- de motie-Van Gent/Van 't Riet over afwezigheid of niet uitvoeren van een onderhoudsplan (27926, nr. 3);

- de motie-Poppe over handhaving van de verouderingsaftrek (27926, nr. 4);

- de motie-Poppe over de maximale wettelijke huurstijging (27926, nr. 5).

(Zie vergadering van 5 december 2001.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Duivesteijn (PvdA):

Voorzitter. Wij spreken jaarlijks over het huurbeleid, waarbij het gaat om het beleid op korte en op langere termijn. De PvdA-fractie kan zich niet identificeren met de voorstellen voor het beleid op lange termijn. Voor het beleid op korte termijn zou dat kunnen, ware het niet dat de staatssecretaris vooruitloopt op het langetermijnbeleid door het doen vervallen van de verouderingsaftrek. Verhuurders hebben als gevolg daarvan de mogelijkheid om de huren te verhogen. Wij zijn daar tegen. Samen met de SP hebben wij dan ook een hard en principieel gevecht gevoerd, zoals men zich zal kunnen voorstellen. Tegelijkertijd moeten wij constateren dat dit geen meerderheid in deze Kamer is. Om die reden hebben wij ervan afgezien, de motie van de SP te steunen. Wij zijn bereid de meer pragmatische en bestuurlijke realistischer motie van GroenLinks te steunen, die erop neerkomt dat de verouderingsaftrek alleen kan worden toegepast als de woning is opgeknapt.

In stemming komt de motie-Van 't Riet/Van Gent (27926, nr. 2).

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Gent/Van 't Riet (27926, nr. 3).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen. De uitslag lijkt misschien onduidelijk, maar gelet op de hoofdelijke stemming van zojuist constateer ik dat deze motie met 73 tegen 71 stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Poppe (27926, nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Poppe (27926, nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer dat de Voorzitteraanwezige leden van de fractie van de SP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven