10 SUWI

Aan de orde is het debat naar aanleiding van een algemeen overleg op 9 februari 2011 over SUWI-onderwerpen.

Mevrouw Koşer Kaya (D66):

Voorzitter. Ruim 40% van de mensen met een uitkering kampt met meervoudige problematiek. Dit zijn ongeveer 360.000 personen. Deze mensen hebben tegelijkertijd verschillende problemen, zoals schulden, verslavingen, taalachterstanden, fysieke problemen, psychische problemen en huisvestingsproblemen. Te vaak staan deze mensen onnodig langs de zijlijn.

De stelselherziening voor de onderkant van de arbeidsmarkt is bij uitstek het moment voor nieuw en beter beleid. Daarom dien ik de volgende motie in.

Motie

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat ruim 40% (360.000 personen) van de mensen met een uitkering kampt met meervoudige problematiek;

constaterende dat deze mensen tegelijkertijd verschillende problemen hebben zoals schulden, verslavingen, taalachterstanden, fysieke problemen, psychische problemen en huisvesting;

van mening dat het in het belang is van deze mensen en de maatschappij dat zij meedoen en participeren op de arbeidsmarkt;

constaterende dat de regering van plan is om de regelingen voor de onderkant van de arbeidsmarkt grondig te herzien en voornemens is om binnenkort een plan te presenteren;

verzoekt de regering om in de uitwerking van dit plan specifiek en nadrukkelijk aandacht te schenken aan het beleid met betrekking tot meervoudige problematiek,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door de leden Koşer Kaya en Sterk. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 455 (26448).

De heer Huizing van de VVD-fractie ziet af van de mogelijkheid om het woord te voeren. Het woord is aan mevrouw Sterk van de CDA-fractie. Zij is tevens de laatste spreker van de zijde van de Kamer.

Mevrouw Sterk (CDA):

Voorzitter. Wat een eer.

De snelheid waarmee het re-integratiebudget vorig jaar is uitgegeven, heeft geleid tot een aantal onderzoeken naar de reden daarvan. Daaruit zijn een aantal conclusies en aanbevelingen gekomen die nu worden opgepakt. Wat ons betreft, is dat vooralsnog voldoende. We blijven echter kritisch bezien hoe het zich ontwikkelt.

Op het punt van de integrale indicatiestelling is nog veel te winnen. Als cliënt wil je niet "lokethoppen", maar bij één loket worden geholpen. Dat kan ook tegenstrijdige indicatiestellingen voorkomen. Wij hebben daar bij de behandeling van de begroting ook al over gesproken. Wij willen graag dat ook het UWV zich bij Regelhulp aansluit. Wij hebben echter nog steeds niet het vertrouwen dat dit zal gebeuren. Daarom dien ik de volgende motie in.

Motie

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat arbeidsgehandicapten voorzieningen nodig hebben vanuit verschillende domeinen met vele loketten en daarbij geconfronteerd worden met onnodige bureaucratische rompslomp;

overwegende dat met de stroomlijning van indicatieprocessen in zorg en sociale zekerheid wordt beoogd, te komen tot één digitaal en integraal indicatieloket;

van oordeel dat het ten minste noodzakelijk is dat daarvoor voorzieningen bij het UWV via Regelhulp digitaal kunnen worden aangevraagd;

verzoekt de regering, te waarborgen dat voor de komende zomer ook het UWV via de website www.regelhulp.nl digitale aanvragen voor een voorziening in behandeling kan nemen,

en gaat over tot de orde van de dag.

De voorzitter:

Deze motie is voorgesteld door de leden Sterk en Azmani. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 456 (26448).

Mevrouw Sterk (CDA):

Wij hebben ook gesproken over het punt dat 40% van de mensen met meervoudige problematiek kampt. Het is van belang dat ook zij kunnen participeren, en daarom heb ik mijn handtekening gezet onder de motie die zojuist in ingediend door het lid Koşer Kaya.

De voorzitter:

Er zijn verder geen sprekers van de zijde van de Kamer. Ik heb verzuimd de minister en de staatssecretaris van harte welkom te heten, daarom doe ik dat bij dezen. Ik nodig hen graag uit om een reactie te geven op de ingediende moties. De staatssecretaris zal beginnen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.

Staatssecretaris De Krom:

Voorzitter. Ik reageer op de motie over meervoudige problematiek die zojuist is ingediend door de leden Koşer Kaya en Sterk. We hebben daarover tijdens het AO uitvoerig van gedachten gewisseld. Ik kon mij toen prima vinden in de gedachtegang en de stellingen van mevrouw Koşer Kaya. Het is bij meervoudige problematiek inderdaad van belang om de regie in de hele keten te hebben, omdat je dan de juiste maatregelen kunt treffen. Dat is overigens ook de gedachte achter de decentralisatievoorstellen aan de gemeenten, waaronder Werken naar vermogen. Die stellen de gemeenten in staat om de regie in de hele keten te nemen.

Ik heb de Kamer reeds bij brief van 22 november laten weten dat ik met het UWV, de VNG en Divosa afspraken zal maken over de knelpunten die in de uitvoering worden geconstateerd. Ik heb ook toegezegd dat ik de Kamer voor 1 april over deze afspraken zal informeren. Daarnaast heb ik in het algemeen overleg gezegd dat ik uitvoerig met de collega's van OCW, VWS en BZK in gesprek ben over deze problematiek. Ik zal de Kamer voor 1 juli informeren over de voortgang. In de motie wordt mij gevraagd om in het plan Werken naar vermogen, dat nog naar de Kamer komt, aandacht te besteden aan deze problematiek. Gegeven hetgeen ik zojuist heb gezegd, beschouw ik de motie als ondersteuning van mijn beleid.

Minister Kamp:

Voorzitter. De website Regelhulp is opgezet door VWS en SZW en wordt gerund door VWS. Op die website kan men informatie vinden over de voorzieningen van VWS en die van SZW. Men kan er ook aanvragen doen voor de voorzieningen van VWS. Dit is echter nog niet mogelijk voor de voorzieningen van SZW. Ik had mevrouw Sterk en met haar de Kamer beloofd dat ik begin maart op grond van een uitvoeringstoets zou meedelen of die zaak is opgelost of binnenkort opgelost kan gaan worden. Het is vandaag 1 maart; mevrouw Sterk zit er dus bovenop.

We hebben die uitvoeringstoets inmiddels laten doen en daaruit blijkt dat hetgeen zij wil, niet mogelijk is. Er is hier sprake van verschillende systemen. Je kunt het systeem van Regelhulp niet gebruiken om digitaal een aanvraag in te dienen en in behandeling te laten nemen bij het UWV. Het UWV heeft een heel apart systeem. Deze twee systemen sluiten niet op elkaar aan. Er is slechts één manier waarop de link nu kan worden gelegd: je kunt mensen een aanvraag laten doen bij Regelhulp die wordt uitgeprint en via TNT Post naar het UWV gaat, alwaar de aanvraag in het systeem wordt ingevoerd. Dat is niet de bedoeling van mevrouw Sterk, dat is ons bekend, maar de systemen sluiten gewoonweg niet op elkaar aan.

Gegeven dit feit ga ik bekijken hoe ik het toch voor elkaar kan krijgen dat mensen zo spoedig mogelijk via Regelhulp een aanvraag kunnen indienen op een manier die past bij de bestaande ICT-systemen, die nu eenmaal gegeven zijn, en die aansluit bij de rijksstandaarden. Vervolgens gaan we bekijken hoe een aanvraag niet alleen digitaal ingediend, maar ook behandeld kan worden bij het UWV. Dat is nu nog niet mogelijk en ik weet niet of het lukt, maar we gaan het wel proberen. Ik zie de motie als een aansporing om dit zo spoedig mogelijk voor elkaar te krijgen.

Mevrouw Sterk (CDA):

Ik hoor dat de minister met mij van mening is dat het een rare situatie is als ingevulde gegevens moeten worden uitgeprint om vervolgens weer in een andere computer te worden gestopt. Ik ben dus blij met de toezegging. Wel zou ik graag van de minister horen wanneer wij hierover meer helderheid kunnen krijgen.

Minister Kamp:

Mijn toezegging is dat ik zal kijken of ik een uitweg kan vinden. Ik kan niet zomaar gemakkelijk met ICT-systemen van het UWV en van VWS omgaan. Dat zijn heel grote en complexe systemen, waarin verschrikkelijk veel geld is geïnvesteerd en die zijn opgebouwd vanuit een bepaalde basis. Als de bases verschillend zijn, kun je die systemen niet zomaar aan elkaar linken. Je kunt je ook afvragen hoe urgent het is.

Mevrouw Sterk praat over één loket. Wij hebben dat nu al vertaald naar één website. Op zich is het niet zo erg dat je op regelhulp.nl kunt zien wat er bij SZW en bij VWS is, dat je de aanvraag van VWS daar rechtstreeks kunt indienen en dat je vervolgens naar uwv.nl gaat om daar de aanvraag bij het UWV in te dienen. Je doet dat achter je computer binnen vijf seconden. Zo problematisch is het dus niet. Ik wil echter toch bekijken of het te doen is om op de website van Regelhulp alle aanvragen van VWS en SZW in te dienen. Op dit moment kan het niet. Ik zie er ook nog geen oplossing voor. Ik wil nog een keer apart bekijken of het te regelen is en, als het niet te regelen is, hoe een zo goed mogelijk alternatief kan worden opgezet.

Ik ga er nu opnieuw mee aan de gang. Uit de uitvoeringstoets is gebleken dat het niet kan en ik ga opnieuw zoeken naar een uitweg. Ik zie de motie als een aansporing om het zo spoedig mogelijk te doen.

Mevrouw Sterk (CDA):

Dat vind ik positief. Kan de minister in elk geval voor de zomer laten weten hoe ver hij is in dat proces?

Minister Kamp:

Dat zal ik doen.

De voorzitter:

Hiermee zijn de moties van commentaar voorzien. Tot zover dit VAO. Dank aan minister Kamp en staatssecretaris De Krom voor hun aanwezigheid.

De vergadering wordt van 15.45 uur tot 16.00 uur geschorst.

Naar boven