9 Stemmingen Bussum, Muiden, Naarden en Weesp

Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Samenvoeging van de gemeenten Bussum, Muiden, Naarden en Weesp (32280).

(Zie vergadering van 15 mei 2012.)

De heer Braakhuis (GroenLinks):

Voorzitter. Het enige wat dit wetsvoorstel nog lijkt te kunnen redden, is het doen van een appel op de individuele verantwoordelijkheid van de leden. Daarom verzoek ik om een hoofdelijke stemming.

De voorzitter:

Wij zullen ons voorbereiden op een hoofdelijke stemming, maar ik geef eerst gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie):

Voorzitter. Herindelingsbesluiten zijn zeer ingrijpend en vergen een uiterst zorgvuldige aanpak. Het hele herindelingsproces, afgezet tegen het herindelingskader, verdient geen schoonheidsprijs. De handelwijze van de minister heeft veel verwarring met zich gebracht. De fractie van de ChristenUnie heeft echter haar politieke verantwoordelijkheid willen nemen, mede gezien de precaire situatie waarin vooral Muiden zich bevindt. Om die reden hebben wij vorige week voor beide amendementen van collega Van Beek gestemd. Daarmee hebben wij onze voorkeur uitgesproken voor de GV3-variant, dat wil zeggen een fusie van Bussum, Naarden en Muiden. Voor deze variant bestaat meer bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak. Een meerderheid van deze Kamer heeft echter deze optie verworpen, waardoor nu alleen de GV4-variant, een fusie van Bussum, Naarden, Muiden en Weesp, ter stemming voorligt. Dat betreuren wij, omdat deze optie op minder bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak kan rekenen in de betrokken gemeenten. Juist deze variant houdt voor de sterkste en grootste gemeente een gedwongen herindeling in. De fractie van de ChristenUnie heeft een grote stap gezet, maar het heeft helaas niet geholpen. De fractie van de ChristenUnie is een voorstander van herindelingen van onderop, waarbij het herindelingsproces zorgvuldig moet zijn doorlopen. Daarom kan mijn fractie nu niet anders dan tegen het wetsvoorstel stemmen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

Vóór stemmen de leden: Marcouch, Omtzigt, Ormel, Pechtold, Peters, Plasterk, Recourt, Samsom, Sap, Schouw, Smeets, Smilde, Sterk, Timmermans, Van Tongeren, Van Toorenburg, Uitslag, Van der Veen, Van Veldhoven, Verbeet, Verhoeven, Vermeij, Voortman, Van der Werf, Wolbert, Albayrak, Arib, Berndsen, Biskop, Blanksma-van den Heuvel, Van Bochove, Bouwmeester, Braakhuis, Bruins Slot, Çelik, Çörüz, Van Dam, Van Dekken, Dibi, Dijksma, Dijkstra, Dijsselbloem, Dikkers, Eijsink, El Fassed, Ferrier, Van Gent, Grashoff, Groot, Hachchi, Van Haersma Buma, Van der Ham, Hamer, Heijnen, Van Hijum, Hilkens, Holtackers, Jadnanansing, Klaver, Klijnsma, Knops, Koolmees, Koopmans, Koppejan, Koşer Kaya, Kuiken en De Lange.

Tegen stemmen de leden: Lucassen, Van Miltenburg, De Mos, Mulder, Neppérus, Van Nieuwenhuizen-Wijbenga, Ortega-Martijn, Ouwehand, Van Raak, Roemer, De Roon, Schaart, Schouten, Slob, Smits, Snijder-Hazelhoff, Van der Staaij, Van der Steur, Straus, Taverne, Thieme, Ulenbelt, Venrooy-van Ark, Van Vliet, Voordewind, Wiegman-van Meppelen Scheppink, Wilders, De Wit, Ziengs, Agema, Aptroot, Azmani, Bashir, Van Beek, Beertema, Van Bemmel, Berckmoes-Duindam, Van den Besselaar, Blok, De Boer, Van Bommel, Bontes, Bosman, Brinkman, Ten Broeke, Van der Burg, De Caluwé, Tony van Dijck, Jasper van Dijk, Dijkgraaf, Dijkhoff, Dille, Driessen, Elias, Elissen, Fritsma, Gerbrands, Van Gerven, Gesthuizen, Graus, Harbers, Helder, Hennis-Plasschaert, Hernandez, Houwers, Huizing, Irrgang, Paulus Jansen, De Jong, Van Klaveren, Kooiman, Kortenoeven, Leegte, Leijten, De Liefde, Lodders en Lucas.

De voorzitter:

Ik constateer dat dit wetsvoorstel met 77 tegen 67 stemmen is verworpen.

Naar boven