29 Stemmingen moties Maatschappelijke onrust rondom de stikstofcrisis

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over de maatschappelijke onrust rondom de stikstofcrisis,

te weten:

  • -de motie-Ouwehand/Klaver over een landelijk verbod op het gebruik van trekkers bij demonstraties (28684, nr. 704);

  • -de motie-Van der Plas over het aanstellen van Louise Fresco en Aalt Dijkhuizen als bemiddelaars om leiding te geven aan nieuw overleg tussen boeren en de regering (28684, nr. 705);

  • -de motie-Van der Plas over het aanstellen van een bemiddelaar om leiding te geven aan nieuw overleg tussen boeren en de regering (28684, nr. 706);

  • -de motie-Kuiken c.s. over het nemen van de verantwoordelijkheid in deze stikstofcrisis door de minister-president (28684, nr. 707);

  • -de motie-Klaver c.s. over het niet tolereren van bedreiging, geweld en intimidatie en het beschikbaar stellen van instrumenten om de openbare orde te handhaven (28684, nr. 708);

  • -de motie-Wilders/Van der Plas over een streep zetten door het stikstofbeleid (28684, nr. 709);

  • -de motie-Van Haga c.s. over een noodplan voor voedselzekerheid in Nederland (28684, nr. 710);

  • -de motie-Van Haga c.s. over stoppen met het demoniseren van boeren (28684, nr. 711).

(Zie vergadering van 30 juni 2022.)

De voorzitter:

Aangezien de motie-Van der Plas (28684, nr. 706) is ingetrokken, maakt zij geen onderwerp van behandeling meer uit.

De voorzitter:

De motie-Van der Plas (28684, nr. 705) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

Motie

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

verzoekt de regering om prof. dr. Louise Fresco en dr. ir. Aalt Dijkhuizen als bemiddelaars aan te stellen met voldoende gezag om leiding te geven aan nieuw overleg tussen boeren en de regering,

en gaat over tot de orde van de dag.

Zij krijgt nr. 712, was nr. 705 (28684).

Ik stel vast dat wij hier nu over kunnen stemmen.

Er is een aantal stemverklaringen. Allereerst mevrouw Simons, dan de heer Baudet en dan de heer Eppink. Eerst mevrouw Simons van BIJ1.

Mevrouw Sylvana Simons (BIJ1):

Dank u wel, voorzitter. We stemmen over moties ingediend bij het debat over de maatschappelijke onrust rondom de stikstofcrisis, specifiek over de motie op stuk nr. 708. Dat is een motie die vraagt om meer instrumenten beschikbaar te stellen aan de politie om de openbare orde te handhaven. Ik vind dat gevaarlijk. Ik zal daarom tegen deze motie stemmen. De politie heeft immers al een geweldsmonopolie en kiest er op dit moment zelf voor om dat bij deze protesten niet in te zetten en alle ruimte te geven, terwijl we hebben gezien dat dit geweldsmonopolie gretig werd ingezet tegen vreedzame woonopstanddemonstranten en antiracismedemonstranten.

Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel. Dan geef ik het woord aan de heer Baudet. Het hoeft op zich niet, maar het mag. Na u de heer Eppink, JA21.

De heer Baudet (FVD):

Dank u wel. Ik wil ons stemgedrag toelichten over de motie van mevrouw Van der Plas over bemiddelaar in de stikstofsituatie. Rutte heeft in het debat vorige week …

De voorzitter:

Die motie is ingetrokken.

De heer Baudet (FVD):

Nee, de motie op stuk nr. 705 is gewijzigd.

De voorzitter:

O, die. De motie op stuk nr. 705. Correct, ja.

De heer Baudet (FVD):

Jazeker. Dat gaat dan over iemand anders dan degene die nu genoemd is, en zo. Maar het hele principe van een bemiddelaar is het volgende. Rutte heeft zelf in het debat gezegd: we kunnen de doelstellingen niet ter discussie stellen en we gaan de snelheid niet ter discussie stellen. Dus het hele plan blijft gewoon intact. We kiezen alleen een ander soort bemiddelaar, om het op een aardigere manier te doen. Dat is een ruttiaanse valstrik. De boeren moeten hun poot stijf houden en niet meegaan in dit bemiddelen. Daarom zullen wij dus ook niet meegaan in welke vorm van bemiddeling dan ook voordat de doelstellingen van tafel gaan.

De voorzitter:

Dank u wel. Dan geef ik tot slot het woord aan de heer Eppink, JA21.

De heer Eppink (JA21):

Ik heb een stemverklaring namens mijn fractie over de motie-Klaver en de zijnen op stuk nr. 708. JA21 is fel gekant tegen iedere vorm van bedreiging, geweld of intimidatie uit welke hoek dan ook. Door in de motie te spreken over het noodzakelijke beleid om de uitstoot van stikstof te reduceren, geven de indieners echter doelbewust een andere lading aan het onderwerp. In deze lading en in dit beleid kan JA21 zich niet vinden. Wij zullen daarom tegen deze motie stemmen.

Dank u.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Eppink.

In stemming komt de motie-Ouwehand/Klaver (28684, nr. 704).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks, BIJ1, Volt, Fractie Den Haan, de PvdD en Lid Gündoğan voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van der Plas (28684, nr. 712, was nr. 705).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van Lid Omtzigt, de SGP, BBB, JA21 en Groep Van Haga voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Kuiken c.s. (28684, nr. 707).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, de PvdA, de PvdD, Lid Gündoğan, Lid Omtzigt, BBB en JA21 voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Klaver c.s. (28684, nr. 708).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SP, GroenLinks, Volt, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, Lid Gündoğan, D66, Lid Omtzigt, de ChristenUnie, de VVD en het CDA voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

Dan gaan we nu hoofdelijk stemmen over de motie-Wilders/Van der Plas op stuk nr. 709, over een streep zetten door het stikstofbeleid.

In stemming komt de motie-Wilders/Van der Plas (28684, nr. 709).

Vóór stemmen de leden: Fritsma, De Graaf, Graus, Van Haga, Helder, Van Houwelingen, Jansen, Léon de Jong, Kerseboom, Kops, Maeijer, Markuszower, Edgar Mulder, Omtzigt, Van der Plas, De Roon, Smolders, Van der Staaij, Stoffer, Van Weerdenburg, Wilders, Agema, Baudet, Beertema, Bisschop, Martin Bosma, Tony van Dijck, Eerdmans, Ephraim en Eppink.

Tegen stemmen de leden: Erkens, Van Esch, Geurts, Van Ginneken, Van der Graaf, Grinwis, Peter de Groot, Tjeerd de Groot, Gündoğan, Den Haan, Hagen, Hammelburg, Haverkort, Rudmer Heerema, Heinen, Hermans, Hijink, De Hoop, Idsinga, Romke de Jong, Kamminga, Kat, Kathmann, Van Kent, Klink, Knops, Koekkoek, Koerhuis, De Kort, Kröger, Kuiken, Kuzu, Van der Laan, Van der Lee, Leijten, Maatoug, Marijnissen, Van Meenen, Michon-Derkzen, Minhas, Mohandis, Agnes Mulder, Mutluer, De Neef, Nijboer, Van Nispen, Ouwehand, Palland, Paul, Paulusma, Peters, Piri, Podt, Van Raan, Raemakers, Rahimi, Rajkowski, Sahla, Segers, Chris Simons, Sylvana Simons, Sjoerdsma, Slootweg, Smals, Sneller, Van Strien, Strolenberg, Teunissen, Thijssen, Tielen, Valstar, Verkuijlen, Vestering, Wassenberg, Van der Werf, Werner, Westerveld, Van Weyenberg, Van Wijngaarden, Van der Woude, Wuite, Aartsen, Alkaya, Amhaouch, Arib, Azarkan, Van Baarle, Becker, Beckerman, Belhaj, Van den Berg, Bergkamp, Van Beukering-Huijbregts, Bevers, Bikker, Bontenbal, Boswijk, Bouchallikh, Boucke, Boulakjar, Brekelmans, Bromet, Van Campen, Ceder, Dekker-Abdulaziz, Inge van Dijk, Jasper van Dijk, El Yassini, Ellemeet en Ellian.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 30 stemmen voor en 110 stemmen tegen is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Haga c.s. (28684, nr. 710).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van Lid Omtzigt, de SGP, BBB, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Haga c.s. (28684, nr. 711).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van Lid Omtzigt, de SGP, BBB, JA21, de PVV, FVD en Groep Van Haga voor deze motie hebben gestemd en de leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven