Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, aanstaande donderdag ook te stemmen over:

  • - de motie-Rabbae over maatregelen om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Nederland een zwemdiploma behalen (27400-VIII, nr. 33);

  • - de motie-Stellingwerf over voorrang voor het personenvervoer (26464, nr. 7);

  • - de motie-Stellingwerf over het bestrijdingsmiddelenbeleid (27400-XIV, nr. 37).

Ik stel op verzoek van de minister van Justitie voor, het wetsvoorstel Kosten bestuurlijke voorprocedures (27024) van de agenda af te voeren. Dit betreft de punten 14 en 15 van de agenda.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Het debat inzake de Europese top te Nice zal niet hedenavond plaatsvinden, zoals op het schema staat vermeld, maar morgen vanaf circa 15.00 uur, direct na de behandeling van de Najaarsnota. De reden hiervoor is dat de stukken inzake de Europese Raad nog niet bij de Kamer zijn gearriveerd. In verband met deze wijziging zal het debat over de suppletore begrotingen Verkeer en Waterstaat en Infrastructuurfonds worden gehouden hedenavond na de dinerpauze.

Het woord is aan de heer Dittrich.

De heer Dittrich (D66):

Voorzitter! Op vrijdag 8 december jl. opende Het Parool met een bericht over het staken van een onderzoek door de Verenigde Naties naar de banden tussen de Turkse maffia en Turkse georganiseerde criminaliteit. Ik vraag de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie om bij brief in te gaan op de volgende vragen. Waarom is het onderzoek gestaakt naar de banden...

De voorzitter:

U mag geen mondelinge vragen stellen.

De heer Dittrich (D66):

Ik wil graag dat genoemde ministers ingaan op het staken van het onderzoek door de Verenigde Naties, waardoor ook het Nederlandse deel ervan geen doorgang kan vinden. Ik vraag om een schriftelijke reactie, zodat wij die zo snel mogelijk na het reces in de Kamer kunnen bespreken.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Van Gent.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter! Vorig jaar oktober heeft de minister van VROM bij brief laten weten dat de Vijfde nota ruimtelijke ordening de Kamer vóór de kerst zal worden toegezonden. Dat was al enigszins teleurstellend, omdat de nota oorspronkelijk een jaar eerder zou verschijnen. Tevens werd in de brief meegedeeld dat de nota op 15 december a.s. in de ministerraad besproken zal worden, waarna zij zal worden uitgebracht. De laatste weken en dagen zijn er veel berichten in de pers verschenen waarin enigszins vooruit wordt gelopen op uitstel. Ook de inhoud wordt daarbij aan de orde gesteld. Wellicht houden beide zaken verband met elkaar. Ik vraag de minister van VROM ons per omgaande een brief te sturen over het moment van verschijnen van de vijfde nota, inclusief de nota grondbeleid. Wij vragen een eventueel uitstel te motiveren. Wij willen, mocht daartoe aanleiding zijn, over de inhoud van de brief nog deze week debatteren.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan de heer Van Oven.

De heer Van Oven (PvdA):

Voorzitter! Ik stel voor, het verslag van het algemeen overleg van vorige week woensdag over rechtshandhaving op de Nederlandse Antillen op de agenda van deze week te plaatsen.

De voorzitter:

Ik zal daartoe op een later tijdstip een voorstel doen.

Het woord is aan de heer Leers.

De heer Leers (CDA):

Voorzitter! Ik wil graag in de gelegenheid worden gesteld om een motie in te dienen naar aanleiding van het algemeen overleg over de HSL-Oost. Kan dat verslag op de agenda van deze week worden geplaatst?

De voorzitter:

Ook daarover zal ik de Kamer later een voorstel doen.

Het woord is aan de heer Ter Veer.

De heer Ter Veer (D66):

Voorzitter! Ik heb hetzelfde verzoek, maar dan het VAO van de vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij inzake slijters.

De voorzitter:

Ik zal de Kamer daarover op een later tijdstip een voorstel doen. Misschien is het goed als ik in het algemeen zeg dat deze VAO's voor het merendeel op donderdag aan de orde zullen worden gesteld.

Het woord is aan de heer Eurlings.

De heer Eurlings (CDA):

Mevrouw de voorzitter! De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft grote krantenkoppen gescoord met haar voornemens inzake het antennebeleid. Het is goed dat deze nota er nu komt. Op de vraag hoe je de belangen van burgers kunt beschermen, maar toch netwerken kunt uitrollen, zullen wij uitgebreid terugkomen.

Aangezien deze nota pas over geruime tijd zal worden behandeld, is de vraag relevant hoe in de tussentijd de staatssecretaris met de plaatsing van antennes zal omgaan. Dat geldt temeer, omdat de drie nieuwe GSM-maatschappijen grote plannen hebben voor verdere uitrol. Telfort gaat zelfs al beginnen met het uitrollen van het UMTS-netwerk. Daarom verzoek ik de staatssecretaris nog voor het einde van deze week, dus uiterlijk donderdagochtend, in een briefje aan de Kamer aan te geven hoe zij toewerkend naar haar nationale antennebeleid in de tussenliggende periode tot meer eenduidigheid van het plaatsingsbeleid komt, omdat gemeenten nu vaak een geheel eigen interpretatie daarvan hebben en er gigantische verschillen bestaan in ons land.

De voorzitter:

Ik stel voor, het stenogram van dit gedeelte van de vergadering door te geleiden naar het kabinet.

Daartoe wordt besloten.

Naar boven