Aan de orde zijn de stemmingen over vijf moties, ingediend tijdens het debat over geweld op scholen, te weten:

- de motie-Nicolaï/Ross-van Dorp over verwijderde leerlingen (26800 VIII, nr. 50);

- de motie-Ross-van Dorp c.s. over bezit en gebruik van wapens (26800 VIII, nr. 51);

- de motie-Kortram c.s. over een veiligheidsplan voor scholen (26800 VIII, nr. 52);

- de motie-Lambrechts c.s. over een integraal veiligheidsbeleid (26800 VIII, nr. 53);

- de motie-Lambrechts c.s. over een bovenschoolse opvangvoorziening (26800 VIII, nr. 54).

(Zie vergadering van 23 november 1999.)

In stemming komt de motie-Nicolaï/Ross-van Dorp (26800-VIII, nr. 50).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA, het GPV, de RPF en de SGP voor deze motie hebben gestemd. Aangezien de uitslag van de stemming onduidelijk is, zal een hoofdelijke stemming plaatsvinden.

Vóór stemmen de leden: Reitsma, Remak, Rietkerk, Rijpstra, Ross-van Dorp, Schreijer-Pierik, Schutte, Van der Staaij, Stellingwerf, Stroeken, Terpstra, Verbugt, Verburg, Visser-van Doorn, Van der Vlies, Voorhoeve, O.P.G. Vos, Voûte-Droste, De Vries, Weekers, Van Wijmen, Wijn, Wilders, Van den Akker, Van Ardenne-van der Hoeven, Atsma, Van Baalen, Balemans, Balkenende, Van Beek, Van den Berg, Biesheuvel, Bijleveld-Schouten, Van Blerck-Woerdman, Blok, Brood, Buijs, Van de Camp, Cornielje, Dankers, Van Dijke, Dijkstal, Van den Doel, Eisses-Timmerman, Essers, Eurlings, Geluk, Hessing, Hillen, Van der Hoeven, Hofstra, De Hoop Scheffer, Kamp, Klein Molekamp, Van der Knaap, Leers, Luchtenveld, E. Meijer, Th.A.M. Meijer, Van Middelkoop, Mosterd, Nicolaï, Niederer, Oplaat, Örgü, Passtoors en Patijn.

Tegen stemmen de leden: Ravestein, Rehwinkel, Van 't Riet, Rosenmöller, Santi, Scheltema-de Nie, Schimmel, Schoenmakers, Smits, Spoelman, Van der Steenhoven, Swildens-Rozendaal, Timmermans, Vendrik, Van Vliet, M.B. Vos, Waalkens, Wagenaar, Van Walsem, De Wit, Witteveen-Hevinga, Van Zijl, Zijlstra, Van Zuijlen, Apostolou, Arib, Augusteijn-Esser, Bakker, Barth, Belinfante, Van Bommel, Bos, Bussemaker, De Cloe, Crone, Dijksma, Dittrich, Duivesteijn, Duijkers, Feenstra, Van Gent, Van Gijzel, Giskes, Gortzak, De Graaf, Halsema, Hamer, Harrewijn, Hermann, Herrebrugh, Hindriks, Van der Hoek, Hoekema, Kant, Kortram, Kuijper, Lambrechts, Marijnissen, Melkert, Middel, Van Nieuwenhoven, Noorman-den Uyl, Oedayraj Singh Varma, Oudkerk, Van Oven, Poppe en Rabbae.

De voorzitter:

Ik constateer, dat 67 leden zich voor en 67 zich tegen deze motie verklaren.

Aangezien de stemmen staken en de vergadering niet voltallig is, zal ingevolge het tweede lid van artikel 73 van het Reglement van orde in een volgende vergadering een nieuwe stemming moeten plaatsvinden.

Ik stel voor, bij de eerstvolgende gelegenheid wederom over deze motie te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Ross-van Dorp c.s. (26800-VIII, nr. 51).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Kortram c.s. (26800-VIII, nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de PvdA, D66 en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Lambrechts c.s. (26800-VIII, nr. 53).

De voorzitter:

Ik constateer, dat deze motie met algemene stemmen is aangenomen.

In stemming komt de motie-Lambrechts c.s. (26800-VIII, nr. 54).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven