Aan de orde zijn de stemmingen over drie moties, ingediend in het debat over biologische landbouw, te weten:

- de motie-Waalkens c.s. over verbreding van de stimuleringsregeling naar de varkens- en pluimveehouderij (27416, nr. 4);

- de motie-Stellingwerf/M.B. Vos over subsidie voor het Platform Biologica (27416, nr. 5);

- de motie-Th.A.M. Meijer c.s. over verbreding van de stimuleringsregeling naar alle veehouderijsectoren en alle teelten (27416, nr. 6).

(Zie vergadering van 7 februari 2001.)

De voorzitter:

De motie-Th.A.M. Meijer c.s. (27416, nr. 6) is in die zin gewijzigd, dat het dictum thans luidt:

"verzoekt de regering, stimulering met gerichte instrumenten met ingang van 1 januari 2001 te verbreden naar alle veehouderijsectoren; en naar alle teelten en voorts einde 2002 een evaluatie te laten plaatsvinden m.b.t. een eventuele verlenging van deze regeling."

Naar mij blijkt, wordt deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 7 (27416).

Ik stel voor, over deze gewijzigde motie aanstonds te stemmen.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Waalkens c.s. (27416, nr. 4).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties de SP, GroenLinks, de PvdA, de RPF en het GPV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Stellingwerf/M.B. Vos (27416, nr. 5).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de VVD tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Th.A.M. Meijer c.s. (27416, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de PvdA tegen deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen over de onderwerpen waarover zojuist is gestemd.

Bloedtransfusie

De heer Passtoors (VVD):

Voorzitter! De VVD wil een verklaring afleggen naar aanleiding van de stemming over de gewijzigde motie-Hermann/Buijs, ingediend bij de behandeling van de Zorgnota 2001 en gedrukt op stuk nr. 36, 27401. De motie gaat over de verwijdering van witte bloedcellen uit het bloed voor bloedtransfusie.

De VVD ondersteunt het belang van deze leukodepletie voor de volksgezondheid met het oog op de voorkoming van ongewenste immunologische effecten. Verder is de voorzorgsmaatregel van belang in verband met het gevaar van overdracht van Creutzfeld-Jacobvarianten bij bloedtransfusie die via deze witte cellen mogelijk zou zijn. De VVD steunt derhalve het eerste deel van het dictum. Bezwaar heeft de VVD echter tegen de verwijzing naar de Voorjaarsnota op het punt van de financiering. Gelet op het belang van de volksgezondheid heeft de VVD toch voorgestemd. Zij heeft dat gedaan in de veronderstelling, dat de minister van VWS zelf de dekking hiervoor op de begroting zal vinden.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Naar boven