Regeling van werkzaamheden

De voorzitter:

Ik stel aan de Kamer voor:

  • 1. een verkiezingsreces te houden van vrijdag 21 mei tot en met maandag 14 juni a.s., aangevuld met de bepaling dat in de periode van 10 mei tot en met 20 mei a.s. geen avondvergaderingen zullen plaatsvinden en dat eventuele stemmingen in deze periode uiterlijk om 18.00 uur gehouden zullen worden;

  • 2. de aanbieding van de verantwoordingsstukken te doen plaatsvinden op 19 mei a.s. gevolgd door het Verantwoordingsdebat op 20 mei a.s.;

  • 3. de behandeling van de jaarverslagen te betrekken bij de behandeling van de begroting in het komend najaar, en na afronding daarvan in december a.s. tot dechargeverlening over te gaan;

  • 4. tot slot te besluiten dat het debat over de Voorjaarsnota zal plaatsvinden op 1 juli a.s. en dat dit jaar de schriftelijke voorbereiding van de Voorjaarsnota en de suppletoire wetten achterwege blijft.

Ik stel voor, toe te voegen aan de agenda:

  • - het VAO SER scan jaarverslagen bedrijfslichamen 2008 en monitor financiële relaties 2008 en 2009, naar aanleiding van een algemeen overleg van 10 maart, met als eerste spreker het lid Aptroot.

Voorts stel ik voor, toe te voegen aan de agenda van heden:

  • - het VAO Milieuraad, met als eerste spreker het lid Ouwehand.

Overeenkomstig de voorstellen van de voorzitter wordt besloten.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Voorzitter. Ik zou ook graag nog vandaag willen stemmen over de motie die wij bij het VAO Milieuraad zullen indienen.

De voorzitter:

Daar zullen wij rekening mee houden.

Het woord is aan mevrouw Karabulut.

Mevrouw Karabulut (SP):

Voorzitter. Namens de SP-fractie en mede namens de fracties van GroenLinks en de PvdA vraag ik een spoeddebat aan voor vandaag met de ministers van Sociale Zaken en van Financiën, over de staking van de schoonmakers, die wordt gebroken door de NS en de Schiphol Group. De stakers worden daarbij getreiterd en geïntimideerd.

De voorzitter:

Er is al een aantal van 30 leden voor dit spoeddebat. Ik zal kijken of het vandaag lukt. Ik kan dat niet beloven, maar wij zullen het in ieder geval toevoegen aan de lijst.

Het woord is aan de heer Van Hijum.

De heer Van Hijum (CDA):

Voorzitter. De CDA-fractie werd vandaag en gisteren verrast door een bericht in de media dat het geld dat het UWV beschikbaar heeft voor de bemiddeling naar re-integratie van mensen in de WW al op is. Het kan toch bijna niet waar zijn dat de 148 mln. die wij bij de begroting 2010 voor dat doel hebben gevoteerd, er begin maart al doorheen is. Wij krijgen daarover ook veel bezorgde mails en telefoontjes. Ik wil daarom graag een spoeddebat aanvragen met de minister van Sociale Zaken.

Mevrouw Vermeij (PvdA):

Ik steun dat verzoek van harte. Als het waar mocht zijn, is het echt van de zotte. Wel stel ik voor dat wij een brief van de minister krijgen. Wij leven nu van geruchten, maar wij moeten wel weten of het geld echt op is. Als dat zo is, dan is het een grote schande.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Ik sluit mij aan bij de woorden van de heer Van Hijum, maar zeker ook bij de woorden van mevrouw Vermeij, want dit is echt te gek voor woorden. Ik steun de aanvraag voor een debat.

De heer Blok (VVD):

De VVD-fractie steunt het verzoek ook. In de brief waar om is gevraagd, wil ik ook graag antwoord op de vraag hoeveel werkzoekenden door het UWV aan het werk zijn geholpen. Dan kunnen wij zelf uitrekenen wat de kosten per werkzoekende waren.

De heer Ulenbelt (SP):

Ook mijn fractie steunt het verzoek om een debat. Ik wil daarbij dan graag een uitsplitsing van de cijfers bij het UWV waaruit duidelijk wordt of het geld voor de re-integratie op is, of dat het ook op is voor wat het UWV zelf doet.

De voorzitter:

Volgens mij is er bijna Kamerbrede steun voor het voorstel van de heer Van Hijum. Ik ga het inplannen en wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

De heer Van Hijum (CDA):

Dank u wel, voorzitter. Ik zou nog een verzoek willen toevoegen met betrekking tot de brief waar om gevraagd is, namelijk of de minister ook in zou willen gaan op de uitvoering van de motie die in het kader van de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is aangenomen over het selectief en gericht inzetten van re-integratiemiddelen.

De voorzitter:

Ja. Wij zullen ook het stenogram van dit deel van de vergadering doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Verdonk.

Mevrouw Verdonk (Verdonk):

Voorzitter. Mijn fractie stelde op 18 januari schriftelijke vragen aan de minister van Financiën over de handelwijze van curatoren. Op 4 februari hebben wij een uitstelbericht gekregen, maar wij hebben nog steeds geen antwoord op genoemde vragen gehad. Dat zou ik nu toch wel graag snel ontvangen.

Daarnaast heb ik op 29 januari schriftelijke vragen gesteld aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over de activiteiten van de stichting Ara Cora in Amsterdam-Slotervaart. Op 8 februari kreeg ik een uitstelbericht. Het is nu 11 maart en ik heb nog geen antwoord gekregen.

De voorzitter:

Wij zullen het stenogram doorgeleiden naar het kabinet.

Het woord is aan mevrouw Gesthuizen.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Voorzitter. Op basis van de berichtgeving in de pers gisteren aangaande een visie van de minister van Economische Zaken op de ontwikkelingen in de postmarkt, zou ik graag in deze Kamer in debat willen met zowel de minister van Economische Zaken als de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de al dan niet veroorzaakte krimp in de postmarkt door de opkomst van internet en de gevolgen hiervan voor de werknemers bij TNT.

Mevrouw Vos (PvdA):

Voorzitter. Het gaat om een belangrijk probleem, namelijk de reorganisatie voor alle postbezorgers, maar ik vind het te weinig voor een debat om het alleen maar over deze cijfers te hebben. Ik zou overigens ook graag de cijfers van de SP willen hebben. Volgende week is het hoger beroep over de AMvB. Er komt nog een rapport van de Arbeidsinspectie. Het lijkt mij dan ook veel zinniger om het over al deze onderwerpen tegelijkertijd te hebben. Dus voor nu nog geen steun voor een debat, maar ik zie wel in dat het een belangrijk onderwerp is.

Mevrouw Van Vroonhoven-Kok (CDA):

Voorzitter. Na haar harde woorden van destijds, begrijp ik dat mevrouw Gesthuizen nu om een spoeddebat vraagt. Ook volgens mij is er echter onvoldoende materiaal om er nu een spoeddebat over te voeren. Ik zou zeggen: doe het in een AO.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Ik heb ook niet gevraagd om een spoeddebat.

De voorzitter:

Inderdaad, dat had ik ook willen zeggen.

Mevrouw Van Gent (GroenLinks):

Voorzitter. Ik sluit mij aan bij de woorden van mevrouw Vos.

De heer Elias (VVD):

Voorzitter. Wij zijn geïnformeerd door het kabinet dat er krimp is in de postmarkt. Daarmee is de eerdere stelling van mevrouw Gesthuizen weersproken. Voorlopig is er wat ons betreft dus geen enkele reden voor een debat.

De voorzitter:

Mevrouw Gesthuizen, u hebt op dit moment nog geen steun voor een debat, maar wellicht op een ander moment wel.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Omdat, zoals mevrouw Vos al liet weten, wij op korte termijn nog een aantal andere stukken zullen krijgen, kan ik mij voorstellen dat het zinnig is om toch alvast te besluiten om het debat in te plannen, zodat wij dat in ieder geval nog kunnen laten plaatshebben voordat wij ons als Kamer met allerlei andere zaken bezig gaan houden.

De voorzitter:

Nee, het spijt me, zo werkt het niet. Ik zie u terug als er aanleiding toe is.

Mevrouw Gesthuizen (SP):

Akkoord.

Naar boven