3 Vragenuur

Vragen van het lid Agema aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat van stagiaires in de thuiszorg wordt verlangd dat ze voorbehouden handelingen verrichten.

De voorzitter:

Ik neem aan dat mevrouw Agema gaat uitleggen wat voorbehouden handelingen zijn. Het woord is aan haar.

Mevrouw Agema (PVV):

Ja zeker, voorzitter.

Vanavond komt er in EenVandaag een undercover reportage waarin een uitzendkracht verpleegkundige taken uitvoert waarvoor zij niet geschoold is. De thuiszorgorganisatie bevestigt de inzet van uitzendkrachten zonder diploma's. Voor voorbehouden handelingen als het toedienen van medicijnen, het geven van injecties, en het verzorgen van wonden moet je geschoold zijn. Zodra die overgelaten worden aan uitzendkrachten die daarvoor niet geschoold zijn, zijn er te grote risico's voor de ouderen die deze zorg krijgen. Mij verbaast het vooral dat het opnieuw oplettende journalisten zijn die deze misstand voor het voetlicht brengen, niet de inspectie en ook niet het ministerie.

Wij willen een aantal zaken van de staatssecretaris helder krijgen. Ongeschoold betekent geen verpleegkundige taken. De staatssecretaris moet dit direct de kop indrukken. Doet zij dit vandaag niet, dan gaan andere thuiszorgorganisaties dit voorbeeld volgen, want een uitzendkracht is natuurlijk veel goedkoper dan iemand die wel de juiste diploma's heeft. Ik wil van de staatssecretaris weten wat de sanctie wordt en wanneer de inspectie wordt omgevormd zoals wij met elkaar in het gedoogakkoord hebben afgesproken.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner:

Voorzitter. Ik heb de uitzending nog niet gezien, dus ik zal daarop niet vooruitlopen. Ik kan mevrouw Agema wel tegemoetkomen door te zeggen dat voorbehouden handelingen voorbehouden zijn en dat er een wet is, de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), waarin glashelder is geregeld welke opleidingen iemand moet hebben gehad met welk diploma om welke handelingen in de gezondheidszorg te mogen verrichten. Het is ondubbelzinnig en goed geregeld, dus ik hoef het niet de kop in te drukken. Er is een goede regeling voor. Ik heb al met de inspectie gebeld. Mocht vanavond uit de uitzending blijken dat er reden is tot ongerustheid, dan zal die inspectie onverwijld naar de zorgaanbieder gaan om wie het vanavond in het programma gaat teneinde daar de vinger aan de pols te houden en te kijken wat er aan de hand is.

De voorzitter:

Het woord is aan u, mevrouw Agema. U mag vanaf nu meteen interrumperen, als u dat wilt.

Mevrouw Agema (PVV):

Dank u wel, voorzitter. De thuiszorgorganisatie heeft in de krant al bevestigd dat het klopt dat zij uitzendkrachten gebruikt om voorbehouden handelingen te verrichten, met alle risico's van dien omdat die er niet voor geschoold zijn. De staatssecretaris kan dus wel zeggen dat zij de uitzending afwacht, maar dat is niet nodig, want de thuiszorgorganisatie heeft al bevestigd dat zij dat doet. Ik hoor dus graag van de staatssecretaris hoe zij daar verder mee omgaat. Dit moet vandaag nog de kop in worden gedrukt, want de wet is inderdaad glashelder.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner:

De wet is inderdaad glashelder. Daarin is de inspectie een heel duidelijke toetsende rol toebedeeld. Zij zal die op zich nemen zodra daartoe aanleiding is. Omdat wij dit zagen aankomen, zal zij dat van tevoren doen. Ik denk dat mevrouw Agema mij eigenlijk bedoelt te vragen of iedereen zich wel aan de regel houdt, die er inderdaad is. In antwoord daarop kom ik graag terug op het inspectierapport van vorig jaar waarover mevrouw Agema terecht vragen heeft gesteld, omdat erin staat dat er op een heleboel plekken in de zorg terecht zorgen over de medicatieveiligheid bestaan. Ik denk dat we op die lijn onverwijld door moeten gaan.

Mevrouw Agema (PVV):

We stellen inderdaad veel vragen, maar we maken ook afspraken, onder andere de afspraken uit het gedoogakkoord. Daarin zeggen we niet alleen dat we de inspectie gaan omvormen, maar ook dat we gaan werken met mystery guests. Eigenlijk zie je ook in deze undercover reportage dat aan het licht komt wat de mystery guests van de inspectie, aangestuurd door het ministerie, aan het licht zouden moeten brengen. Niet oplettende journalisten, maar de mystery guests zouden deze misstanden naar boven moeten brengen. Over deze mystery guests zijn afspraken gemaakt in het gedoogakkoord. Ook de vorige staatssecretaris heeft daarover al toezeggingen gedaan. Ik vraag de staatssecretaris daarom wanneer de inspectie met mystery guests gaat werken. Kunnen wij dit soort misstanden eerder naar boven halen? Kunnen er sancties worden opgelegd? Welke sanctie krijgt de organisatie opgelegd waarover wij het nu hebben?

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner:

Ik houd eraan vast dat ik niet op de uitzending van vanavond vooruit kan lopen. Laat ik mevrouw Agema echter ook zeggen dat ik het een heel goed idee vind als de inspectie ook onverwachte bezoeken gaat brengen. Wij zitten op één lijn. Gelukkig maar, want dit staat ook in het regeer- en gedoogakkoord. Inderdaad kun je in de zorg dingen signaleren door onverwacht vragen te stellen en door er opeens te zijn. Die opvatting delen wij. Wij hebben ook dezelfde opvatting over het gesprek waarin wij bekijken hoe je het toezicht zo kunt vormgeven dat het precies inspeelt op waar het fout gaat. Ik spreek morgen de directeur-generaal van de IGZ. Ik ben bovendien intensief met de Kamer in gesprek over de kwaliteit van de zorg. Dat vind ik een heel goede zaak.

Mevrouw Agema (PVV):

Ik dank de staatssecretaris voor de bevestiging van wat in het gedoogakkoord staat. Ik vraag haar echter wanneer de mystery guests de controles gaan uitvoeren. Verder is de uitzending inderdaad vanavond. Wij hebben echter de starter op de website van EenVandaag al kunnen zien. De thuiszorgorganisatie heeft al in de krant bevestigd dat men daar inderdaad uitzendkrachten voorbehouden handelingen laat doen. Als de staatssecretaris daarop vandaag geen sancties zet en als zij niet vandaag nog de inspectie daarop aanstuurt, dan zullen morgen alle thuiszorgorganisaties dit doen, omdat een uitzendkracht veel goedkoper is dan een gediplomeerde verpleegkundige. Daarom vraag ik van de staatssecretaris een krachtig signaal.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner:

Ik kan bijna niet krachtiger zijn dan mevrouw Agema al is geweest. Het krachtige signaal is dat de inspectie hier inderdaad achteraan zal gaan. Dat heb ik al gevraagd. Wat mevrouw Agema vreest, kan en mag niet gebeuren. Als het toch gebeurt, zullen wij onmiddellijk in actie komen, want dat zou niet goed zijn voor cliënten.

Naar boven