Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van volgende week:

  • - het debat over de Najaarsnota 2010, met maximumspreektijden van 12 minuten voor de fracties van de VVD en de PvdA, 10 minuten voor de fracties van de PVV, het CDA en de SP, 7 minuten voor de fracties van D66 en GroenLinks en 5 minuten voor de fracties van de ChristenUnie, de SGP en de PvdD.

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda van de Kamer:

  • - het wetsvoorstel Aanpassing van de Wet luchtvaart ten behoeve van de implementatie van richtlijn nr. 2009/12/EG van het Europese Parlement en de Raad van de Europese Unie van 11 maart 2009 inzake luchthavengelden (PbEG L70) (32519);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet bodembescherming (wijziging financiële bepalingen in verband met het Investeringsbudget landelijk gebied) (31433);

  • - het wetsvoorstel Oprichting van het College voor de rechten van de mens (Wet College voor de rechten van de mens) (32467);

  • - het wetsvoorstel Wijziging van de Wet overige OCW-subsidies onder meer vanwege de Aanwijzingen voor subsidieverstrekking (32556).

Ik deel mee dat de heer Koopmans zijn aangehouden motie op stuk 31209, nr. 132 intrekt.

Ik stel voor, dinsdag aanstaande ook te stemmen over de moties ingediend bij het wetgevingsoverleg over Energie van de vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en over de aangehouden motie-Dijkgraaf (32500-VIII, nr. 39).

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

De voorzitter:

Op verzoek van de CDA-fractie benoem ik in de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven het lid Biskop tot plaatsvervangend lid in plaats van het lid Blanksma-van den Heuvel.

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda:

  • - het verslag van het algemeen overleg rapporten van de Inspectie voor de Sanctietoepassingen, gehouden op 8 december, met als eerste spreker het lid Bouwmeester van de PvdA;

  • - het verslag van het algemeen overleg WK-bid 2018-2022, gehouden op 8 december, met als eerste spreker het lid Leijten van de SP;

  • - het verslag van het algemeen overleg EU-uitbreiding, gehouden op 8 december, met als eerste spreker het lid Ouwehand van de PvdD.

Voorts stel ik voor, toe te voegen aan de agenda van heden, inclusief stemmingen, het verslag van het algemeen overleg Raad Algemene Zaken, gehouden op 9 december, met als eerste spreker het lid El Fassed van GroenLinks.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Het woord is aan mevrouw Gesthuizen. Zij heeft twee verzoeken.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Voorzitter. Mijn eerste verzoek is heel simpel. De vaste commissie voor Economische Zaken, het huidige ELI, heeft een aantal maanden geleden gevraagd om een brief met de visie en de reactie van het kabinet op de huidige situatie op de kabelmarkt. Volgende week woensdag hebben wij hier een algemeen overleg over. Ik wil die brief daar graag bij betrekken. Daarom wil ik die brief uiterlijk morgen om 12.00 uur ontvangen.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden.

Wat is uw tweede verzoek?

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Mijn tweede verzoek betreft het algemeen overleg postmarkt dat wij volgende week woensdagavond zullen houden. Ik wil een vooraankondiging voor een VAO daarover doen. Omdat er waarschijnlijk heel veel mensen op de tribune zullen zitten, lijkt het mij heel praktisch om te proberen om dat VAO aansluitend aan het AO te plannen, dat om 21.00 uur afgelopen zal zijn.

De voorzitter:

Wij gaan ons best doen. Ik dacht dat u het namens een heel clubje vroeg, maar ik zie nu leden bij de interruptiemicrofoon staan.

De heer Verhoeven (D66):

Voorzitter. Het verzoek van mevrouw Gesthuizen is niet namens een clubje. Ik kan mij een vooraankondiging van een VAO wel voorstellen, maar het debat gaat over het werk van iemand die pas op 1 januari daarmee klaar is. Ik wil daarom graag van mevrouw Gesthuizen horen of het mogelijk is om geen VAO te houden als dat het niet nodig is.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Uiteraard.

De voorzitter:

Dat is de kern van een vooraankondiging.

De heer Braakhuis (GroenLinks):

GroenLinks steunt het verzoek van de SP.

De voorzitter:

Wij hebben het goede gebruik dat wij, als mensen een motie willen indienen – daarvoor is een VAO bedacht – daarmee instemmen.

De heer Van den Besselaar (PVV):

Wij steunen het verzoek ook.

De voorzitter:

Prima. Het is heel fijn dat u dat zegt, maar eigenlijk geldt hierbij altijd: wie zwijgt, stemt toe. Wij gaan proberen het allemaal goed te laten verlopen.

Het woord is aan mevrouw Leijten. Zij heeft ook twee verzoeken.

Mevrouw Leijten (SP):

Namens mijn collega Van Gerven, die nu in een ander debat zit, wil ik een debat aanvragen naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur gisteravond. Door speculatie met de prijzen van onder andere cacao, mais en rijst dreigt een nieuwe voedselcrisis. Daar zijn Nederlandse banken en pensioenfondsen bij betrokken. Wij zouden over dit onderwerp een debat willen voeren met de minister van Financiën en de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

De PvdD steunt dat verzoek.

Mevrouw Jacobi (PvdA):

Net als collega Dikkers, die Ontwikkelingssamenwerking doet, krijg ik graag eerst een gezamenlijke brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Daarna willen wij het debat voeren.

Mevrouw Snijder-Hazelhoff (VVD):

Ook wij zouden het beter vinden om eerst een brief van het kabinet te krijgen.

De heer Koopmans (CDA):

Wij zouden ook graag een brief krijgen. Daarna kan de Kamer een hoorzitting organiseren met de rapporteur van de VN, de FAO en tal van andere betrokkenen om een beter beeld te krijgen voordat wij een debat voeren. Dat wij dat moeten doen, is uitstekend, maar dan wel goed voorbereid.

De heer Verhoeven (D66):

Ik ben het eens met het voorstel van de heer Koopmans. Eerst een brief en daarna kijken we verder.

De heer Tony van Dijck (PVV):

Ik sluit mij daarbij aan. Ook wij willen eerst een brief, want wij willen niet speculeren over deze speculaties. Als het klopt, verdient het zeker een debat.

De voorzitter:

Prima. Mevrouw Leijten, u hebt steun voor eerst een brief en dan zie ik u terug.

Mevrouw Leijten (SP):

Ik ben heel blij met die steun. Ik zou daaraan willen toevoegen dat we die brief wel op korte termijn willen hebben, zodat we na het reces een besluit kunnen nemen over de wijze waarop de Kamer met dit belangrijke onderwerp verder moet.

De voorzitter:

Zullen wij ervoor zorgen dat de brief er in ieder geval is wanneer het reces is afgelopen?

Mevrouw Leijten (SP):

Precies, dan kunnen we in weer een nieuwe regeling van werkzaamheden dan wel in een procedurevergadering over zo'n hoorzitting spreken. Het mag echter niet blijven liggen omdat het kerst is.

De voorzitter:

Nee, zeker niet!

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is nogmaals aan mevrouw Leijten.

Mevrouw Leijten (SP):

Voorzitter. Op 4 november heb ik vragen gesteld aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die helaas uit de running is. Ik begrijp dat dit lastig is, maar het gaat wel over het werk van mensen die werken in de thuiszorg. Ik wil toch verzoeken om antwoord op deze vragen. Het lijkt mij dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deze vragen ook namens de staatssecretaris kan beantwoorden.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet. De staatssecretaris kennende, zal zij die antwoorden best zien. Misschien is dit ook een goede gelegenheid om de staatssecretaris namens de Kamer van harte beterschap te wensen.

Het woord is aan mevrouw Smits.

Mevrouw Smits (SP):

Voorzitter. Ik heb op 27 september jongstleden vragen gesteld over de financiële puinhoop op sommige scholen voor beroepsonderwijs. Ik heb op 9 november nog een keer om antwoord gevraagd. Volgens mij is de termijn drie weken en niet drie maanden. Ik zou de vragen heel graag voor het kerstreces beantwoord hebben.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Naar boven