Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Bundeling van het WWB-werkdeel, budgetten voor inburgeringsvoorzieningen en de middelen voor volwasseneneducatie (Wet participatiebudget) (31567), en over:

- de motie-Spies/Spekman over 50 mln. uit het educatiebudget voor taal en rekenen in het mbo (31567, nr. 20).

(Zie vergadering van 6 november 2008.)

De voorzitter:

De motie-Spies/Spekman (31567, nr. 20) is in die zin gewijzigd dat zij thans is ondertekend door de leden Spies, Spekman en Ortega-Martijn. Naar mij blijkt, wordt de indiening van deze gewijzigde motie voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 23 (31567).

Ik stel vast dat wij hierover nu kunnen stemmen.

In stemming komt het gewijzigde amendement Karabulut c.s. (stuk nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV tegen dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komt het gewijzigde amendement-Spekman c.s. (stuk nr. 21) tot het invoegen van een nieuw artikel 6a.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV tegen dit gewijzigde amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

In stemming komen de amendementen-Spies c.s. (stuk nrs. 19, I tot en met XI).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en het lid Verdonk voor dit amendement hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast dat door de aanneming van dit amendement de overige op stuk nr. 19 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

In stemming komt het wetsvoorstel, zoals op onderdelen gewijzigd door de aanneming van het gewijzigde amendement-Karabulut c.s. (stuk nr. 22), het gewijzigde amendement Spekman c.s. (stuk nr. 21) en de amendementen-Spies c.s. (stuk nrs. 19, I tot en met XI).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en het lid Verdonk voor dit wetvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik geef het woord aan mevrouw Karabulut voor een stemverklaring achteraf.

Mevrouw Karabulut (SP):

Voorzitter. Nu het amendement van de coalitiepartijen is aangenomen, heb ik de behoefte om toe te lichten waarom wij tegen het wetsvoorstel hebben gestemd. Het wetsvoorstel participatiebudget had de sympathie van mijn fractie, want de verschillende potjes die gemeenten nu krijgen voor inburgering, re-integratie en volwasseneneducatie worden niet meer apart, maar in één grote geldpot aan gemeenten verstrekt, opdat er minder bureaucratie zou komen en niet meer de regels, maar de mensen en hun behoeften centraal zouden komen te staan. Op het allerlaatste moment kwam als een duveltje uit een doosje het amendement van de coalitiepartijen voor vermarkting van de volwasseneneducatie. Dit betekent niet minder, maar meer bureaucratie. Dit betekent niet dat de laaggeletterden die goed onderwijs nodig hebben centraal komen te staan, maar de wensen van de markt. Dit betekent dat de roc's en de leraren die moeten aanbesteden en concurreren met private partijen straks de klos zijn. Dat vinden wij onverantwoord, onwenselijk en dat willen wij niet voor onze rekening nemen. Daarom hebben wij tegen dit wetsvoorstel gestemd.

In stemming komt de gewijzigde motie-Spies c.s. (31567, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV tegen deze gewijzigde motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

Naar boven