Aan de orde zijn de stemmingen over twee moties, ingediend in het debat over het MEOB, te weten:

- de motie-Van der Hoeven c.s. houdende het verzoek om af te zien van verplaatsing van het MEOB naar Den Helder (24400 X, nr. 102);

- de motie-Middel over onderzoek naar efficiencywinst en werkgelegenheidsimpulsen (24400 X, nr. 103).

(Zie vergadering van 21 mei 1996.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.

De heer Middel (PvdA):

Mijnheer de voorzitter! De fractie van de Partij van de Arbeid stemt tegen de motie op stuk nr. 102 van collega Van der Hoeven c.s., omdat deze motie de deur naar Den Helder voor het Marine elektronisch en optisch bedrijf dichtdoet. De fractie van de Partij van de Arbeid wil dat deze deur wijd open blijft staan, want de weg naar Den Helder moet bewandeld worden door hetzij het MEOB hetzij een paars interservicebedrijf voor hoger onderhoud. Juist dat laatste verdient een serieus onderzoek, dat tot nu toe niet heeft plaatsgevonden, maar dat binnen drie maanden afgerond kan zijn.

Mevrouw Van der Hoeven (CDA):

Mijnheer de voorzitter! Als de door het CDA ingediende motie niet wordt aangenomen – daar ziet het naar uit – komt de vraag aan de orde wat het CDA met de motie-Middel gaat doen. De motie-Middel is weliswaar minder vergaand dan die van het CDA, maar zij neemt ook de doelmatigheid en de interservicegedachte als uitgangspunt. Dat is goed, want de hele krijgsmacht wordt immers getoetst op doelmatigheid.

Het CDA wil de vorming van een interservicebedrijf onderzocht zien op basis van de juiste aannames. In de gevoerde debatten is overtuigend aangetoond dat Den Helder niet de meest doelmatige oplossing biedt, ook niet qua werkgelegenheid. De laatste brief van de staatssecretaris is ook niet overtuigend en zij geeft geen antwoord op de vragen die in de motie-Middel staan.

Voorzitter! Met de eventuele aanneming van de motie-Middel is het voorgenomen besluit in feite van de baan. Er moet nieuw onderzoek komen over de meest doelmatige...

De voorzitter:

Wilt u uw inbreng beperken tot het leveren van een stemverklaring. Ik vind dat u nu verder gaat dan dat en dat is niet toegestaan.

Mevrouw Van der Hoeven (CDA):

Ik kom tot een afronding. Bij het onderzoek wordt geen optie uitgesloten. Als de heer Middel...

De voorzitter:

Dit is geen stemverklaring. U bent voor of tegen en dat geeft u summier aan, zonder te polemiseren.

Mevrouw Van der Hoeven (CDA):

In het dictum staat de zinsnede "totdat onderzocht is welke efficiencywinst en welke werkgelegenheidsimpulsen worden bereikt bij de vorming van een interservicebedrijf voor hoger onderhoud". Dat laat alle opties open en dat wil het CDA. Daarom zullen wij voor de motie-Middel stemmen. Als er een andere invulling aan het dictum wordt gegeven, moet er een andere motie komen.

De voorzitter:

Dit was geen stemverklaring!

In stemming komt de motie-Van der Hoeven c.s. (24400-X, nr. 102).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, de CD, de SGP, het GPV, GroenLinks, de SP enVoorzitter het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Middel (24400-X, nr. 103).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, het CDA, GroenLinks, de SP, de RPF, de SGP, het GPV, de groep-Nijpels, het AOV, de CD en het lid Hendriks voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

(Applaus van de tribune)

De heer Hoekema (D66):

Voorzitter! Hoe legt de staatssecretaris de zojuist aangenomen motie-Middel uit? Deelt hij de overweging van mevrouw Van der Hoeven, dat aanneming van deze motie inhoudt dat de verhuizing van het MEOB naar Den Helder van de baan is?

Staatssecretaris Gmelich Meijling:

Voorzitter! Uit de stemverklaring van de heer Middel heb ik begrepen dat óf langs de ene kant óf langs de andere kant in Den Helder een bedrijf zal worden gevestigd. In die zin leg ik de motie uit. Het is niets nieuws. Ook in mijn brief ben ik van die optie uitgegaan.

Naar boven