Aan de orde zijn de stemmingen over achttien moties, ingediend bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het jaar 2001 (27400 XV), te weten:

- de motie-Verburg c.s. over een persoonsgebonden budget voor vervoer en hulpmiddelen (27400 XV, nr. 25);

- de motie-Verburg c.s. over reïntegratierechten en plichten (27400 XV, nr. 26);

- de motie-Stroeken over inkomensafhankelijke heffingskortingen om de armoedeval te beperken (27400 XV, nr. 27);

- de motie-Stroeken over een inkomensafhankelijke kinderkorting (27400 XV, nr. 28);

- de motie-Noorman-den Uyl c.s. over inkomensondersteuning via heffingskorting (27400 XV, nr. 29);

- de motie-Noorman-den Uyl c.s. over extra ondersteuning voor de kosten van kinderen (27400 XV, nr. 30);

- de motie-Noorman-den Uyl c.s. over verlaging van de marginale druk voor alleenstaanden (27400 XV, nr. 31);

- de motie-Smits c.s. over een actieve benadering van alle individuele uitkeringsontvangers (27400 XV, nr. 32);

- de motie-Smits/Schimmel over landelijke invoering van het persoonsgebonden reïntegratiebudget (27400 XV, nr. 33);

- de motie-Harrewijn over de armoedeval bij uitstroming naar gesubsidieerde arbeid (27400 XV, nr. 34);

- de motie-Harrewijn over de premie bij uitstroom naar deeltijdarbeid (27400 XV, nr. 35);

- de motie-Harrewijn/Noorman-den Uyl over een experimenteerregeling voor gemeenten (27400 XV, nr. 36);

- de motie-Wilders c.s. over de afspraken inzake een private reïntegratiemarkt (27400 XV, nr. 37);

- de motie-De Wit over de invoering van een "risque professionnel" (27400 XV, nr. 38);

- de motie-De Wit over een eindejaarsuitkering voor alle mensen op het sociaal minimum (27400 XV, nr. 39);

- de motie-Bakker/Noorman-den Uyl over fiscale heffingskorting bij de laagste inkomensschijf (27400 XV, nr. 40);

- de motie-Bakker c.s. over de uitvoering van de motie-Bakker c.s. (27400 XV, nr. 7) (27400 XV, nr. 41);

- de motie-Van Dijke c.s. over schuldbemiddeling (27400 XV, nr. 42).

(Zie vergadering van 7 december 2000.)

De heer Stroeken (CDA):

Voorzitter! Op stuk nr. 27 hebben wij een motie ingediend, waarin wij vragen om op een bepaalde manier om te gaan met inkomensafhankelijke regelingen en daarbij de voorstellen te betrekken die wij in een nota hebben vastgelegd. De minister heeft daar zeer welwillend op gereageerd, zodanig dat wij vinden dat wij nu de motie moeten intrekken. Wij wachten de voorstellen van de minister af.

De voorzitter:

Aangezien de motie-Stroeken (27400-XV, nr. 27) is ingetrokken, komt zij niet meer in stemming.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Kamp (VVD):

Mevrouw de voorzitter! De motie op stuk nr. 25 spreekt als oordeel uit dat een persoonsgebonden budget op het gebied van vervoer en medische hulpmiddelen voor gehandicapten moet worden geïntegreerd in het verzekeringsstelsel. Daarmee wordt volledig afgestapt van de systematiek van de Wet voorzieningen gehandicapten. Het is onzorgvuldig om dat nu te doen, terwijl wij in afwachting zijn van de evaluatie van deze wet. Dat gaat zelfs ons, grote voorstanders van het persoonsgebonden budget, te ver. Wij zijn daarom tegen deze motie.

Voor de motie op stuk nr. 33 geldt hetzelfde. Hier gaat het om de invoering in 2001 van een persoonsgebonden reïntegratiebudget voor arbeidsgehandicapten. Er is echter een evaluatie van de Wet REA op komst en de lopende experimenten met een persoonsgebonden budget zijn nog onvoldoende succesvol. Verder wil de staatssecretaris deze experimenten aanpassen en uitbreiden. Het is niet zorgvuldig om vooruitlopend op de evaluatie van de wet en de experimenten volgend jaar al het persoonsgebonden reïntegratiebudget in te voeren. Daarom zijn wij ook tegen deze motie.

De motie op stuk nr. 40 houdt een studie in naar een van de mogelijkheden om af te komen van de inkomensafhankelijke regelingen: een heffingskorting. Dat vinden wij een goede zaak. Door de bewindslieden van Financiën is al toegezegd om voor de zomer van 2001 te komen met een notitie over de vlaktaks, waarbij ook op de heffingskortingen wordt ingegaan. Wij willen in dat verband graag een inventarisatie zien van de voor- en nadelen van omzetting van inkomensafhankelijke regelingen in een heffingskorting. Wij zullen daarom voor deze motie stemmen.

De heer De Wit (SP):

Mevrouw de voorzitter! De SP-fractie is in het algemeen geen voorstander van persoonsgebonden budgetten. In het algemeen zijn wij wel voorstander van keuzevrijheid, maar persoonsgebonden budgetten houden het risico in dat de zorgplicht of andere verantwoordelijkheden van de overheid worden afgeschoven naar het individu. Om die reden zal de SP-fractie stemmen tegen de motie op stuk nr. 33. Een onderzoek echter, zoals gevraagd in de motie op stuk nr. 25, willen wij niet tegenhouden. Wij zullen dan ook voor die motie stemmen.

In stemming komt de motie-Verburg c.s. (27400-XV, nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Verburg c.s. (27400-XV, nr. 26).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, D66, de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Stroeken (27400-XV, nr. 28).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl c.s. (27400-XV, nr. 29).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl c.s. (27400-XV, nr. 30).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Noorman-den Uyl (27400-XV, nr. 31).

De voorzitter:

De uitslag is onduidelijk. Wij moeten dus hoofdelijk stemmen.

Vóór stemmen de leden: Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Van Heemst, Hermann, Herrebrugh, Van der Hoek, Hoekema, Kalsbeek, Kant, Karimi, Koenders, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Molenaar, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oudkerk, Van Oven, Poppe, Rabbae, Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Ter Veer, Vendrik, Van Vliet, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Zijlstra, Albayrak, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, De Boer, Van Bommel, Bussemaker, De Cloe, Crone, Depla, Dijksma, Dijsselbloem, Dittrich, Duivesteijn en Duijkers.

Tegen stemmen de leden: Geluk, De Haan, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors, Patijn, Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Rouvoet, Schreijer-Pierik, Schutte, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, De Swart, Terpstra, Udo, Te Veldhuis, Verbugt, Verburg, Verhagen, Visser-van Doorn, Van der Vlies, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, Weekers, Weisglas, Van Wijmen, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Blaauw, Van Blerck-Woerdman, Blok, Buijs, Van de Camp, Cherribi, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Essers en Eurlings.

De voorzitter:

Ik constateer, dat 72 leden voor deze motie hebben gestemd en 72 leden ertegen. Dit betekent dat wij aanstaande donderdag opnieuw over de motie zullen stemmen.

In stemming komt de motie-Smits c.s. (27400-XV, nr. 32).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Smits/Schimmel (27400-XV, nr. 33).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Harrewijn (27400-XV, nr. 34).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Harrewijn (27400-XV, nr. 35).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks en D66 voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Harrewijn/Noorman-den Uyl (27400-XV, nr. 36).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Wilders c.s. (27400-XV, nr. 37).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van D66, de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-De Wit (27400-XV, nr. 38).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-De Wit (27400-XV, nr. 39).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en GroenLinks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Bakker/Noorman-den Uyl (27400-XV, nr. 40).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Bakker c.s. (27400-XV, nr. 41).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt motie-Van Dijke c.s. (27400-XV, nr. 42).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en de PvdA tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven