Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Gemeentelijke herindeling in het samenwerkingsgebied 's-Hertogenbosch (23712).

(Zie vergadering van 20 december 1994.)

In stemming komt het amendement-Poppe (stuk nr. 18, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de SGP, de RPF, het CDA, het AOV, de Unie 55+, de CD en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 18 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Verhagen (stuk nr. 20, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de Unie 55+, de CD, het lid Hendriks, de RPF, de SGP, GroenLinks en de SP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 20 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Verhagen (stuk nr. 21, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de Unie 55+, het lid Hendriks, de CD, de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks en de SP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 21 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Verhagen (stuk nr. 22, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de Unie 55+, het lid Hendriks, de CD, de RPF, de SGP, GroenLinks en de SP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 22 voorko mende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Verhagen (stuk nr. 23, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, het lid Hendriks, de Unie 55+, de CD, de RPF, de SGP, het GPV, GroenLinks en de SP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 23 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Verhagen (stuk nr. 24, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het AOV, de Unie 55+, het lid Hendriks, de CD, de RPF, de SGP, GroenLinks en de SP voor dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit gewijzigde amendement de andere op stuk nr. 24 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het amendement-Van Heemst/Remkes (stuk nr. 31, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat behoudens de aanwezige leden van de fractie van D66, de aanwezige leden van alle overige fracties voor dit amendement hebben gestemd, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 31 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Artikel 1, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemst/Remkes (stuk nr. 31, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 2 t/m 4 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 4a, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemst/Remkes (stuk nr. 31, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 5 wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Remkes (stuk nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, GroenLinks, de PvdA, de SGP, het GPV, de RPF en D66 voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat hiermee de kaart, behorende bij de artikelen 3 t/m 6, is gewijzigd.

Artikel 6 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 8 wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 9, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemst/Remkes (stuk nr. 31, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 10, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemst/Remkes (stuk nr. 31, IV), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 11, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemst/Remkes (stuk nr. 31, V), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 12, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemst/Remkes (stuk nr. 31, VI), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 13 en 14 worden zonder stemming aangenomen.

Artikel 15, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemst/Remkes (stuk nr. 31, VII), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 16, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemst/Remkes (stuk nr. 31, VIII), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 17, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemst/Remkes (stuk nr. 31, IX), wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 18, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Van Heemst/Remkes (stuk nr. 31, X), wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 19 t/m 22 en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring alvorens wij over het wetsvoorstel stemmen.

De heer Verhagen (CDA):

Voorzitter! De CDA-fractie zal tegen het wetsvoorstel Gemeentelijke herindeling in het samenwerkingsgebied 's-Hertogenbosch stemmen omdat dit wetsvoorstel, zoals het nu luidt, een duidelijke wijziging inhoudt van de hoofdlijnen van het herindelingsbeleid naar een veel grootschaliger organisatie van het gemeentelijk bestuur.

De CDA-fractie zal voorts tegen het wetsvoorstel stemmen, omdat naar onze mening bij de procedure in strijd is gehandeld met de uitgangspunten van zorgvuldigheid en decentralisatie, zoals geformuleerd in de Wet algemene regels herindeling.

Ook heeft de CDA-fractie onoverkomelijke problemen met het opheffen van Rosmalen en Berlicum.

De CDA-fractie heeft ten slotte voor het amendement op stuk nr. 31 gestemd, omdat wij voorstander zijn van een apart wetsvoorstel inzake Heusden, waarbij ook de mogelijkheid van een vorming van een nieuwe gemeente Heusden/Vlijmen/Drunen betrokken zou moeten worden. In het amendement is niets meer en niets minder gedaan dan het schrappen van Heusden uit het voorliggende wetsvoorstel en daar hebben wij van het begin af aan op aangedrongen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, D66 en de VVD voor het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Naar boven