Handeling
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2012-2013 | nr. 79, item 3 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Vergadernummer | Datum vergadering |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2012-2013 | nr. 79, item 3 |
Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 17 april 2013 over winstcijfers zorgverzekeraars/ziekenhuisfinanciering.
De voorzitter:
Ik heet de minister van harte welkom. Het woord is aan mevrouw Leijten. De spreektijd is twee minuten, zoals u allen weet.
Mevrouw Leijten (SP):
Voorzitter. Er wordt veel gesproken over zorgkosten. Ondertussen weten wij, dat de zorgverzekeraars 1,4 miljard winst maken. Volgens de SP is het heel simpel: haal het geld waar het zit. Daar is door meerdere fracties op aangedrongen, dus ik reken op brede steun voor de volgende motie:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat DNB een voorlopig resultaat van 1,4 miljard euro presenteert voor de gehele zorgverzekeringssector;
van mening dat dit een onmaatschappelijk hoog bedrag is;
verzoekt de regering, het wettelijk mogelijk te maken dat dit geld kan worden afgeroomd,
en gaat over tot de orde van de dag.
De voorzitter:
Deze motie is voorgesteld door het lid Leijten. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 431 (29689).
Mevrouw Leijten (SP):
De volgende motie gaat over de onduidelijkheid die bestaat over de vraag waar de acquisitiekosten van zorgverzekeraars precies naartoe gaan. Het gaat om een bedrag van 353 miljoen. Wij weten niet waar dit geld naartoe gaat. Ik wil graag dat de regering dit uitzoekt.
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat er onduidelijkheid bestaat over de acquisitiekosten van zorgverzekeraars;
overwegende dat hierdoor mogelijk winsten door zorgverzekeraars worden weggesluisd;
verzoekt de regering, te onderzoeken waar deze acquisitiekosten uit bestaan en de Kamer daarover te informeren,
en gaat over tot de orde van de dag.
De voorzitter:
Deze motie is voorgesteld door het lid Leijten. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 432 (29689).
Mevrouw Leijten (SP):
Het is heel erg moeilijk om de jaarrekeningen van ziekenhuizen vast te stellen, zo hebben de accountants geconcludeerd. Ik ben ervan overtuigd dat het eenvoudiger kan en moet. Daarom dien ik de volgende motie in.
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat er twijfels bestaan over de jaarrekeningen van ziekenhuizen;
overwegende dat de oorzaak te vinden is in de complexe bekostiging van ziekenhuizen;
verzoekt de regering, een commissie in te stellen die bekijkt hoe de bekostiging van ziekenhuizen sterk kan worden vereenvoudigd en deze commissie de opdracht te geven om voor de begroting een advies te presenteren,
en gaat over tot de orde van de dag.
De voorzitter:
Deze motie is voorgesteld door het lid Leijten. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 433 (29689).
Mevrouw Klever (PVV):
Voorzitter. De zorgverzekeraars zijn erin geslaagd om de zorgkosten terug te dringen. Dat is goed nieuws voor de premiebetaler. Als ook de fraude door de zorgverzekeraars wordt aangepakt, is de premiebetaler nog beter af en kan hij een halvering van zijn zorgpremie tegemoet zien. Om ervoor te zorgen dat de winsten terugvloeien naar de burger, dien ik de volgende motie in.
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende, dat de zorgverzekeraars steeds beter zorg weten in te kopen, waardoor hun winsten flink zijn gestegen;
constaterende dat de winst van zorgverzekeraars over 2012 gemiddeld 100 euro per premiebetaler bedraagt;
constaterende dat de reserves van de verzekeraars hoog genoeg zijn om eventuele tegenvallers te verwerken;
van mening dat de winsten van zorgverzekeraars volledig teruggegeven moeten worden aan de premiebetaIer;
verzoekt de regering, ervoor te zorgen dat de premie voor de basisverzekering in 2014 met gemiddeld 100 euro daalt,
en gaat over tot de orde van de dag.
De voorzitter:
Deze motie is voorgesteld door het lid Klever. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 434 (29689).
Mevrouw Bruins Slot (CDA):
Voorzitter. Het CDA ziet graag dat de winsten van zorgverzekeraars zo veel mogelijk terugkomen naar de premiebetaler. Het is goed dat de minister dit steunt. Zij houdt echter wel een enorme slag om de arm als het gaat om de hoogte hiervan. In het debat bleek ook dat veel afhangt van de plannen voor de langdurige zorg. Daarom dien ik de volgende motie in.
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat zorgverzekeraars over 2012 1,5 miljard winst hebben gemaakt;
constaterende dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van mening is dat de winst van zorgverzekeraars terug naar de premiebetaler moet;
constaterende dat de minister verwacht dat een deel van de winst wordt gebruikt om de solvabiliteitspositie van verzekeraars te vergroten in verband met de voorgenomen overheveling van taken uit de langdurige zorg;
verzoekt de regering, te berekenen hoe groot het bedrag is waarmee zorgverzekeraars hun solvabiliteitspositie moeten verbeteren in verband met de overdracht van taken uit de langdurige zorg naar de Zorgverzekeringswet, en de Kamer hierover bij het verschijnen van de brief over de langdurige zorg te informeren,
en gaat over tot de orde van de dag.
De voorzitter:
Deze motie is voorgesteld door het lid Bruins Slot. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.
Zij krijgt nr. 435 (29689).
De heer Anne Mulder (VVD):
Voorzitter. De VVD-fractie is blij dat we dit debat kunnen voeren. Dit debat laat namelijk zien dat het zorgstelsel werkt. Waarom? Zorgverzekeraars hebben de taak in ons stelsel om goede zorg in te kopen voor een goede prijs. Het feit dat ze winst maken laat zien dat ze dat goed doen. Dit debat is dus goed nieuws.
We hebben nu een debat over de vraag wat we met die winsten gaan doen. Eigenlijk is dat een luxedebat. Mijn fractie wijst er graag op dat zorgverzekeraars onderlinge waarborgmaatschappijen zijn of corporaties zonder winstoogmerk en dat zij ook al in de media hebben gezegd dat dit geld teruggaat naar de premiebetaler. Dat is allemaal goed nieuws.
Mijn fractie is verbaasd dat de Socialistische Partij dit debat heeft aangevraagd. Op 22 januari stonden wij hier namelijk ook in het Vragenuur. Toen zei mevrouw Leijten: het is een schande, de zorgverzekeraars doen hun werk niet! Nu doen de zorgverzekeraars hun werk wel, het geld gaat terug naar de premiebetaler, en nu is het weer niet goed! Het is nooit goed. Het is altijd verkeerd voor de Socialistische Partij. Het zou goed zijn als de Socialistische Partij een keer erkende dat dit zorgstelsel gewoon werkt.
De voorzitter:
Er is een vraag voor u.
Mevrouw Leijten (SP):
Nee hoor, het is een opmerking. Ik ben blij dat wij spreken over de exorbitante winsten van zorgverzekeraars, en dan niet alleen over 2012, maar ook over 2011, 2010 en 2009. Ze maken iedere keer winst, maar ik heb nog geen premieverlaging gezien. Ik houd de heer Mulder eraan dat er een premieverlaging komt, en ik ben blij dat hij dat heeft uitgesproken.
De heer Anne Mulder (VVD):
Dank, maar ik blijf bij mijn standpunt. Ze zijn bij de SP nooit tevreden en altijd zuur. Soms denk ik weleens: de SP zegt altijd nee, nee, nee en de SP is altijd ongelukkig. SP'ers zeggen maar één keer in hun leven ja en zijn gelukkig, en dat is op hun huwelijksdag.
Mevrouw Leijten (SP):
Voorzitter. Ik zeg tegen heel veel dingen ja, bijvoorbeeld tegen het terughalen van die 1,4 miljard. We weten dat er meer dan 3 miljard overbodig op de bankrekeningen van de zorgverzekeringen staan. Ik zeg ook ja tegen het afpakken van heel hoge salarissen van diezelfde bestuurders. Er zijn voldoende dingen waarover je met de SP kunt praten, maar we zeggen inderdaad nee tegen het laten staan van heel duur premiegeld van ons, de premiebetalers.
De heer Anne Mulder (VVD):
En ze wil altijd het laatste woord hebben. Zó vervelend!
De voorzitter:
Ik heb begrepen dat de minister meteen kan antwoorden. Dat is heel mooi. Ik geef het woord aan de minister.
Minister Schippers:
Voorzitter. In de eerste motie van mevrouw Leijten wordt de regering verzocht, het wettelijk mogelijk te maken dat dit geld kan worden afgeroomd. Bedoeld wordt het resultaat van de zorgverzekeraars. Ik ontraad deze motie. Als je dat wettelijk mogelijk maakt, neemt het risico voor zorgverzekeraars enorm toe. Dan kan er immers ineens een overheid komen die hun geld weghaalt. Dat motiveert hen alleen maar om een nog grotere buffer aan te houden. Ik wil die motie echt ontraden. In de motie op stuk nr. 432 wordt de regering verzocht, te onderzoeken waar deze acquisitiekosten uit bestaan en de Kamer daarover te rapporteren. Ik ontraad deze motie. Wij gaan hier niet over. Wij hebben een stelsel waarin particuliere verzekeraars met elkaar concurreren op prijs en kwaliteit. Als zij in de etalage willen zetten wat zij aan moois in hun polissen hebben, dan hoort dat bij dit stelsel. Dat is niet iets nieuws, want de SP heeft hier vele malen naar gevraagd in schriftelijke vragen. Het antwoord is ook eigenlijk altijd hetzelfde.
In de motie op stuk nr. 433 wordt de regering verzocht, een commissie in te stellen die gaat bekijken hoe de bekostiging van ziekenhuizen sterk kan worden vereenvoudigd. Wat is nu het geval? Wij gaan juist over naar een nieuw financieringssysteem. Omdat wij die overgang, die gedurende jaren is voorbereid door mijn voorganger, nu plegen hebben wij een transitieakkoord. Daarom is het nu ingewikkeld. Het lijkt mij weinig toevoegen om daar een commissie op te zetten, aangezien wij ook al een platform hebben van alle betrokkenen die meekijken. Zodra er een knelpunt wordt geconstateerd, wordt dat met elkaar opgelost. Ik wil de motie dus ontraden.
In de motie van mevrouw Klever op stuk nr. 434 wordt de regering verzocht, ervoor te zorgen dat de premie voor de basisverzekering met gemiddeld € 100 daalt. In ons systeem stellen de zorgverzekeraars zelf hun premie vast. Als particuliere organisaties stellen zij zelf de prijs vast. Veel zorgverzekeraars hebben overigens aangegeven dat zij ook hun maatschappelijke rol zien en dat zij de premie zullen verlagen. Dat vind ik ook niet meer dan voor de hand liggen, maar de regering kan er niet voor zorgen dat die premie naar beneden gaat. Bovendien is de premie voor iedere zorgverzekeraar verschillend. Wij hebben niet één premie in dit land, dus ik wil deze motie ontraden.
In de motie van mevrouw Bruins Slot op stuk nr. 435 wordt de regering verzocht, te berekenen hoe groot het bedrag is waarmee zorgverzekeraars hun solvabiliteitspositie moeten verbeteren in verband met de overdracht van taken uit de langdurige zorg en wordt de regering verzocht, de Kamer hierover bij het verschijnen van de brief over de langdurige zorg te informeren. Het laatste zal heel moeilijk worden. Wat ik wel kan doen, is u op korte termijn die gegevens doen toekomen in een brief, maar de koppeling met de brief over de langdurige zorg is echt heel moeilijk.
Mevrouw Bruins Slot (CDA):
Dan pas ik mijn motie aan, in de zin dat ik bij het laatste vraag de brief zo spoedig mogelijk naar de Kamer te sturen. Dan kom ik volgens mij voldoende tegemoet aan het verzoek van de minister.
Minister Schippers:
Dan laat ik het oordeel over aan de Kamer.
De beraadslaging wordt gesloten.
De vergadering wordt van 10.28 uur tot 13.00 uur geschorst.
Voorzitter: Van Miltenburg
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20122013-79-3.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.