Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van Koninkrijksrelaties (IV) voor het jaar 2009, te weten:

- de motie-Van Raak/Remkes over het werken volgens internationale milieuwetgeving door de ISLA-raffinaderij (31700 IV, nr. 8);

- de motie-Van Bochove c.s. over de zelfstandigheid van Sint Maarten in relatie tot adequate rechtshandhaving en rechtspleging (31700 IV, nr. 9);

- de motie-Remkes c.s. over onderwerpen die betrokken moeten worden bij de Statuutwijziging (31700 IV, nr. 10);

- de motie-Remkes/Van Raak over het doen vervallen van hoofdstuk IV van de rijksbegroting (31700 IV, nr. 11);

- de motie-Remkes c.s. over het pas beschikbaar stellen van financiële middelen aan Aruba nadat er overeenstemming is bereikt (31700 IV, nr. 12);

- de motie-Remkes/Van Raak over de geringe kans dat Sint Maarten volgens de voorziene planning zelfstandig kan worden (31700 IV, nr. 13);

- de motie-Remkes over het vooralsnog afzien van de start van de schuldsanering (31700 IV, nr. 14);

- de motie-Remkes over de crediteurenpositie op 31 december 2005 als uitgangspunt voor de schuldsanering (31700 IV, nr. 15);

- de motie-Leerdam c.s. over een voorlichtingsplan gericht op het benutten van alle moderne communicatiekanalen (31700 IV, nr. 16);

- de motie-Leerdam c.s. over de informatiefunctie van de uitvoeringskantoren op de BES-eilanden (31700 IV, nr. 17);

- de motie-Van Gent over sluiting van de ISLA-raffinaderij (31700 IV, nr. 19);

- de motie-Van Gent c.s. over een sportfonds Nederlandse Antillen en Aruba (31700 IV, nr. 20);

- de motie-Brinkman over het schrappen van beleidsartikel 2 uit de begroting Koninkrijksrelaties (31700 IV, nr. 21);

- de motie-Brinkman c.s. over het op non-actief stellen van het bestuur van Sint Maarten (31700 IV, nr. 22).

(Zie vergadering van 23 oktober 2008.)

De voorzitter:

De motie-Van Raak/Remkes (31700-IV, nr. 8) is in die zin gewijzigd dat zij thans luidt:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

verzoekt de regering, uiterlijk 1 juni 2009 te melden dat de ISLA-raffinaderij werkt volgens bestaande normen, dan wel dat het noodzakelijk is het sluitingscenario voor de raffinaderij in werking te stellen,

en gaat over tot de orde van dag.

Deze gewijzigde motie wordt voorgesteld door de leden Van Raak en Remkes. Naar mij blijkt, wordt de indiening ervan voldoende ondersteund.

Zij krijgt nr. 23 (31700-IV).

Ik stel vast dat wij hierover nu kunnen stemmen.

De fractie van GroenLinks verzoekt om eerst te stemmen over de motie op stuk nr. 19, alvorens te stemmen over de motie op stuk nr. 8. De fractie van de VVD verzoekt om eerst te stemmen over de motie op stuk nr. 13 alvorens te stemmen over de motie op stuk nr. 9.

In stemming komt de motie-Van Gent (31700-IV, nr. 19).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de gewijzigde motie-Van Raak/Remkes (31700-IV, nr. 23).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze gewijzigde motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Remkes/Van Raak (31700-IV, nr. 13).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, GroenLinks, de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Van Bochove c.s. (31700-IV, nr. 9).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Remkes c.s. (31700-IV, nr. 10).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, de PvdD, de VVD, de SGP, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Remkes/Van Raak (31700-IV, nr. 11).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, de SGP en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Remkes c.s. (31700-IV, nr. 12).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, D66, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Remkes (31700-IV, nr. 14).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Remkes (31700-IV, nr. 15).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de VVD, de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Leerdam c.s. (31700-IV, nr. 16).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de VVD, de ChristenUnie, de SGP en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Leerdam c.s. (31700-IV, nr. 17).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV tegen deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Van Gent c.s. (31700-IV, nr. 20).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, D66, de PvdD, de ChristenUnie en het CDA voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Brinkman (31700-IV, nr. 21).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV voor deze motie hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Brinkman c.s. (31700-IV, nr. 22).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fractie van de PVV en het lid Verdonk voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties ertegen, zodat zij is verworpen.

Naar boven