Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Goedkeuring van het op 17 juni 2008 te 's-Gravenhage tot stand gekomen Verdrag tot herziening van het op 3 februari 1958 gesloten Verdrag tot instelling van de Benelux Economische Unie (Trb. 2008, 135) (31585), en over:

- de motie-Van Bommel over opheffen van de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad (31585, nr. 7);

- de motie-Ten Broeke over driejaarlijkse evaluatie van de vernieuwde Benelux-samenwerking (31585, nr. 8).

(Zie vergadering van 29 oktober 2009.)

De voorzitter:

De motie-Ten Broeke (31585, nr. 8) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

verzoekt de regering om elke vier jaar, vanaf inwerkingtreding van het herzieningsverdrag, een grondige evaluatie van de werking en de toegevoegde waarde van de vernieuwde Benelux-samenwerking aan de Kamer aan te bieden;

verzoekt de regering voorts, in de komende periode en voorafgaand aan het moment waarop de regering een koninklijk besluit overlegt, te bevorderen dat de Kamer alle mogelijke conclusies kan verbinden aan deze evaluatie,

en gaat over tot de orde van de dag.

Naar mij blijkt, wordt de indiening van deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 9 (31585)

Ik stel vast dat wij hierover nu kunnen stemmen.

De heer Ten Broeke verzoekt om eerst te stemmen over de gewijzigde motie-Ten Broeke (31585, nr. 9) alvorens te stemmen over het wetsvoorstel en de andere motie.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Schinkelshoek (CDA):

Mevrouw de voorzitter. De CDA-fractie kent steeds minder taboes – maar dat had u al van onze fractievoorzitter begrepen – zelfs niet als het over de Benelux gaat.

Van het nieuwe Benelux-verdrag verwachten wij een concrete praktische doorstart van die zo vaak verguisde samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg, gecontroleerd door een gemoderniseerd Beneluxparlement dat zich aan de eigen stoffige schaduw weet te ontworstelen. Dat is de hoofdopgave voor de Benelux nieuwe stijl. Aan de hand van een fikse evaluatie over vier jaar zullen wij de balans opmaken met een open geest zonder taboes. Zo lezen wij de motie van de geachte afgevaardigde Ten Broeke; niet als een aanzet tot heronderhandelingen, niet als een dreigement laat staan een aankondiging op voorhand om uit de Benelux te stappen, maar als een aansporing om ervan te maken wat wij er daadwerkelijk van verwachten. Zo mogen wij die motie van de indiener lezen en zo zullen wij voor de motie stemmen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Ten Broeke (31585, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en het lid Verdonk voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fractie van de PVV ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt het amendement-Schinkelshoek c.s. (stuk nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en het lid Verdonk voor dit amendement hebben gestemd en de aanwezige leden van de fractie van de PVV ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het wetsvoorstel, zoals op onderdelen gewijzigd door de aanneming van het amendement-Schinkelshoek c.s. (stuk nr. 6).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en het lid Verdonk voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Bommel (31585, nr. 7).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdD en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven