Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij het debat over orgaandonatie, te weten:

- de motie-Ormel/Gill'ard over subsidie voor donorwervingscampagnes via derde partijen (28140, nr. 52);

- de motie-Gill'ard over een wettelijke plicht tot het maken van een keuze inzake orgaandonatie (28140, nr. 53);

- de motie-Van Gerven c.s. over invoering van een systeem van actieve donorregistratie (28140, nr. 54);

- de motie-Van Gerven over compensatie voor zelfstandigen bij donatie bij leven (28140, nr. 55);

- de motie-Agema over wijziging van artikel 5 van de Wet op de orgaandonatie (28140, nr. 56);

- de motie-Agema over het jaarlijks aanschrijven van non-responders (28140, nr. 57);

- de motie-Agema over de Living Donor List Exchange (28140, nr. 58);

- de motie-Koşer Kaya c.s. over het integraal overnemen van het advies van de Coördinatiegroep Orgaandonatie (28140, nr. 59);

- de motie-Koşer Kaya c.s. over het ADR-systeem als volwaardige optie (28140, nr. 60);

- de motie-Koşer Kaya/Halsema over het aantal donororganen in Nederland ten opzichte van de best presterende EU-lidstaten (28140, nr. 61).

(Zie vergadering van 5 november 2008.)

De voorzitter:

De fractie van de SP verzoekt om hoofdelijke stemming over de motie op stuk nr. 54. De fractie van D66 verzoekt om hoofdelijke stemming over de motie op stuk nr. 60.

Ik geef het woord aan mevrouw Gill'ard.

Mevrouw Gill'ard (PvdA):

Voorzitter. De fractie van de Partij van de Arbeid heeft een motie ingediend om het juridisch mogelijk te maken dat mensen een verplichte keuze maken over orgaandonatie. De minister heeft vrijdag een brief naar de Kamer gestuurd waarin hij aangeeft dat hij een onderzoek wil starten naar de mogelijkheden en de opbrengsten van zo'n verplichting. Wij verwachten dat de minister dit transparant en open laat onderzoeken. In afwachting van die uitkomsten houden wij onze motie op stuk nr. 53 aan.

De voorzitter:

Op verzoek van mevrouw Gill'ard stel ik voor, haar motie (28140, nr. 53) van de agenda af te voeren.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):

Voorzitter. De Partij voor de Dieren onderschrijft het belang van een goede informatievoorziening over orgaandonatie. Een voorwaarde hierbij is wel, dat deze informatievoorziening onafhankelijk is. De motie van de heer Ormel en mevrouw Gill'ard voorziet daar niet in. Daarom stemmen wij tegen de motie op stuk nr. 52.

In stemming komt de motie-Ormel/Gill'ard (28140, nr. 52).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, de ChristenUnie, de SGP, het CDA en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Gerven c.s. (28140, nr. 54).

De voorzitter:

Over deze motie wordt hoofdelijk gestemd.

Vóór stemmen de leden: De Wit, Azough, Bashir, Van Bommel, Dibi, Jasper van Dijk, Diks, Van Gent, Gerkens, Van Gerven, Gesthuizen, Halsema, Van der Ham, Irrgang, Jansen, Kant, Karabulut, Koşer Kaya, Langkamp, Van Leeuwen, Leijten, Lempens, Marijnissen, Pechtold, Polderman, Poppe, Van Raak, Roemer, Sap, Smeets, Smits, Ulenbelt, Van Velzen, Vendrik en Verdonk.

Tegen stemmen de leden: Voordewind, Vos, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weekers, Wiegman-van Meppelen Scheppink, Wilders, Willemse-van der Ploeg, Wolbert, Zijlstra, Aasted-Madsen-van Stiphout, Agema, Anker, Aptroot, Arib, Atsma, Van Baalen, Van Beek, Besselink, Bilder, Biskop, Blanksma-van den Heuvel, Blok, Blom, Van Bochove, Boekestijn, Boelhouwer, Bosma, Bouchibti, Bouwmeester, Brinkman, Ten Broeke, Van der Burg, Çörüz, Cramer, Van Dam, Depla, Dezentjé Hamming-Bluemink, Tony van Dijck, Jan Jacob van Dijk, Van Dijken, Dijsselbloem, Eijsink, Ferrier, Fritsma, Van Geel, Gill'ard, Graus, Griffith, Van Haersma Buma, Hamer, Haverkamp, Heerts, Heijnen, Hessels, Van Heugten, Van Hijum, Ten Hoopen, Jacobi, Jager, Joldersma, Jonker, Kalma, Kamp, Knops, Koopmans, Koppejan, Kraneveldt-van der Veen, De Krom, Kuiken, Leerdam, Madlener, Mastwijk, Van Miltenburg, Neppérus, De Nerée tot Babberich, Nicolaï, Omtzigt, Ormel, Ortega-Martijn, Ouwehand, De Pater-van der Meer, Remkes, Roefs, De Rouwe, Samsom, Schermers, Schinkelshoek, Schreijer-Pierik, Slob, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spekman, Spies, Van der Staaij, Sterk, Tang, Teeven, Thieme, Tichelaar, Van Toorenburg, Van der Veen, Verbeet, Vermeij en Van der Vlies.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 105 tegen 35 stemmen is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Gerven (28140, nr. 55).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Agema (28140, nr. 56).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Agema (28140, nr. 57).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP en de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Agema (28140, nr. 58).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Koşer Kaya c.s. (28140, nr. 59).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, het lid Verdonk en van de PvdA het lid Smeets voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Koşer Kaya c.s. (28140, nr. 60).

De voorzitter:

Ook over deze motie zal hoofdelijk worden gestemd.

Vóór stemmen de leden: Pechtold, Polderman, Poppe, Van Raak, Roemer, Sap, Smeets, Smits, Ulenbelt, Van Velzen, Vendrik, Verdonk, De Wit, Azough, Bashir, Van Bommel, Dibi, Jasper van Dijk, Diks, Van Gent, Gerkens, Van Gerven, Gesthuizen, Halsema, Van der Ham, Irrgang, Jansen, Kant, Karabulut, Koşer Kaya, Langkamp, Van Leeuwen,Leijten, Lempens en Marijnissen.

Tegen stemmen de leden: Nicolaï, Omtzigt, Ormel, Ortega-Martijn, Ouwehand, De Pater-van der Meer, Remkes, Roefs, De Rouwe, Samsom, Schermers, Schinkelshoek, Schreijer-Pierik, Slob, Smilde, Snijder-Hazelhoff, Spekman, Spies, Van der Staaij, Sterk, Tang, Teeven, Thieme, Tichelaar, Van Toorenburg, Van der Veen, Verbeet, Vermeij, Van der Vlies, Voordewind, Vos, Jan de Vries, Van Vroonhoven-Kok, Weekers, Wiegman-van Meppelen Scheppink, Wilders, Willemse-van der Ploeg, Wolbert, Zijlstra, Aasted-Madsen-van Stiphout, Agema, Anker, Aptroot, Arib, Atsma, Van Baalen, Van Beek, Besselink, Bilder, Biskop, Blanksma-van den Heuvel, Blok, Blom, Van Bochove, Boekestijn, Boelhouwer, Bosma, Bouchibti, Bouwmeester, Brinkman, Ten Broeke, Van der Burg, Çörüz, Cramer, Van Dam, Depla, Dezentjé Hamming-Bluemink, Tony van Dijck, Jan Jacob van Dijk, Van Dijken, Dijsselbloem, Eijsink, Ferrier, Fritsma, Van Geel, Gill'ard, Graus, Griffith, Van Haersma Buma, Hamer, Haverkamp, Heerts, Heijnen, Hessels, VoorzitterVan Heugten, Van Hijum, Ten Hoopen, Jacobi, Jager, Joldersma, Jonker, Kalma, Kamp, Knops, Koopmans, Koppejan, Kraneveldt-van der Veen, De Krom, Kuiken, Leerdam, Madlener, Mastwijk, Van Miltenburg, Neppérus en De Nerée tot Babberich.

De voorzitter:

Ik constateer dat deze motie met 105 tegen 35 stemmen is verworpen.

In stemming komt de motie-Koşer Kaya/Halsema (28140, nr. 61).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven